Fistula Arterio-Venoasa

/Fistula Arterio-Venoasa
Fistula Arterio-Venoasa2017-07-13T09:35:58+00:00

Ce este accesul vascular?

Accesul vascular reprezinta poarta de conexiune  a unui pacient pentru hemodializa. Un acces vascular face posibila salvarea pacientului prin intermediul hemodializei. Hemodializa este un tratament pentru insuficienta renala, care foloseste un aparat pentru a trimite sangele pacientului printr-un filtru, numit dializor, in afara corpului. Accesul este o vena creata chirurgical utilizata pentru eliminarea si reintoarcerea sangelui in timpul hemodializei. Sangele trece printr-un ac, dupa care printr-un tub, pana la aparatul de dializa. In interiorul aparatului de dializa sangele curge prin niste fibre subtiri care filtreaza deseurile din el si fluidul suplimentar. Aparatul reintoarce sangele filtrat in corp printr-un tub diferit. Un acces vascular perminte cantitati mari de flux de sange continuu in timpul tratamentelor de hemodializa, pentru a filtra cat mai mult sange posibil pe durata unui tratament. Aproximativ 500 de ml curg prin masina in fiecare minut. Un acces vascular ar trebui sa fie realizat saptamani sau luni inainte de primul tratament de hemodializa.

Doua tipuri de acces vascular concepute pentru utilizare pe termen lung include fistula arteriovenoasa (AV) si grefa AV. Un al treilea tip de acces vascular este cateterul venos, care este folisit pe termen scurt.

Ce este o grefa arteriovenoasa?

O grefa AV este un tub curbat de plastic care conecteaza o artera la o vena. Un chirurg vascular efectueaza interventii chirurgicale de tip grefa AV la fel ca interventiile chirurgicale de tip fistula AV, intr-un centru ambulatoriu sau spital. Ca si in cazul fistulei AV, pacientul poate avea nevoie sa ramana peste noapte in spital, desi multi pacienti pot merge acasa dupa procedura. Se face sub anestezie locala pentru a amorti zona in care chirurgul creeaza grefa AV.

Un pacient poate folosi, de obicei, o grefa AV la 2-3 saptamani dupa operatie. O grefa AV este mai mult probabil sa aiba problem de infectie si de coagulare, decat o fistula AV. Cheaguri de sange repetate pot bloca fluxul de sange prin grefa. Cu toate acestea, o grefa bine ingrijita poate dura mai multi ani.

Doua tipuri de acces vascular concepute pentru utilizare pe termen lung include fistula arteriovenoasa (AV) si grefa AV. Un al treilea tip de acces vascular este cateterul venos, care este folisit pe termen scurt.

Configurarea Accesului Vascular inainte de a incepe hemodializa

Pacientii ar trebui sa pregatesca un acces vascular bun inainte de a incepe hemodializa, ca fistulele AV si grefele AV sa aiba timp sa se maturizeze pentru a fi gata de utilizare. Un furnizor de servicii medicale poate ajuta la programarea unei intalniri cu un chirurg vascular cu mult timp inainte ca pacientul sa inceapa hemodializa, chiar daca acesta din urma se simte bine. Oferind suficient timp pentru ca accesul vascular sa se maturizeze, poate ajuta la prevenirea problemelor cu vene inguste, flux de sange scazut si cheguri de sange.

Inainte de procedura, asistentii trebuie sa educe pacientul cum sa faca exercitii simple care ajuta la cresterea si dezvoltarea vaselor de sange. Aceleasi exercitii ajuta fistula AV sa se dezvolte in vederea functionarii ireprosabile a acesteia.

Ce este o fistula arteriovenoasa?

O fistula AV este  conexiune, facuta de un chirurg vascular, a unei artere la o vena. Arterele transporta sangele de la inima in intreg corpul, in timp ce venele transporta sangele din organism inapoi in inima. Chirurgii vasculari sunt specializati in chirurgia vaselor de sange. Chirurgul introduce, de obicei, o fistula AV in antebrat sau in brat. O fistula AV cauzeaza presiune suplimentara  in vena, astfel face vena sa creasca mare si puternica. Vena cea mai mare ofera acces usor si sigur la vasele de sange. Fara acest tip de acces, sesiuni de hemodializa regulate nu ar fi posibile. Venele netratate nu pot rezista unor introduceri repetate ale acului. Acestea s-ar distruge la fel cum un pai se distruge sub actiunea unei suctiuni puternice.

Furnizorii de asistenta medicala recomanda o fistula AV inaintea celorlalte tipuri de acces, pentru ca:

  • Ofera un flux de sange bun pentru dializa;
  • Dureaza mai mult decat alte tipuri de acces;
  • Este mai putin probabil sa se infecteze sau sa cauzeze cheaguri de sange, decat alte tipuri de acces.

Inainte de instalarea fistulei AV, chirurgul poate efectua un test de cartografiere a vaselor de sange. Cartografierea foloseste ultrasunete Doppler pentru evaluarea vaselor de sange pe care chirurgul le poate folosi pentru a face fistula AV. Ultrasunetele folosesc un dispozitiv, numit traductor, care ricoseaza undele nedureroase pentru a crea o imagine a structurii organelor interne. Un technician special instruit efectueaza procedura in cabinetul unui furnizor de servicii medicale, a unui centru ambulatoriu sau a unui spital. Un radiolog, medic specializat in imagistica medicala, interpreteaza imaginile. Pacientul nu are nevoie de anestezie. O ecografie Doppler arata cat de mult si repede curge sangele prin artere si vene, astfel chirurgul poate selecta cele mai bune vase de sange.

Un chirurg efectueaza o fistula AV intr-un ambulatoriu sau intr-un spital sub anestezie locala pentru a amorti zona in care chirurgul creaza fistula AV. O fistula AV necesita frecvent 2-3 luni pentru a se dezvolta, sau pentru a ajunge la maturitate, inainte ca pacientul sa o poata folosi pentru hemodializa. Daca o fistula AV nu se maturizeaza dupa operatie, chirurg trebuie sa repete procedura.

La inceputul unei sesiuni de hemodializa, un furnizor de servicii medicale sau pacientul introduce doua ace in accesul vascular. Un ac transporta sangele din organism la dializor. Celalalt transporta sangele filtrat inapoi in corp. Pentru a distinge acele, acul care transporta sangele din corp in dializor se numeste acul arterial. Acul care transporta inapoi sangele in corp se numeste acul venos. Unii pacienti prefera sa isi introduca propriile ace in accesul vascular, lucru care necesita o pregatire pentru a afla cum sa previ infectia si cum sa protejezi accesul vascular. Indiferent cine introduce acele, pacientul trebuie educat cum sa aiba grija de zona de inserare a acului pentru a preveni infectia.

Daca fistula AV nu se maturizeaza, o greafa AV este a doua alegere pentru un acces vascular de lunga durata.