Blog

Ce sunt varicele?

1bac594a0f6884808eb49fd22ab32876-e1426162061207

Venele sunt vase sanguine care transporta sangele din diferite parti ale corpului spre inima. In structura lor venele contin musculatura doar in cantitate redusa, din acest motiv curgerea sangelui in alta directie decat cea spre inima este oprita de valve unidirectionale. Venele varicoase apar ca urmare a disfunctionalitatilor functionale valvulare care lasa sangele sa curga in ambele directii, astfel ele se pot dilata, luand nastere acumulari sangvine care uneori pot fi semnificative. Varicele apar la nivelul coapselor, in partea posterioara a genunchilor si pe gambe si creaza senzatie de greutate sau durere în membrul respectiv. Vizual creaza un aspect neplacut datorita pigmentatiei diferite a pielii.  Netratate, in timp varicele se pot agrava determinand hemoragii sau pot determina ulcere ale pielii (ulcer varicos), afectiuni grave care pot ajunge la complicatii majore.

Metode de tratament

Este recomandat ca tratamentul varicelor sa fie inceput cat mai devreme de la aparitia lor. Abordarea timpurie in tratamentul varicelor ne poate scutii de problemele ulterioare.

Exista mai multe metode chirurgicale si non-chirurgicale pentru tratamentul varicelor, in functie de compexitatea si simptomele pacientului, noile metode de tratament fiind cele mai putin dureroase, in unele cazuri aceste interventii se pot efectua chiar si fara spitalizare. In clinica noastra preferam metodele putin invazive, metode care sint standard pentru tratamentul varicelor in majoritatea tarilor din Europa (laser, aburi, spuma, crioterapie, RF).

Scleroterapia cu spuma

Metoda de tratament consta in injectarea unei solutii cu un ac fin direct in interiorul venei, producandu-se o inflamatie controlata ce va determina in final la inchiderea venei, aceasta deveniind de cele mai multe ori invizibila sau aproape invizibila. Durerea in timpul sclerotarapiei este de intensitate mica sau foarte mica in functie de solutia folosita, de concentratia solutiei care trebuie sa fie adecvata diametrului dilatatiilor venoase si de regiunea unde se efectueaza procedura.

Recuperarea dupa scleroterapie

Scleroterapia poate fi efectuata in ambulator (fara spitalizare).  Dupa injectarea substantei sclerozante este necesara aplicarea unui bandaj compresiv pentru citeva zile pentru a favoriza contactul peretilor venosi. Pacientul poate sa se deplaseze dupa scleroterapie, fara se fie necesar spitalizarea. Fasa elastica este indepartata dupa 24 ore, efectul scleroterapiei putand fi observat imediat. Posibilele efecte neplacute pot si roseata la nivelul locului de scleroterapie care se elimina de obicei in 72 de ore. Scleroterapia este preferata de pacienti datorita posibilitatii de efectuare in conditii de ambulator si datorita efectelor benefice imediate.

Metoda cu aburi (VenoSteam)

Tratamentul varicelor cu aburi este o metoda inovatorare in chirurgia vasculara. Aceasta interventie consta in injectarea de vapori incalziti sub presiune cu ajutorul unor catetere fine, speciale.  Vena este tratata cu microimplulsuri controlate care determina vena sa se contracte si sa se inchida. Vapori de apa sunt generati de un aparat special numit generator de aburi. 

Aceasta metoda de tratament a varicelor este folosit incepand cu anul 2006,  fiind premiat de Forul European a Chirurgiei Vasculare in 2010, obtinand primul loc, ca fiind cea mai buna si cea mai originala metoda de tratament.

Procesul de recuperare

Avantajul metodei cu aburi este marimea redusa a inciziilor, care de fapt sunt niste puncte prin care se introduc vaporii incalziti in vena. Interventia se efectueaza cu anestezie locala, pacientul fiind la clinica cateva ore, dupa care poate relua activitatea sociala. Posibilitatea de recidiva e foarte redusa iar imbunatatirea aspectul estetic este spectaculoasa.

Crioterapie venoasa

Crioterapia este procedura prin care tesuturi nedorite sunt indepartate din organism prin inghetare si dezghetare controlata. In urma acestei metode vena varicoasa este inghetata si eliminata total sau partial. In cele mai multe cazuri de foloseste azot lichid pentru aceasta procedura, care reduce temperatura tesutului la -85 grade Celsius.

Metoda poate fii folosita ca o alternativa pentru extirparea venei varicoase prin interventie chirurgicala, avantajul fiind lipsa inciziilor aditionale pentru eliminarea venelor.

Recuperarea dupa crioterapie

Crioterapia este o metoda minim-invaziva, durerea si discomfortul creat este minimalizat, lipsa inciziilor majore creeaza un efect estetic mai avantajos decat in cazul extirparii. Dupa interventie poate sa apara roseata sau umflatura in zona tratata, este recomandat tratamentul medicamentos pentru a micsora starea de discomfort creata.

Terapia laser

Terapia cu laser a varicelor este metoda prin care un fascicol de lumina coerent oscilanta (laser) este folosit pentru a elimina vena. Laserul incalzeste zona afectata transmitand lumina si temperatura prin capatul unei fibre flexibile, venele varicoase sunt inchise si sclerozate. Organismul le va resorbi treptat. Terapia laser simpla poate trata doar venele vaicoase superficiale in timp ce tratamentul laser endovenos poate elimina venele mai mari si pe cele care alimenteaza venele superficiale varicoase. Avantajul terapiei laser este timpul de recuperare redusa (similar cu recuperarea VenoSteam si crio), durere minim si faptul ca nu necesita incizii majore. Aceasta interventie se realizaza prin anestezie locala.

Recuperarea dupa terapia laser

Terapia laser se efectueaza in regim ambulatoriu, nefiind necesara internarea pacientului, activitatea normala poate fii reluata dupa tratament. Dupa tratamentul laser endovenos este necesara purtarea unui bandaj compresiv pentru o perioada de o saptamana pentru a facilita inchiderea venelor.

Metoda Alpha

Metoda Alpha este o modalitate de tratament combinata, asemanator scleroterapiei cu spuma, dar de o precizie si siguranta mai mare. Metoda consta in injectare de spuma sclerozanta in vena varicoasa printr-un cateter special sub ghidaj ecografic. Spuma introdusa creeaza o reactie de inflamare in peretii venelor cea ce determina inchiderea acestuia. Aceasta interventie se realizaza prin anestezie locala.

Recuperarea dupa tratament

Aceasta procedura se poate efecuta fara internare, dar este necesara purtarea unui bandaj compresiv pentru o perioada intre o saptamana si o luna.

2017-07-13T09:36:05+00:00