Stentare arterială

stentare arteriala cluj napoca artere clinica de chirurgie vasculara

Cuprins

Ce sunt angioplastia și stenturile?

Angioplastia o procedură medicală prin intermediul căreia arterele blocate sau îngustate sunt lărgite.

Angioplastia presupune folosirea de către medicul dumneavoastră a unui balon cu ajutorul căruia întinde o arteră care este îngustată sau blocată. Însă, majoritatea procedurilor moderne de angioplastie includ și introducerea în arteră a unui stent (un tub scurt din plasă de sârmă). Stentul este lăsat la locul lui permanent pentru a permite sângelui să circule mai liber.

Când este nevoie de o angioplastie?

Arterele sunt cele care furnizează constant aportul necesar de sânge de care au nevoie organele corpului. Însă, la persoanele vârstnice, aceste artere se pot îngusta și întări, ceea ce poate provoca boli vasculare. Această boală atrage după sine diferite probleme precum dureri.

De multe ori, aceste dureri pot fi tratate cu medicamente prescrise de medicul dumneavoastră. Însă medicul s-ar putea să vă sugereze o angioplastie în cazul în care medicamentele nu sunt suficiente. Scopul este același: restabilirea alimentării cu sânge a organelor.

stentare arteriala cluj napoca chirurgie vasculara

Cum funcționează angioplastia și plasarea de stent?

Pentru o angioplastie, veți fi supus unui anestezic local, apoi chirurgul dumneavoastră va face o mică incizie (tăietură) în coapsa dumneavoastră. Prin această incizie va introduce un cateter (un tub subțire și flexibil) într-una dintre arterele dumneavoastră. Se va folosi un aparat video cu raze X pentru ca medicul dumneavoastră să poată fi ghidat prin vasul de sânge.
În momentul în care medicul dumneavoastră ajunge cu cateterul în poziția corectă, va ghida un fir subțire pe întreaga lungime a arterei afectate, care are rolul de a livra un mic balon în secțiunea din arteră care este afectată. Odată ce balonul ajunge în zona care trebuie lărgită, medicul în va umfla pentru a lărgi artera. Prin umflarea balonului, depozitele de grăsime de pe peretele arterei sunt strivite. După ce sunt strivite, sângele poate să curgă din nou liber prin arteră, în momentul în care balonul dezumflat este îndepărtat.

Cât durează procedura și recuperarea?

Intervenția de angioplastie și stenting durează aproximativ o oră și de multe ori veți putea părăsi spitalul la scurt timp după procedură. Cu toate acestea, există cazuri în care s-ar putea să fie nevoie să rămâneți peste noapte la spital.
Semnele dumneavoastră vitale vor fi monitorizate atât în timpul procedurii. cât și după procedură și este posibil să puteți lua o masă ușoară mai târziu în aceeași zi.
Dat fiind faptul că angioplastia nu este o procedură dificilă, vă veți recupera ușor, în cazul în care nu există complicații. Totuși, va fi nevoie să va trebui să evitați să ridicați greutăți, să faceți activități obositoare și să conduceți vehicule timp de cel puțin o săptămână.

Beneficiile unei angioplastii

Această procedură poate fi benefică pentru dumneavoastră dacă suferiți de dureri de picior la mers (claudicație intermitentă) sau dacă aveți o restricție a alimentării cu sânge a picioarelor (ischemie arterială la nivelul picioarelor) ca urmare a diabetului. Procedura de angioplastie și stenting poate fi, de asemenea, un tratament pentru boala arterială periferică și pentru arterele îngustate sau blocate la nivelul rinichilor dumneavoastră.
Angioplastia și plasarea de stent este o modalitate prin care circulația sângelui este restabilită, iar acest lucru atrage după sine numeroase beneficii, precum: ameliorarea durerii cauzate de restricția fluxului sanguin, îmbunătățirea funcției renale și protecția creierului împotriva accidentelor vasculare cerebrale.

