Chirurgie ORL

Chirurgie ORL2017-12-07T07:56:34+00:00

Chirurgia dismorfiei piramidei nazale

Rinoseptoplastia

Clinica VenArt este una dintre putinele clinici private in Romania unde acest tip de interventie este facuta in echipa pluridisciplinara de Chirurgie ORL si Chirurgie Estetica. Prin colaborarea dintre cele doua specialitati si specialisti obtinem rezultate atat functionale cat si estetice de calitate deosebita.

Consta atat in corectia deviatiei de sept nazal cat si prin modelarea aspectului exterior al piramidei nazale cu un rezultat estetic satisfacator pentru pacient. Operatia este efectuata in blocul operator in anestezie generala cu internare de scurta durata (24 de ore) si recuperare rapida la domiciliu. Postoperator se folosesc materiale moderne, splinturi nazale de silicon plasate intranazal fiind usor toletate de catre pacient si care ajuta la o sangerare minima precum si la o recuperare rapida.

Chirurgia cornetelor nazale (Rinita Cronica)

Turbinoplastia LASER CO2 sau prin Radiofrecventa

Este efectuata sub control endoscopic ce permite efectuarea cu precizie a tratamentul LASER CO2 sau prin Radiofrecventa a cornetului nazal inferior cu risc minim de sangerare si recuperare rapida fara a fii nevoie de tamponament nazal. Interventia se poate realiza atat in anestezie locala cat si generala totul depinde de sensibilitatea pacientului la manevrele chirurgicale.

Frecvent utilizate la adult si in cazuri speciale la copil.

Septoplastia Endoscopica (deviatia de sept nazal)

Introducere

Obstructia nazala este o problema frecvent intalnita. Pacientii cu obstructie nazala prezinta dificultatii in respiratia pe nas, astfel acestia respira pe gura atat pe parcursul zilei cat si noaptea implicit aparandu-le o senzatie de gat uscat.

Obstructia nazala

Aceasta poate fii provocata de mai multi factori. Dintre acestia alergiile pot fii o cauza frecventa. Deseori fosele nazale pot fii ingustate de probleme aparute la nivelul septului nazal sau a cornetelor nazale. Septul nazal este o structura normala si divide nasul in doua fose nazale dar poate fii deviat intr-o parte sau alta datorita unor factori multipli printe care cel mai frecvent e reprezentat de traumatismele faciale la copil sau adult. Cornetele nazale sunt de asemenea structuri normale la nivelul nasului si sunt localizate pe peretele lateral al foselor nazale putand fii marite si astfel impreuna cu o deviatie septala sa provoace probleme de respiratie nazala dificila.

Diagnosticul: Examen endoscopic nazal.

Septoplastia

Se realizeaza prin technica deschisa sau endoscopic si consta in indreptarea portiunii cartilaginoase si osoase a septului nazal cu deschiderea pasajelor respiratorii a ambelor fose nazale. Nu se rezeca decat portiuniile complet deviate si astfel septul nazal isi reia forma normala cu pastrarea intacta a mucoasei nazale. Operatia este efectuata in blocul operator in anestezie generala cu internare de scurta durata (24 de ore) si recuperare rapida la domiciliu. Postoperator se folosesc materiale moderne, splinturi nazale de silicon plasate intranazal fiind usor toletate de catre pacient si care ajuta la o sangerare minima precum si la o recuperare rapida.

Interventii chirurgicale minim invazive in Patologia Rinosinusala

Coblatie – Tehnica cu Plasma

O metoda minim invaziva si cu temperatura joasa pentru disectii, indepartari de tesut si
coagulare, este ideala pentru chirurgia ORL cum ar fi:

  • Tonsilotomia sau Tonsilectomia
  • Adenoidectomia
  • Chirurgia sinusurilor nazale
  • Turbinoreductie
  • Polipectomie laringeala
  • Chirurgia sforaitului

In timp ce cele mai multe produse bazate pe radiofrecventa, laseri si deviceuri electrochirurgicale folosesc o metoda mai putin precisa, generatoare de caldura, pentru indepartarea tesutului excizat, tehnologia Coblation bazata pe plasma creaza in mod controlat un camp stabil de plasma astfel incat aceste tesutul inconjurator zonei tratate nu este afectat. Capetele chirurgicale Coblation folosesc o temperatura intre 40 si 70 de grade comparativ cu cele conventionale (radiofrecventa si laseri) care functioneaza intre 400 si 600 de grade.

Plasma este formata cu ajutorul unui camp energetic dens intr-un fluid conductiv, o solutie salina. Cheia formarii unui camp de plasma stabila este sistemul de distribuire al solutiei saline. Tehnologia cu plasma – Coblation foloseste energie bipolara care permite un control precis al temperaturilor tesuturilor din jurul zonei tratate.

Combinand energia bipolara cu un flux continuu de solutie salina se poate crea un strat de plasma de doar 100-200 microni in jurul electrodului care permite excizii precise fara a afecta termic tesuturile mai indepartate, iar cantitatea de plasma este controlata precis pe tot parcursul intregii proceduri.

