Polipii nazali sunt formațiuni de țesut moi si umflate, care pot acoperi interiorul nasului sau sinusurile. De obicei, din cauza inflamatiei cronice, acestea sunt tratate cu spray-uri nazale inainte de a ajunge la o interventie chirurgicala pentru polipi nazali.

Polipii nazali (Polipoza nazală) afectează persoane de orice vârstă, însă cel mai frecvent apar la adulți și copii. Adulții care suferă de alergii, astm sau sinuzite au, de cele mai multe ori, și polipi nazali. Deși polipii pot trece neobservați, aceștia pot degenera în afecțiuni destul de grave, care complică tratamentul și afectează în mod direct calitatea vieții pacientului.

Ce sunt polipii nazali?

Polipii nazali sunt excrescențe de pe peretele pasajelor nazale și/sau a sinusurilor. Aceste mase tumorale sunt moi, complet nedureroase și necanceroase.

Cum arată polipii nazali?

Când facem referire la polipi nazali ne putem imagina niște boabe de struguri care atârnă pe pereții pasajelor nazale și/sau a sinusurilor. O serie de imagini cu polipi nazali pot fi revelate cu ajutorul endoscopiei nazale, folosită și ca metodă de diagnosticare.
Mărimea polipilor diferă. Polipii de mici dimensiuni sunt asimptomatici și nu afectează calitatea vieții pacientului. Însă polipii multiplii și de mari dimensiuni cauzează tot felul de neplăceri care pot conduce la probleme grave de respirație.

Desen ilustrativ cu un cap de om în care se evidențiază polipii nazali afla mai multe despre: Polipi nazali tratament.
Polipii nazali sunt excrescențe de pe peretele pasajelor nazale și/sau a sinusurilor. Aceste mase tumorale sunt moi, complet nedureroase și necanceroase.

Ce este polipoza nazală?

Când un pacient este diagnosticat cu polipoză nazală înseamnă că o serie de polipi multiplii au crescut și s-au dezvoltat, provocând acestuia o serie de alte afecțiuni mai mult sau mai puțin grave. Polipoza nazală este în directă și strânsă legătură cu sinuzita cronică, rinita alergică sau sinuzita alergică.

De ce apar polipii nazali?

Așa cum spuneam și mai sus, polipii nazali se formează pe membrana care căptușește căile respiratorii și sinusurile. Această membrană este deosebit de importantă deoarece umezește căile respiratorii, purifică aerul, încălzește aerul și reține orice particulă străină care ar putea invada și afecta căile respiratorii. Dacă această membrană este afectată de o inflamație sau de o infecție, șansele de a dezvolta polipi cresc exponențial.

Nu se cunoaște, încă, o cauză exactă pentru apariția polipilor nazali, însă polipoza nazală este de obicei prezentă atunci când pacienții suferă de una sau mai multe afecțiuni:

  • rinită alergică;
  • astmul bronșic;
  • fibroză chistică;
  • otită;
  • laringită acută;
  • rinosinuzită cronică;
  • sindromul Churg-Strauss;
  • sindromul Young;
  • intoleranța la aspirină;
  • diverse afecțiuni nonalergice;
  • diverse afecțiuni alergice – însă asocierea este mai rar întâlnită decât în cazul afecțiunilor nonalergice.

Care sunt simptomele polipilor nazali? Cum ne afectează sănătatea polipii nazali?

Polipi nazali simptome

Simptomatologia este destul de clară. Când polipii sunt mici aceștia nu își fac simțită prezența. Când polipii sunt mari, ne putem confrunta cu următoarele probleme:

  • probleme de respirație;
  • pierderea mirosului;
  • pierderea gustului;
  • nas înfundat;
  • strănut;
  • tuse lătrătoare;
  • secreție mucoasă care miroase foarte urât;
  • sforăit;
  • presiune la nivelul feței sau a frunții;
  • dureri de cap;
  • dureri de față;
  • stare de oboseală;
  • cearcăne la ochi;
  • sângerări – doar în anumite cazuri, când aceștia sunt foarte dezvoltați.
  • apariția frecventă de multiple infecții.

