Jurnal

Steam ablation of GSV

R.Milleret – Montpellier – France

Potrivit rezultatelor unui studiu clinic desfasurat in mai multe centre din Franta, experienta de trei ani a unei institutii si studiul comparativ intre tehnica obliterarii cu abur si cea a injectarilor cu spuma in tributarele mari, ablatia cu aburi s-a dovedit a fi o metoda sigura si eficienta in tratarea venei safene mari.(GSV).

Principiul ablatiei cu aburi utilizeaza aburul condensat, ceea ce elibereaza o cantitate mare de energie intr-un interval scurt, generand un efect terapeutic intr-un mod sigur pentru sanatatea pacientului. Aburul este livrat in pulsuri periodice, permitand evacuarea caldurii intre pulsuri consecutive. Apa este pomata sub presiune ridicata printr-un microtub de 100μ diametru intern. Un curent electric incalzeste microtubul iar aburul este emis la o temperatura de 150° (la varful cateterului scade la 120°C).

Studiul in centre multiple

In cadrul studiului desfasurat in multiple centre, 80 de pacienti au fost tratati in patru centre (Spitalul Universitar Besançon (Prof G Camelot), clinici private din Lyon (Dr P Nicolini), Montpellier (Dr R Milleret) si Nancy (Dr D Creton)). Milleret a prezentat rezultatele obtinute in decursul unui an, obtinute de la 73 de pacienti.

Protocolul de tratament a inclus tratamentul GSV doar la centre, acestea din urma avand libertatea de a utiliza anestezie generala, locala sau tumescenta. Lungimea medie tratata a fost de 42cm pentru un diametru mediu de 8mm la jumatatea coapsei. Durerea postoperatorie imediata a fost de 1.7 (valoare medie) iar la opt zile era de 0.75 (valoare medie). Nu s-au constatat cazuri de tromboza venoasa profunda, embolism pulmonar sau infectii. De asemenea, nu s-au constatat cazuri de pigmentare. S-a constatat un caz de parestezie la opt zile si o luna. Tot la o luna, un pacient s-a prezentat cu tromboza GSV sub nivelul punctiei (s-a diminuat fara complicatii dupa tratamentul cu heparina cu greutate moleculara mica), un alt pacient cu hematom la nivelul punctiei si un altul cu complicatii superficiale la nivelul canalului femural. La sase luni, un pacient a prezentat hipoestezie a membrului inferior.

Rezultatele partiale dupa un an arata absenta refluxului in 98.5% din cei 75 de pacienti. Scorul de calitate a vietii SF-12 a fost imbunatatit atat din punct de vedere fizic cat si mental: 49.99 versus 51.27 (p=0.049) si 46.01 versus 52.05 (p=0.001) la sase luni. Imbunatatirile in simptomatologie se pot vedea in Tabelul 1.

Pre-operatie Sase luni
Nivel de durere 25 12
Greutate 21 5
Edem 16 2
Agitatie 11 2
Mancarimi 5 0

Experienta centrelor

Va prezentam experienta noastra personala dupa tratarea a 164 pacienti intre 2007 si 2010. Au fost tratati 117 pacienti cu afectiuni ale GSV si 47 cu SSV. Anestezia generala a fost folosita in 78 de operatii, iar anestezia locala tumescenta in 76. Nu au fost observate complicatii majore.

Un pacient a prezentat tromboza profunda a gambei, vindacata dupa tratamentul de doua saptamani cu heparina cu greutate moleculara mica. Trei pacienti au prezentat arsuri cutanate minore la nivelul punctului de intrare, care s-au vindecat in patru pana la sase saptamani. Ratele de obliterare sunt prezentate in Tabelul 2.

Tabelul 2: Rate de obliterare

Nr. pacienti tratati Nr. pacienti urmariti Obliterare Procentaj
Un an 164 129 120 93
Doi ani 95 77 71 92
Trei ani 22 16 15 93

Studiu comparativ abur/spuma pentru tributare

Am intreprins un studiu comparativ asupra obliterarii cu abur versus injectarii cu spuma in tributare mari. Obiectivul a fost compararea tehnicii chimice si termice din punct de vedere al eficientei, sigurantei pentru pacient, rezultate cosmetice si satisfactia pacientului. Au fost tratate doua grupuri a cate 20 de pacienti. Maparea a fost facuta de catre chirurg folosind ghidarea ecografica. Spuma a fost obtinuta prin metoda Tessari cu 1% polidocanol pentru vene de peste 5mm latime si 0.5% pentru vene mai mici. Nu mai mult de 10cc au fost injectati per sesiune (Consensul Tegernsee).

