Odată cu înaintarea în vârstă, producția proprie de colagen a organismului scade, ceea ce poate duce la o reducere a grosimii cartilajului. Cartilajul își pierde elasticitatea și reziliența, ceea ce poate duce la dureri și rigiditate la nivelul articulațiilor.
Echipa VenArt te ghidează în alegerea celui mai potrivit colagen pentru sănătatea articulațiilor tale.
Ce este defectul de cartilaj articular
Tot mai multe persoane se confruntă cu disconfort articular sau cu afecțiuni degenerative precum osteoartrita, sau defectul de cartilaj articular, de aceea este foarte important să alegi cel mai bun colagen pentru articulația genunchiului.
Defectul de cartilaj articular este o afecțiune frecventă a genunchiului, de gravitate ridicată și reprezintă, așa cum reiese și din denumire, o lezare a cartilajului articular (al articulației). Acesta poate apărea la orice vârstă, spontan sau de-a lungul unei perioade mai lungi de timp.
Consumul de colagen și suplimentele din colagen, secretele pentru articulații sănătoase
În cazul defectului de cartilaj articular, consumul de colagen ca supliment alimentar poate fi o modalitate eficientă de îmbunătățire a funcției articulare și de prevenție a uzurii și ruperii articulațiilor. Suplimentele de colagen sunt disponibile în diverse forme, inclusiv sub formă de pulbere, capsule și soluții lichide, de aceea poate fi complicat încercând să găsești cel mai bun colagen pentru genunchi.
Iată câteva opțiuni oferite de clinica VenArt:
Totul începe de la ce ai în farfurie! Anumite legume conțin compuși activi care pot sprijini regenerarea cartilajului și pot reduce inflamația articulațiilor. Clinica VenArt a prezentat într-un articol anterior legumele care, conform cercetărilor recente, acționează rapid și eficient asupra sănătății articulare. Citește articolul AICI!
Tipuri de colagen pentru genunchii tăi
Tipuri de colagen prezente în organism
În organism există 28 de tipuri de colagen, însă doar două sunt esențiale pentru genunchi:
- Colagenul de tip 1 – prezent în tendoane, ligamente și oase
- Colagenul de tip 2 – specific cartilajelor
Cel mai bun colagen pentru genunchi este cel care conține ambele tipuri, pentru a acționa asupra tuturor țesuturilor articulare.
Colagen endogen vs. colagen exogen
- Endogen: produs natural de organism
- Exogen: obținut din surse externe (alimente, suplimente)
Sursele colagenului exogen
Colagenul din suplimente provine de obicei din surse animale:
- Marin (cea mai bună absorbție și risc redus de alergii)
- Bovin (alternativă eficientă)
- Porcin sau aviar
Colagen hidrolizat vs. nedenaturat
- Colagen hidrolizat – descompus în peptide mici, ușor de absorbit
- Colagen nedenaturat – păstrează structura originală, dar este mai puțin ușor de digerat
Cel mai bun colagen pentru genunchi este considerat cel hidrolizat.
Cum afectează colagenul articulațiile?
- Regenerarea țesutului cartilaginos: colagenul furnizează aminoacizii necesari care sunt esențiali pentru repararea și regenerarea țesutului cartilaginos.
- Protecție împotriva uzurii: Colagenul susține stabilitatea și elasticitatea stratului cartilaginos, care servește ca o pernă între oase, prevenind astfel frecarea directă dintre oase.
- Efect antiinflamator și ameliorarea durerii: Prin susținerea sănătății cartilajului și reducerea reacțiilor inflamatorii, durerile articulare pot fi ameliorate.
Clinica VenArt vă încurajează să evitați suplimentele cu colagen care conțin aditivi sintetici precum diverși aromatizanți sau coloranți, chiar dacă aceștia fac produsul mai atractiv și mai plăcut la gust.