Polipi nazali la adulți – cât de frecventă este această afecțiune?

Polipul nazal afectează în special adulții tineri care suferă și de astm, sinuzite sau diverse alergii. Bătrânii sunt foarte puțin afectați de polipii nazali. Afecțiuni grave de sănătate pot fi indicate de jenantul polip nazal la adulți, de aceea este bine să ne adresăm unui medic atunci când încep să își facă simțită prezența neplăcutele simptome polipi.

Polipi nazali la copii – cât de frecventă este această afecțiune?

Foarte mulți copii sunt afectați de polipii nazali, mai ales cei care suferă de fibroză chistică. 2 din 3 copii sunt diagnosticați cu polipi nazali. Polipii la copii apar frecvent, în special la cei cu vârste cuprinse între 2 și 5 ani. Răcelile care nu sunt tratate corect pot favoriza apariția polipilor la copii.

Desen ilustrativ cu polipii nazali înainte și după operație. Vizualizeaza diferenta intre polipi nazali.

Cum pot fi diagnosticați polipii nazali?

În primă faza pacientul descrie medicului specialist simptomele pe care le are, cum au debutat aceste simptome și cum au evoluat. Ulterior, pentru diagnosticarea afecțiunii, medicul ORL-ist va inspecta cavitatea nazală.
Pentru un diagnostic exact medicul poate realiza următoarele investigații:

Endoscopia nazală. Endoscopul este un tub foarte fin și deosebit de flexibil, prevăzut cu o cameră video la capăt, cu ajutorul căruia medicul poate inspecta integritatea mucoasei nazale și a sinusurilor. Această metodă de diagnosticare nu este dureroasă.

Tomografia computerizată apreciază întru totul numărul polipilor și localizarea acestora. Această metodă de diagnosticare este, de asemenea, complet nedureroasă.

Testele pentru alergii relevă dacă alergiile au provocat apariția și dezvoltarea polipilor.

Testele pentru fibroza chistică sunt necesare doar dacă există suspiciuni de fibroză chistică, afecțiune genetică care favorizează apariția polipilor.

Biopsia polipilor este necesară doar dacă polipii arată suspect și dacă aceștia nu răspund la tratament.

Cum ne tratăm de polipii nazali?

Atunci când polipii sunt de mici dimensiuni, tratamentul pentru polipi poate fi medicamentos pentru a stagna dezvoltarea polipilor, pentru a restabili respirația normală a pacientului, pentru a stopa simptomele și pentru a trata anomaliile care au favorizat apariția polipilor.

Polipi nazali tratament medicamentos

În astfel de cazuri, în funcție de stadiul afecțiunii și de starea pacientului, sunt recomandate tratamente cu antibiotice, corticosteroizi, antihistaminice sau diuretice.
Totuși, când polipii nu răspund la tratamentul medicamentos, este necesară intervenția chirurgicală pentru a exciza polipii.

Polipi nazali tratament – Cât durează operația de îndepărtare a polipilor?

În funcție de numărul polipilor, dimensiunea lor și de locul unde ei sunt localizați, intervenția chirurgicală poate dura între 30 de minute și o oră.

Cum realizeazăm noi operația de îndepărtare a polipilor?

Intervenția chirurgicală de îndepărtare a polipilor poate fi efectuată clasic sau endoscopic.

Polipi nazali tratament – Ce tip de anestezie este folosită pentru operația de îndepărtare a polipilor?

Anestezia poate fi locală sau generală, iar pacientul nu necesită internare după efectuarea acestei intervenții.

Polipi nazali tratament – Când este bine să facem intervenția chirurgicală de îndepărtare a polipilor nazali?

În funcție de gravitatea situației, operația poate fi efectuată oricând. Însă când operația nu este atât de urgentă, este bine ca excizarea să se facă primăvara sau la începtul verii.

