Medicină Internă

Medicina internă este specialitatea medicală care vizează diagnosticul și tratamentul bolilor care afectează unul sau mai multe organe interne la adulți.
Consultația de medicină internă reprezintă o evaluare globală și complexă, această ramură medicală situându-se la intersecția mai multor specialități: cardiologie, gastroenterologie, pneumatologie și nefrologie.
Consultul de medicină internă vizează diferite afecțiuni cum ar fi:
- Respiratorii
- Cardiace
- Digestive
- Renale
- Hepatice
- Osteoarticulare
- Diferite boli sistemice
Ecografie Abdominală
Abdomenul adăpostește organe interne (ovarele, uterul, prostata, vezica urinară, ganglionii intraabdominali, splina, rinichii, glandele suprarenale, vasele abdominale, pancreasul, căile biliare și colecistul, ficatul, inima).
Durerea sau discomfortul resimțit la nivelul abdomenului este primul semn că un consult de medicină internă ar fi indicat. În cazul clinicii noastre consulturile vor fi însoțite de o ecografie, posibil și alte teste recomandate, în urma cărora veți primi un diagnostic precis și un plan de tratament sau îngrijire.
O ecografie abdominală are avantajul de fi neinvazivă, rapidă, eliminând totodată, riscul iradierii, în consecință poate fi repetată fără a prezenta riscuri pentru pacient.
Ecografia abdominală poate furniza date importante în construirea unui diagnostic în multe situații patologice:
- Traumatisme abdominale și rupturi de organe
- Dureri abdominale
- Tumori abdominale
- Scăderea greutății corporale
- Mărirea dimensiunilor abdomenului
- Tumori extraabdominale
- Tulburări de tranzit intestinal
Consultul de medicină internă vizează diferite afecțiuni cum ar fi:
Pentru ca să se realizeze în condiții optime de acuratețe imagistică, este important să nu mâncați cu 5 ore anterior consultului și să nu consumați lichide gazoase.
În seara dinaintea ecografiei este bine să evitați grăsimile alimentare.
Nu urinați cu 4-5 ore anterior programării sau, dacă ați făcut-o dimineața, consumați 3-4 căni de lichide până la momentul examinării, fără a merge la toaletă.
Ecografie Părților Moi
Ecografia este utilizată la scară largă pentru depistarea diverselor anomalii privind structura, forma sau conținutul anumitor organe din corpul nostru.
Ecografia părților moi (musculoscheletala): Aparatul locomotor și părțile moi necesită vizualizarea gradului de vascularizație, precum și a altor detalii de mare finețe. Medicul analizeză aspectul țesutului muscular și subcutanat, urmărind identificarea eventualelor modificări, benigne sau maligne, prezența unor chisturi și modificări vasculare (explorarea Doppler).
Ruptura musculară reprezintă un exemplu de afecțiune în care ecografia părților moi devine relevantă.
Ecografia de părți moi poate fi folosită în cazul unor diagnostice specifice, în locul altor metode (Computer Tomograf sau RMN) datorită faptului că este posibilă examinarea structurilor musculoscheletale în mișcare, în timpul contracţiei-relaxării musculare, precum și compresia respectivelor structuri. Mușchii, articulațiile, tendoanele, toate acestea intră în categoria părților moi și pot fi vizualizate ecografic. Părțile moi superficiale (pereții abdominal și toracic, regiunea latero-cervicală, glandele mamare și salivare, globul ocular, testiculele, tiroida) sunt cele care completează lista.
