Ginecologie

Ginecologie 2018-03-13T18:05:16+00:00

Ginecologie – laparoscopie investigationala

Una din manevrele laparoscopice folosite in investigarea si imbunatatirea performantelor in vederea fertilitatii este Chromopertubatia.

Pentru evaluarea permeabilitatii tubare se injecteaza un colorant cu ajutorul unei cateter plasat intrauterin si se vizualizeaza pasajul acesteia la nivelul trompelor uterine.

In aceiasi sesiune laparoscopica se efectueaza si evaluarea pelvisului in durerile acute sau cronice, sarcinii ectopice, endometriozei, torsiunii anexiale sau in alte patologii.

In functie de aspectele constatate acestea se pot rezolva tot pe cale laparoscopica. Daca se ridica suspiciunea unei malignitati se pot efectua pe aceasta cale biopsii din zonele suspecte.

Chromopertubatia este o metoda de verificare si corectare a permeabilitatii trompelor uterine la femeile suspectate de infertilitate tubara. In prezent este procedura Standard la nivel European in acest domeniu. Femeile suferind de infertilitate, inainte de a ajunge la proceduri de tip IVF sau ICS (procedee de inseminare si fertilizare in vitro, semnificativ mai scumpe) pot urma aceasta procedura la recomandarea medicului ginecolog, in vederea imbunatatirii fertilitatii.  In clinica noastra acest tip de interventii sunt realizate de un chirurg ginecolog si un chirurg laparoscopist care lucreaza impreuna ( Dr. Delia Daisa, Dr. Laurentiu Ignat, Dr. Radu Seicean, Dr. Oleg Cebotari, Dr. Vasile Bintintan).

Indicatiile laparoscopiei investigationale

 • Sterilizarea tubara: reprezinta o metoda contraceptiva sigura recomandata cuplurilor care nu mai doresc sa faca alti copii.
 • Adezioliza aderentelor: aderentele reprezinta tesut fibros format intre organele pelvine ca urmare a unor infectii, endometriozei sau interventiilor chirurgicale in antecedente. Aderentele pelvine pot duce la infertilitate si la durere pelvina cronica. Adezioliza lor laparoscopic reprezinta tratamentul standard in tarile Europene.
 • Tratamentul endometriozei: Endometrioza reprezinta prezenta de tesut endometrial  in afara localizarii sale normale, cel mai adesea in trompele uterine, ovare sau la nivelul tesuturilor pelvine astfel tesutul care captuseste uterul va ajunge sa se dezvolte si in alte regiuni din exteriorul uterului. Leziunile endometriozice se indeparteaza electrochirurgical sau prin alte metode laparoscopice, imbunatatind fertilitatea, statistic avand rezultate foarte bune.
 • Sarcina extrauterina: Sarcina extrauterina reprezinta implantarea oului oriunde in afara cavitatii uterine. Tratamentul chirurgical de prima intentie este laparoscopia care poate sa definitiveze diagnosticul si sa ofere posbilitatea terapeutica minim invaziva. In functie de localizare si de gradul de evolutie cel mai frecvent se practica salpingostomie (crearea unui mic orificiu la nivelul trompei prin care se aspira sarcina), salpingectomie (rezectia portiunii din trompa uterina care a fost distrusa de dezvoltarea sarcinii). Tratamentul chirurgical laparoscopic este contraindicat in sarcina extrauterina rupta cu instabilitate hemodinamica, in aceste cazuri unii medici preferand interventia prin laparotomie.
 • Chisturile ovariene: Chisturile simple ovariene cu dimensiuni de peste 6 cm si care persista mai mult de doua cicluri menstruale la femeia in premenopauza si negravida au indicatie terapeutica chirurgicala. Interventia se poate efectua laparoscopic.
 • Fibroamele uterine: Fibromul reprezinta o tumora benigna ce se dezvolta din fibrele musculare ale uterului. In cazul femeilor ce doresc pastrarea functiei reproductive sau la care prezenta fibroamelor reprezinta cauza infertililtatii se indica miomectomia ce reprezinta ablatia fibroamelor cu pastrarea uterului, aceasta se va efectua laparoscopic.
 • Tulburarile de statica pelvica: Prolapsurile uterin reprezinta alunecarea uterului din pozitia sa fiziologica ca urmare a slabirii elementelor anatomice de sustinere, situatie similara fiind intalnita si in cazul prolapsului de bolta vaginala.  Pe cale laparoscopica se poate realiza suspensia uterului sau boltei vaginale folosind o plasa speciala din material biocompatibil.
 • Oncologie: Laparoscopia este utilizata in afectiunile oncologice pentru second-look-ul ce urmeaza tratamentului chimioterapic si chirurgical radical. Laparoscopia este utilizata pentru stadializare putandu-se efectua pe aceasta cale biopsii, omentectomie, limfadenectomie pelvica si periaortica. Laparoscopic se poate efectua si transpozitia ovariana preiradiere pentru scoaterea acestora din zona iradiata astfel pastrandu-se functia acestora.