Sursă conținut CoblațieArthroCare / Smith & Nephew Digital Communications

Pacient cu sforait patologic si apnee de somn

Pacient cu sforait patologic inainte de interventia chirurgicala

Pacient fara sforait patologie dupa interventie chirurgicala

Chirurgia sinusurilor nazale (rinosinuzita cronica)

Chirurgia endoscopica sinusala

Chirurgia sinusala endoscopica a evoluat semnificativ in ultimii ani. Aceasta chirurgie se adreseaza pacientilor cu „sinuzita cronica” termenul nou folosit e de Rinosinuzita cronica deoarece aceasta reprezinta o inflamatie a mucoasei nazale si sinusale care nu se remite dupa tratamente medicamentoase. Aceasta chirurgie se foloseste de ultima technica endoscopica care consta din diferite de tije rigide conectate la un sistem ultraperformat de camera video ce permite chirurgului sa vizualizeze in detaliu toate coridoarele sinusale precum si cavitatile sinusale pentru a putea fii precis in tratarea patologiei rinosinusale.

Factorii care produc inflamatia mucoasei rinosinusale sunt multiplii, alergiile sau infectiile repetate, astfel ca aceasta se modifica ireversibil fiind nevoie de procedee chirurgicale minim invazive ca si chirurgia sinusala endoscopica ce au rolul de a deschide pasajele de ventilatie normala a sinusurilor si de a drena secretiile blocate la nivel sinusal.

Avantajele chirurgiei endoscopice rinosinusale

  • Scopul principal: inbunatatirea cailor de drenaj al sinusurilor nazale, prin deschiderea minim invaziva a orificilor naturale ale sinusurilor;
  • Ablatia mucoasei inflamate de la nivel rinosinusal va inbunatatii semnificativ drenajul sinusurilor iar medicatia necesara ulterior (spray-uri nazale, etc) va putea fii aplicata precis la nivel sinusal;
  • Daca suferiti de o boala inflamatorie sinusala sau de Polipoza nazala sinusala aceast tip de chirurgie nu reprezinta intotdeauna tratamentul total ci face parte din pasii necesari unui bun management local al bolii alaturi de tratamentele medicamentoase.

Operatia este efectuata in blocul operator in anestezie generala cu internare de scurta durata (24 de ore) si recuperare rapida la domiciliu. Postoperator se folosesc materiale moderne, bureti rezolbabili speciali – Nasopore sau Stammberger glue, plasate intranazal fiind usor toletate de catre pacient si care ajuta la o sangerare minima precum si la o recuperare rapida.

Ulterior chirurgul va sfatui pacientul ce fel de controale pentru curatarea foselor nazale vor fii necesare si ce fel de tratamente intranazale sa urmeze la domiciliu. Complicatiile acestui tip de chirurgie rinosinusala sunt rare dar importante si constau in: sangerare, pierderea vederii (se lucreaza in zona globului ocular) precum si penetrarea bazaei de craniu si implicit a creierului deoarece sinusurile nazale se invecineaza cu aceste structuri.

Interventii chirurgicale ORL

Frecvent utilizate la copil

Chirurgia vegetatiilor adenoidiene („polipii la copil”)

Adenoidectomia

Vegetatile adenoide reprezinta o amigdala faringiana situata in spatele cavitatii nazale fiind vizualizate endoscopic si care prin inflamatii repetate pot provoca efecte la nivelul urechii (otite medii repetate) sau probleme respiratorii nocturne (sforait si apnee de somn) cu impact semnificativ asupra dezvoltarii copilului si cu posibile sechele auditive in viata de adult. Operatia este efectuata in blocul operator in anestezie generala de scurta durata sub control Endocopic si prin Radiofrecventa cu excizia completa a vegetatilor adenoide si un risc minim de recidiva in ani de zile.

Internarea pentru copil este de 12 ore si cu recuperare rapida la domiciliu. Postoperator se evita colectivitatea timp de 3 zile.

Tub de drenaj transtimpanic

Operatia este efectuata in blocul operator in anestezie generala de scurta durata sub control Endocopic si prin Radiofrecventa cu excizia completa a vegetatilor adenoide si plasarea unui tub de drenaj la nivelul timpanului cu aspiratia secretiilor de la nivelul urechii medii cu inbunatatirea astfel a ventilatiei locale si un risc minim de a dezvolta sechele postotitice in viata de adult.

Chirurgul va sfatui parintii daca copilul are nevoie de acet tip de chirurgie in urma unor investigatii auditive atent efectuate preoperator. Internarea pentru copil este de 12 ore si cu recuperare rapida la domiciliu. Postoperator se evita colectivitatea timp de 3 zile si patrunderea apei in ureche.

Tonsilotomia sau Tonsilectomia

Operatia este efectuata in blocul operator in anestezie generala de scurta durata sub control Endocopic si prin Radiofrecventa cu excizia partiala  a amigdalelor palatine (Tonsilotomie) cu efect de deschidere a orofaringelui si implicit o respiratie mai buna pentru copil in viitor sau cu excizia completa a amigdalelor palatine (Tonsilectomie) daca situatia generala si locala a copilului o impune (valori ASLO crescute cu risc de focar infectios pe viitor si posibile probleme cardiace, renale si articulare).