Care sunt riscurile unei angioplastii și a plasării de stent?

Rata de succes a procedurii este, de obicei, în jur de 90-95%, deși variază în funcție de amploarea și complexitatea blocajelor din arteră. Pentru majoritatea pacienților, îmbunătățirile sunt semnificative și vizibile la scurt timp după procedură: durerea se reduce, iar rănile din zona afectată se vindecă mult mai rapid și mult mai bine.
Există însă situații în care apare restenoză, adică artera afectată se blochează din nou. Trebuie să vă urmăriți simptomele și să țineți legătura cu medicul dumneavoastră, fiindcă dacă apar din nou probleme, va fi nevoie să vă tratați din nou.
Procedura fiind una minim invazivă, pot să apară complicații minore, însă sunt extrem de rare. Printre acestea se numără: sângerări, vânătăi și infecții.
De asemenea, deși chirurgul va face tot ce îi stă în putință pentru a minimiza riscul unei reacții alergice, există riscul unei reacții la colorantul folosit în tehnica de imagistică.
În cazul în care aveți probleme aveți probleme vasculare și este cazul să apelați la o angioplastie, medicii VenArt stau la dispoziția dumneavoastră. Aceștia sunt specialiști cu zeci de ani de experiență, specializați în clinici renumite din Europa și SUA și vă vor face toate testele de care aveți nevoie, apoi vă vor ajuta să luați cea mai bună decizie pentru dumneavoastră.
Dacă doriți o consultație, nu ezitați să ne contactați.

Alte Articole

Ce este incontinența urinară de efort? Cauze, diagnostic, tratament

VenArt - Ce este incontinenta urinara de efort - cauze - diagnostic - tratament
Ce este incontinenta urinara de efort? Incontinenta urinara de efort, inseamna pierdere (scurgere) involuntara de urina, ce apare la eforturi fizice: tusa, stranut, aplecare, asezare,

Clinica VenArt – Reguli de siguranță în contextul epidemiei SARS-CoV-2

Reguli de siguranta in contextul epidemiei SARS-CoV-2
Sănătatea noastră și a pacienților noștri este pe primul loc! În contextul epidemiei SARS-CoV-2 acordam maxima atentie sigurantei pacienților noștri. Pentru a preveni riscurile am

În ce constă operația de lifting mamar (mastopexie)?

VenArt - In ce consta operatia de lifting mamar - Mastopexie
Sânii sunt marca feminității, simbolizând frumusețea și senzualitatea unei femei. Odată cu trecerea timpului, după sarcină sau perioada de alăptare, fluctuații de greutate sau

Ce teste sunt folosite de medici pentru a identifica cancerul de sân

cancerul la san teste clinica venart cluj napoca
Cancerul de sân este o afecțiune în care se dezvoltă celule maligne (celule canceroase) la nivelul sânului. Sânul este alcătuit din lobi și ducte. Fiecare glandă mamară este alcătuită din

Repararea endovasculară a anevrismelor aortice toracice (TEVAR)

Repararea endovasculară a anevrismelor aortice toracice (TEVAR)
Un anevrism aortic toracic este o umflătură anormală în peretele aortei, care se află în zona toracică. Această umflătură poate varia de la mică la foarte mare și, dacă continuă să crească, poate deveni

Fibromul uterin – Cauze, simptome, tratament

VenArt - Fibromul uterin - cauze - simptome - tratament
Ce este fibromul uterin? Adesea persoanele de sex feminin aflate în perioada reproductivă pot dezvolta fibroame uterine, care sunt creșteri necanceroase formate în pereții uterului.
Introduceți numărul de telefon. Recepția clinicii vă va suna și vă va îndruma pas cu pas pentru a veni în întâmpinarea dorințelor dumneavoastră. Puteți pune întrebări și vă vom ajuta să luați o decizie conformă cu nevoile pe care le aveți.