Introducere

Adrenalectomia (Suprarenalectomia) este o operație chirurgicală pentru îndepărtarea uneia sau ambelor glande suprarenale, situate deasupra rinichilor. Această procedură este necesară pentru tratarea tumorilor adrenale (tumora suprarenala), excesului de producție hormonală sau afecțiunilor care nu se ameliorează cu medicamente. Poate fi realizată prin chirurgie deschisă sau laparoscopică, ultima fiind preferată datorită avantajelor precum recuperare rapidă și durere postoperatorie redusă.

Ce este Adrenalectomia laparoscopică

Este în prezent tehnica de preferință pentru îndepărtarea leziunilor adrenale benigne sau tumora glanda suprarenala. Diferite tehnici și abordări laparoscopice au fost raportate utilizând abordul transperitoneal sau retroperitoneal. Prezentăm experiența noastră de 12 ani și rezultatele pe termen lung ale adrenalectomiei laparoscopice.

Pregătirea pentru Adrenalectomie laparoscopică

Consult Preoperator

Înainte de intervenție, pacientul va avea o întâlnire cu chirurgul său pentru a discuta detaliile procedurii, riscurile asociate și așteptările postoperatorii. Acesta este momentul în care pacientul poate adresa întrebări sau îngrijorări referitoare la intervenție.

Evaluări Medicale

Pacientul va trebui să efectueze o serie de analize preoperatorii, inclusiv teste de sânge, radiografii toracice și o electrocardiogramă, pentru a evalua starea generală de sănătate. În cazul tumorilor suprarenale active hormonal, pot fi necesare teste suplimentare pentru a evalua nivelurile hormonale.

Medicația

Este important ca pacientul să informeze echipa medicală despre orice medicamente pe care le ia, inclusiv suplimente alimentare sau tratamente naturiste, deoarece unele dintre acestea pot necesita ajustări sau întrerupere temporară. În special, medicamentele care afectează coagularea sângelui, cum ar fi aspirina sau anticoagulantele, pot necesita o atenție specială.

Pregătirea Fizică

Pacienții sunt sfătuiți să urmeze o dietă echilibrată și să evite consumul de alcool și tutun în săptămânile premergătoare intervenției. Este recomandat, de asemenea, să se mențină un nivel optim de activitate fizică, adaptat posibilităților individuale.

Instrucțiuni Specifice

În ziua premergătoare intervenției, pacientul poate fi instruit să nu consume alimente sau lichide după miezul nopții. De asemenea, poate fi necesară utilizarea unui laxativ sau a unei clisme pentru golirea intestinului.

Ziua Intervenției

Pacientul se va prezenta la spital în dimineața intervenției, având asupra sa documentele medicale relevante. După admitere, va fi pregătit pentru operație, proces care include îmbrăcarea în echipamentul chirurgical și introducerea unei linii intravenoase pentru administrarea de lichide și medicamente.

Recuperare și Îngrijire Postoperatorie

După intervenție, pacientul va primi instrucțiuni specifice pentru îngrijirea postoperatorie, care pot include gestionarea durerii, restricții alimentare temporare și recomandări pentru reluarea activităților fizice. Urmează, de asemenea, o serie de controale postoperatorii pentru evaluarea procesului de vindecare și ajustarea tratamentului hormonal, dacă este cazul.

Pregătirea atentă și urmarea recomandărilor medicale sunt esențiale pentru succesul intervenției de adrenalectomie și pentru o recuperare rapidă și fără complicații.

Concluzie

Adrenalectomia laparoscopică transperitoneală este o abordare sigură, eficace și minim invazivă la pacienții cu tumora benigna suprarenala sau o tumoare suprarenala. Această tehnică implică o morbiditate scăzută, cerințe minime de analgezice postoperatorii și un timp scurt de spitalizare.

Medic consultant: Prof. Dr. Jérôme Cau

Referinte:

Laparoscopic Adrenalectomy for Adrenal Tumor

La Clinica VenArt, suntem dedicați să oferim pacienților noștri cea mai avansată îngrijire în domeniu, astfel încât să puteți trăi o viață lungă și sănătoasă.

Intrebari frecvente

Se poate trai fara glandele suprarenale?

Da, se poate trăi fără glandele suprarenale, dar acest lucru necesită îngrijire medicală atentă și tratament pe termen lung.

Tumora suprarenala simptome, cum sunt?

Simptomele generale ale tumorilor suprarenale pot include:
– Oboseală
– Slăbiciune musculară
– Scădere neintenționată în greutate sau, dimpotrivă, creștere în greutate
– Tensiune arterială crescută
– Dureri abdominale sau senzație de plenitudine

Ce este o tumora suprarenala?

Tumorile suprarenale reprezintă creșteri anormale care apar în glandele suprarenale, situate deasupra rinichilor. Aceste tumori pot fi benigne sau maligne (canceroase).

Ce sunt glandele suprarenale?

Glandele suprarenale sunt organe mici situate deasupra fiecărui rinichi, esențiale pentru reglarea răspunsului la stres și menținerea echilibrului hormonal. Acestea se împart în două părți: cortexul, care produce hormoni corticosteroizi (cortizolul pentru stres și metabolism, aldosteronul pentru tensiunea arterială, și androgenii slabi pentru funcții sexuale) și medula, ce eliberează catecolamine (adrenalina și norepinefrina pentru energie). Funcționarea adecvată a glandelor suprarenale este vitală pentru adaptarea la stres, echilibrul metabolic și imunitar, precum și pentru controlul multor alte procese fiziologice în corp.

Poza ilustreaza interiorul unui rinichi, este sugestiv unde se afla glanda care pentru operatia de adrenalectomie laparoscopică.

Care este procedura pentru extirparea glandelor suprarenale?

Poate fi realizată prin chirurgie deschisă sau laparoscopică, ultima fiind preferată datorită avantajelor precum recuperare rapidă și durere postoperatorie redusă.