Aburul a fost aplicat folosind generatorul si catetere Venflon de 18g pentru vene mai mari si 20g pentru vene mai mici. Trei pana la sase pulsuri au fost aplicate la fiecare punct de intrare. Pacientii au fost urmariti la 8/10 zile, o luna si sase luni. Un VAS a fost utilizat pentru aprecierea durerii postoperatorii si nivelului de satisfactie generala. Rezultatele cosmetice au fost clasificate de la “foarte bune” la “proaste” in patru trepte.

Rezulatele au aratat ca toti pacientii au beneficiat de un control la 8 zile si o luna, trei nu s-au prezentat la controlul de sase luni; doi pacienti din grupul celor tratati cu spuma si unul din cei tratati cu aburi. Nu s-au observat complicatii generale. Un pacient din grupul cu spuma a avut un episod pasager de dereglare a vederii. Au fost observate reactii inflamatorii in sase pacienti dupa injectarea cu spuma fara ca vreo reactie de acest tip sa fie prezenta in pacientii tratati prin metoda cu aburi. Nivelul de durere la 8 zile a fost de 2.4 dupa tratamentul cu spuma si 0.5 dupa tratamentul cu aburi.

La o luna, s-a extras sange cu un ac 16G sub anestezie locala la 12 pacienti din grupul celor tratati cu spuma si sase din grupul celor tratati cu aburi. S-a constatat pigmentarea la acest interval in toti acesti 12 pacienti si in 4 din cei 6 din grupul celor tratati cu aburi. De asemenea, dupa 6 luni pigmentarea era inca vizibila in 4 pacienti tratati cu spuma si 2 cu aburi. Rezultatele cosmetice au fost apreciate de pacienti dupa 6 luni ca fiind “bune” sau “foarte bune” in 10 din 18 pacienti tratati cu spuma si 15 din 19 pacienti dupa ablatia cu aburi. Metoda cu aburi cauzeaza mai putina durere si pigmentare datorita ingrosarii peretelui venos, ceea ce implica un lumen scazut dupa tratament. Ablatia cu aburi este utila in mod deosebit in cazul venelor varicoase mari, iesite in relief, recurente si malformatii, situatii in care nici o alta metoda nu poate concura cu aceasta.

INTRODUCERE:

In ultimul deceniu, tehnicile de ablatie termica, au inceput sa conteste pozitia tratamentelor chirurgicale traditionale in tratamentul venelor safene varicoase. Cea mai noua metoda de ablatie termica este cea a aburului pulsat, care functioneaza prin incalzirea venei cu ajutorul aburului la 120°C. Acest studiu a evaluat eficacitatea ablatiei cu aburi a venelor varicoase in oi si oameni.

METODE:

Siguranta procedurii pentru oi a fost apreciata prin monitorizare cardiovasculara in timpul tratamentului. S-a folosit tehnica imagisticii ecografice pentru examinarea ocluziilor venoase. Modificarile venelor tratate au fost examinate microscopic. In cadrul unui studiu pilot, 20 de vene a 19 pacienti cu insuficienta a venei safene mici sau mari au fost tratate prin metoda ablatiei cu abur pulsat. Succesul anatomic, satisfactia pacientului si complicatiile au fost investigate la 6 luni dupa procedura.

REZULTATE:

Toate venele din oi au fost ocluzate. Nu s-au constatat modificari cardiovasculare in timpul tratamentului. Examinarea histologica a venelor tratate a aratat modificari tipice ale peretelui venos, cum ar fi disparitia stratului endotelial, tromboza fibrotica si alteratii majore ale fibrelor de colagen. Ablatia cu aburi a fost eficienta in 19 pacienti: 13 din 20 de vene au fost inchise complete si 7 au prezentat un segment foarte mic de recanalizare dupa 6 luni de urmarire, care nu a parut clinic relevant. Noua pacienti au prezentat echimoze la nivelul punctiei iar un pacient a avut un episod pasager de flebita superficiala. A fost raportat un scor mediu de durere maxima de 1 (scara, 0-10). Nu s-au raportat efecte secundare semnificative cum ar fi tromboza venoasa profunda, afectiuni ale nervilor, arsuri sau infectii. Pacientii s-au declarat foarte satisfacuti de tratament, cu un scor mediu de 9.25 (scara, 0-10).

CONCLUZII:

In cadrul acestui studiu dovada-de-principiu, ablatia cu abur pulsat a fost o metoda de tratament eficienta pentru venele varicoase safene.

J Vasc Surg. 2011 Jan;53(1):181-6.

2017-07-13T09:36:04+00:00