Ginecologie Oncologica

Secţia de Ginecologie Oncologică se ocupă de tratamentul pe cale medicală sau chirurgicală ale sistemului de reproducere feminin. In functie de diagnosticul oncologic precis medicul explica pacientelor ce inseamna afectiunea diagnosticata si propune un plan de tratament, medicamentos sau chirurgical in cadrul clinicii noastre. Tipurile de interventii care pot fi efectuate sunt atat laparoscopce cat si clasice.
Chirurgii nostri sunt in colaborare permanent cu sectiile de Oncologie Medicala si Radiologie Oncologica unde sunt indrumati pacientii care au nevoie si de alte metode de tratament in afara celor chirurgicale.

Tipuri de cancer Ginecologic

Cancerele organelor de reproducere feminine (ovare, trompe, uter, vagin si vulva) sunt denumite boli canceroase ginecologice de unde si numele specialitatii medicale. Cele mai frecvent întâlnite cazuri de cancer sunt:

 • cancerul vulvelor de la gura vaginala
 • cancerul ovarian
 • cancerul la uter

Cancerul tractului genital

Trebuie sa stim ca exista cancere care se dezvolta si nu genereaza nici un simptom. De exemplu in cazul cancerului ovarian, de cele mai multe ori (in peste 50% din cazuri) este depistat dupa ce s-a raspandit deja. In general informarea referitoare la diferitele tipuri si posibile simptome ale cancerelor tractului genital la femei este precara, insa trebuie sa fim atente la orice modificari care se produc in corpul nostru si sa facem controale regulate.
Cu ajutorul testului Papanicolau, test care ar trebuie facut cu frecventa indicata de medicul dumneavoastra ginecolog, se poate determina cancerul cervical. In cazul aparitiei simptomelor care sunt de durata sau se repeta (sangerare vaginala, menstruatie neregulata, dureri sau presiune in zona pelvina, dureri abdominale, lombare, balonare, mancarimi sau usturimi ale vulvei, schimbarea culorii pielii vulvei) trebuie consultat medicul ginecolog. E bine sa stiti daca in familie ati mai avut cazuri de cancer ginecologic si sa comunicati acest lucru medicului dumneavoastra.

Screening de cancer de san

Unitatea de Oncologie Ginecologica trateaza pacientele cu afectiuni maligne ale tractului genital si sanului. Evaluarea pre-operatorie optima si planificarea individualizata a tratamentului constituie baza abordarii noastre. Dupa ce evaluarea pre-operatorie este finalizata, tratamentul fiecarei paciente este planificat de catre chirurgi oncologi de comun acord cu pacientul.

In vederea diagnosticarii precoce a afectiunilor maligne ale sanului clinica noastra ofera posibilitatea obtinerii unui diagnostic precis referitor la sanatatea sanilor dumneavoastra. In cazul in care este nevoie de investigatii suplimentare specialistii nostri va vor ajuta. In cazul in care se impune o abordare chirurgicala dispunem de specialisti de mare renume si profesionalism care va vor ajuta.

In clinica noastra puteti beneficia de screening mamar – ecografie, elastografie, consult, punctii mamare si in cazurile in care este necesar de operatii (extirpare noduli san, sector mamar, mastectomie, mastectomie cu limfadenectomie). Tratamentul chirurgical optim genereaza si rezultate optime. In acest sens colaboram cu chirurgi de renume si experienta indelungata in acest domeniu.

Ce este cancerul de san

Cancerul de sân este cea mai frecventă formă de cancer întâlnită la femeile din România. În fiecare an, peste 8.000 de femei sunt diagnosticate cu cancer mamar în România. Cele mai multe (8 din 10) au peste 50 de ani, însă şi femeile mai tinere pot suferi de această afecţiune.

Sânii sunt alcătuiţi din ţesut adipos, conjunctiv şi din mii de glande mici, cunoscute sub numele de lobuli, care produc lapte. Dacă o femeie are un copil, laptele este distribuit spre mamelon prin tuburi mici numite ducte, care îi permit acesteia să alăpteze.

Corpurile noastre sunt alcătuite din miliarde de celule minuscule, celulele noi fiind create doar atunci când este nevoie de acestea. În cazul cancerului, acest proces organizat funcţionează anormal, iar celulele încep să crească şi să se multiplice într-o manieră necontrolată.