Există momente când îți dai seama că toate eforturile legate de dietă și exerciții fizice sunt în zadar și  poate deși cântarul arată un număr mai mic de kilograme, aspectul abdomenului rămâne același. Pentru a scăpa de greutatea nedorită și încăpățânată, o soluție potrivită pentru dumneavoastră este intervenția chirurgicală numită abdominoplastie.

Ce este abdominoplastia?

Abdominoplastia este o intervenție chirurgicală efectuată pentru a modifica aspectul abdomenului. Aceasta are rolul de a aplatiza abdomenul prin îndepărtarea excesului de grăsime și piele din zona abdominală și repararea mușchilor peretelui abdominali care au fost afectați odată cu sarcina, vârsta sau lipsa efortului fizic.

Abdominoplastia este populară mai ales în rândul persoanelor care au trecut printr-o sarcină, pierdere masivă de greutate sau care au din alte motive un abdomen proeminent, cu musculatură slăbită, care afectează conturul corpului. Majoritatea pacienților raportează o importantă îmbunătățire a stimei de sine ca urmare a acestei proceduri.

Avantajele și dezavantajele abdominoplastiei

Printre principalele avantaje ale abdominoplastiei se numără:

  • Redă aspectul unui abdomen plat;
  • Îmbunătățește semnificativ aspectul fizic și uniformizează fizionomia;
  • Veți avea un corp mai tânăr.

Există și unele dezavantaje pe care ar trebui să le luați în calcul, precum:

  • Apariția unei cicatrici (situată în zona bikinilor, ușor de acoperit);
  • O nouă sarcină ar putea influența rezultatele intervenției chirurgicale, astfel este mai indicat să vă supuneți acestei proceduri în momentul în care nu mai doriți copii.

Căror persoane se recomandă abdominoplastia?

Ați ajuns la un punct în care oricât efort ați depune pentru a scăpa de greutatea în plus este în zadar și nu observați nicio îmbunătățire? Sau numărul de pe cântar este scăzut dar nu puteți scăpa de grăsimea din zona abdomenului? Acestea și următoarele câteva motive vă indică faptul că ați putea dori să luați în considerare o abdominoplastie:

Vârsta, ereditatea, nașterile, operațiile efectuate anterior sau fluctuațiile în greutate v-au lăsat cu o piele suplimentară la nivelul abdomenului, slăbiciune musculară sau ambele.

Nu sunteți fumătoare. Fumatul încetinește procesul de vindecare și crește riscul complicațiilor postoperatorii. Dacă fumați, trebuie să renunțați la fumat cu cel puțin 6 săptămâni înaintea operației.

Aveți o greutate stabilă. Persoanele zvelte, cu grăsime suplimentară concentrată pe zona abdominală și o piele în exces în abdomenul inferior sunt cei mai buni candidați pentru această intervenție. Dacă greutatea dumneavoastră se încadrează în gradul de obezitate și aveți o cantitate semnificativă de grăsime intraabdominală care vă înconjoară organele interne, este posibil să fie necesar să slăbiți înainte de a lua în considerare o abdominoplastie. Dacă acest lucru pare imposibil, există operații cum ar fi gastric sleeve sau gastric by-pass care vă ajută să ajungeți la o greutate normal într-un timp mult mai scurt.

Nu mai doriți copii. Mușchii reparați în timpul abdominoplastiei ar putea fi afectați din nou în cazul unei eventuale sarcini.

Dacă aveți o stare generală bună de sănătate, aveți o atitudine pozitivă și așteptări realiste, cel mai probabil sunteți un candidat bun pentru această procedură.

Articol recomandat: Gastric sleeve – Ce este, avantaje, cât slăbiți, dieta după gastric sleeve

Cum se desfășoară intervenția de abdominoplastie?

În această procedură chirurgicală, chirurgul vă va îndepărta pielea abdominală slăbită și vă va strânge mușchii abdominali cu ajutorul suturilor. Întâi vă va marca abdomenul pentru a indica locația inciziilor, centrul trunchiului și locația buricului repoziționat.

Se va injecta o soluție de lidocaină (un anestezic local) și epinefrină (un vasoconstrictor care controlează sângerarea prin constrângerea vaselor de sânge). Se efectuează incizia, diferită în funcție de tipul de abdominoplastie ales.

Chirurgul va slăbi pielea de la peretele abdominal la cutia toracică și apoi va folosi suturile pentru a trage mușchii abdominali într-o poziție mai strânsă. După ce mușchii abdominali au fost suturați, chirurgul va elimina excesul de grăsime prin liposucție sau prin alte metode. Pielea abdominală este apoi întinsă peste linia de incizie și excesul de piele este îndepărtat.

Apoi, chirurgul va marca plasarea buricului. Deși pielea din jurul buricului a fost mișcată, buricul rămâne aproape întotdeauna în același loc. Ultimul pas este închiderea inciziei.

Recuperarea după abdominoplastie

După intervenția de abdominoplastie, timpul mediu de recuperare este de 2-3 săptămâni.

Imediat după operație, incizia abdominală și zonele adiacente vor fi acoperite cu pansament chirurgical. Ar putea fi plasate tuburi de drenaj pentru a scurge orice exces de sânge sau lichid ce se poate acumula intra-abdominal.

După operație, probabil veți simți o durere moderată care poate fi ușor controlată cu analgezice. Umflăturile și vânătăile în zona chirurgicale sunt normale.

Medicul vă mai poate prescrie și antibiotic pentru a scădea riscul de infecție și o serie de anticoagulante pentru a reduce riscul apariției unui cheag de sânge.

În primele 6 săptămâni după abdominoplastie va trebui să fiți precaute și să evitați pozițiile care vă pun în tensiune linia de incizie pentru a preveni redeschiderea plăgii.

Rezultatele sunt de lungă durată dacă rămâneți la o greutate constantă.

Abdominoplastia este însoțită și de o serie de posibile complicații, printre care se numără și:

  • Acumularea de lichid sub piele, care poartă numele de serom. În cadrul intervenției se lasă tuburi de drenaj care ajută la reducerea acestui risc. În alte cazuri, medicul poate elimina lichidul după intervenție folosind o seringă cu ac.
  • O vindecare anevoioasă. Uneori, există zone de-a lungul inciziei care nu se vindecă după cum ne-am aștepta sau încep să se separe. Este posibilă administrarea de antibiotic în timpul și după operație pentru a evita riscul de infecție în acest caz.
  • Cicatricea lăsată de incizia abdominoplastiei este permanentă, dar ușor de ascuns prin plasarea de-a lungul liniei bikinilor. Lungimea și vizibilitatea sa variază de la persoană la persoană.
  • Modificări în sensibilitatea pielii. Uneori, în timpul intervenției, repoziționarea țesuturilor abdominale poate afecta nervii din zonă și este posibil să simțiți o amorțeală sau o sensibilitate redusă.

Chirurgia estetică și chirurgia cosmetică îmbunătățesc estetica diverselor părți ale corpului, ajută în pierderea în greutate, întârzie efectele îmbătrânirii și, de ce nu, combat depresia și insatisfacția de sine și ajută la restabilirea iubirii de sine.

Clinica VenAart te ajută să îți menții mult timp de acum încolo sănătatea, tinerețea și frumusețea! Aflați mai multe detalii în secțiunea de chirurgie plastică a clinicii noastre.