Polipi nazali tratament – Ce nu este bine să facem înainte de operația de îndepărtare a polipilor nazali?

Înainte cu cel puțin 24-48 de ore înainte de intervenția chirurgicală nu trebuie să consumăm alcool sau alte substanțe care pot intra în conflict cu anestezia administrată.

Polipi nazali tratament – Ce este bine să facem după ce îndepărtăm polipii nazali?

La câteva săptămâni sau luni după operație pacienților le este recomandat să se expună unui mediu salin. Aerosolii marini fac foarte bine în procesul de recuperare după o astfel de intervenție chirurgicală.
După operație este bine să bem foarte multe lichide și să adoptăm o dietă alimentară care să cuprindă preparate sub formă de pastă. Astfel favorizăm recuperarea mai rapidă.

Cât durează recuperarea după operația de îndepărtare a polipilor nazali la Clinica VenArt?

Recuperarea durează între 7 zile și două săptămâni, insa pacientul poate pleaca acasa cel tarziu a doua zi dupa interventie.

Polipi nazali tratament – Ce complicații pot apărea după operația de îndepărtare a polipilor nazali?

După operația de îndepărtare a polipilor nazali pacientul poate avea febră, îi poate curge sânge din nas și poate avea dureri moderate. Din cauza anesteziei poate apărea și senzația de vomă. Toate aceste efecte adverse și „complicații” sunt de scurtă durată și pot fi îndepărtate rapid cu un tratament adecvat.

Polipi nazali tratament – Ce nu este recomandat să facem după operația de îndepărtare a polipilor nazali?

Este bine ca timp de două săptămâni să evităm mersul cu avionul sau cu mașina pe distanțe mari.

Polipii nazali pot reapărea? Polipoza nazală poate reapărea?

Din păcate, polipii nazali pot recidiva, însă există tratamente, măsuri și metode care pot împiedica pe termen lung reapariția polipilor nazali.
Dacă alergiile sunt ținute sub control, dacă astmul bronșic este tratat, dacă sunt evitate mediile care favorizează iritația căilor respiratorii, dacă pacientul adoptă o igienă corectă și păstrează o umiditate corectă a aerului din locuință, atunci reapariția polipilor nazali poate fi împiedicată.

Polipi nazali tratament – Unde putem efectua o operație de îndepărtare a polipilor nazali in Cluj?

Intervenția chirurgicală de îndepărtare a polipilor nazali poate fi efectuată într-o clinică specializată în chirurgia ORL.
La Clinica Venart din Cluj medicii specializați în chirurgia ORL efectuează frecvent astfel de intervenții chirurgicale minim-invazive, pacienții beneficiind de rezultate excepționale.

Echipa medicală Venart are un nivel de competență foarte ridicat, fiind formată din chirurgi de renume la nivel național și chiar internațional. Peste 9.000 de pacienți s-au tratat la Clinica Venart de numeroase afecțiuni, redobândindu-și sănătatea și calitatea vieții.

Intervențiile chirurgicale de îndepărtare a polipilor nazali, efectuate de medicii profesioniști și cu o vastă experiență atat in tara cat si in strainatate.

Polipii nazali afectează foarte mulți adulți tineri și copii. Cu toate acestea medicina a evoluat foarte mult și, cu profesionalism, promptitudine și precizie, putem vindeca pacientul și îl putem ajuta să își redobândească sănătatea și calitatea vieții. Nu există niciun motiv pentru care un pacient ar trebui să se teamă de o astfel de intervenție chirurgicală și nu ar trebui să amâne efectuarea acesteia. În 30 de minute îi putem reda pacientului capacitatea de a respira normal și îl putem scăpa de toate neplăcerile asociate polipilor nazali.

Consultant medical: Dr. Iuliu Cătană

Referinte:

Chronic Rhinosinusitis with Nasal Polyps – Whitney W. Stevens

VIDEO RECOMANDAT: Tratamentul glandei tiroide. Ce este tiroidectomia?

Articole recomandate: