Cuprins
ToggleCe este Angiografia Coronariană
Angiografia coronariană (cunoscută și sub denumirea de cateterism cardiac) este o procedură utilizată pentru a vizualiza anatomia arterelor coronare și eventualele blocaje. Este un test de diagnosticare important pentru multe afecțiuni cardiace, cum ar fi durerile în piept și infarctul.
Angiografia coronariană este singura investigație cu ajutorul căreia medicul poate detecta existența îngustării arterelor coronare (stenoză) și gravitatea acesteia, pentru un diagnostic precis al bolii coronariene.
Când aveți nevoie de efectuarea acestei investigații?
Atunci când apare unul dintre următoarele semne vă recomandăm să vă adresați unui cardiolog:
- Scăderea toleranței la efort;
- Durere precordială;
- Dificultăți de respirație;
- Edemul membrelor inferioare.
Câteva indicații pentru efectuarea acestei investigații sunt:
- Durere precordială, atât la efort, cât și în repaus;
- Anomalii ale activității cardiace;
- Un infarct miocardic vechi în trecut;
- Indicație pentru o intervenție chirurgicală pe cord.
Cum se efectuează coronarografia?
Angiografia coronariană se efectuează într-o sală specializată – Laboratorul Intervențional sau, mai scurt, CatLab (cathterism + laborator), cu ajutorul unui aparat numit angiograf și sub anestezie locală. Procedura durează în medie 30 de minute și este, în general, nedureroasă.
Procedura se efectuează cu pacientul întins pe masa de angiografie și acoperit cu un câmp steril, lăsând descoperită doar zona de abord arterial, unde se efectuează anestezia locală. Cardiologul intervenționist efectuează apoi o puncție în artera radială, femurală sau brahială, în funcție de caracteristicile anatomice ale pacientului și de patologia vasculară. Un cateter este introdus prin locul de abord și avansat până la arterele coronare sub control radiologic. În interiorul acestui cateter se injectează o substanță de contrast, care va pune în evidență arterele coronare. Imaginile obținute sunt transmise în timp real pe monitoarele angiografului pentru a fi analizate de către specialist. Pacientul este conștient pe tot parcursul procedurii și comunică în permanență cu medicul.
După operație, pacientul se va putea mobiliza imediat dacă a avut o puncție radială, cu indicația ca mâna să rămână în repaus timp de 4-6 ore cu o brățară de compresie. Dacă puncția a fost femurală, atunci pacientul trebuie să rămână în repaus absolut timp de 12-24 de ore, în funcție de dificultatea intervenției și de anticoagulant, antiagregant și sub supraveghere medicală.
Riscuri legate de procedură
Angiografia coronariană prezintă riscuri minime, de obicei echimoze, sângerări ușoare sau hematoame la locul de puncție. Rarele complicații pot fi cauzate de prezența altor afecțiuni ale pacientului sau de o posibilă reacție alergică la substanța de contrast utilizată în timpul examinării. Riscul alergic este atenuat prin intermediul unui control amănunțit preintervențional și al testelor de sânge.
Clasificarea rezultatelor
Concluzia medicului în urma coronarografiei orientează atitudinea terapeutică optimă, astfel încât pacientul să beneficieze cât mai repede de reluarea corectă a fluxului sanguin prin arterele coronare către mușchiul cardiac:
- Dacă plăcile de aterom sunt mai mici de 70%, pacientul primește tratament medical;
- pentru cei cu plăci de aterom de ≥70%, se montează un stent numit stent prin aceeași metodă în Laboratorul de Cardiologie Intervențională;
- pacienților cu leziuni severe pe toate arterele coronare sau în anumite zone anatomice li se recomandă tratamentul chirurgical clasic de bypass coronarian.
Pentru mai multe informații sau dacă doriți o consultație, nu ezitați să ne contactați.