Ce este cancerul la sân

Cancerul de sân este o afecțiune în care se dezvoltă celule maligne (celule canceroase) la nivelul sânului. Sânul este alcătuit din lobi și ducte. Fiecare glandă mamară este alcătuită din 15-20 de segmente numite lobi, care la rândul lor conțîn mai multe segmente mai mici numite lobuli. La capătul lobulilor se află niște bulbi mici care produc lapte. Lobii, lobulii și bulbii sunt conectați prin intermediul unor tuburi subțiri numite ducte.

Anatomia sanului, cu detalii despre mamelon, areolă, lobi ai glandei mamare, peretele toracic, mușchiul mare și mic pectoral, precum și stratul adipos premamar.
Anatomia sânului. Mamelonul și areola sunt afișate în partea exterioară a sânului. De asemenea, sunt prezentați ganglionii limfatici, lobii, lobulii, ductele și alte secțiuni din interiorul sânului.

Fiecare sân este alcătuit din vase de sânge și vase limfatice. Vasele limfatice transportă un lichid aproape incolor, numit limfă. Vasele limfatice ajung la ganglionii limfatici. Ganglionii limfatici sunt structuri de dimensiuni mici, în formă de bob de fasole, care sunt răspândite în întreg organismul. Aceste structuri filtrează substanțele din limfă și luptă împotriva infecțiilor și a afecțiunilor. Grupurile de ganglioni limfatici se găsesc lângă sân, în axilă (sub braț), deasupra claviculei și în cutia toracică.

Cancerul de sân este a doua cauză de mortalitate în rândul femeilor din întreaga lume.

Prevalența cancerului de sân în rândul femeilor din România este mai ridicată decât orice alt tip de cancer, cu excepția cancerului de piele. Cancerul de sân este depășit doar de cancerul pulmonar în topul cauzelor de deces asociat cancerului la femei.
Cancerul de sân este mai prevalent în rândul femeilor caucaziene decât în rândul femeilor de culoare. Cu toate aceste, este mult mai probabil că femeile de culoare să moară din cauza cancerului de sân decât femeile caucaziene. Cancerul de sân apare și în rândul bărbaților dar numărul este mult mai scăzut.

Diferiți factori cresc sau reduc riscul de a dezvolta cancer de sân. Orice lucru care crește riscul de a dezvolta o afecțiune este numit factor de risc. Orice lucru care reduce riscul de a dezvolta o afecțiune este numit factor protectiv.

Ce este screening-ul cancerului de sân

Testele de screening sunt efectuate pentru a identifica diferite tipuri de cancer. Există trei tipuri de teste folosite de medici pentru a identifica cancerul de sân:

  • Mamografia;
  • Examenul clinic al sânilor;
  • IRM (Imagistica prin rezonanta magnetică) – în cazul femeilor cu un risc crescut de a dezvolta cancer de sân;

Alte teste de screening sunt evaluate în studii clinice.

  • Termografie;
  • Prelevare țesut

Testele de screening sunt efectuate pentru a identifica diferite tipuri de cancer.

Unele teste de screening sunt folosite deoarece s-a demonstrat că pot identifica cancerul timpuriu și pot reduce riscul de mortalitate asociat cu aceste afecțiuni. Alte teste sunt folosite deoarece s-a demonstrat că pot identifica cancerul în cazul anumitor persoane.
Totuși, încă nu s-a demonstrat în studii clinice dacă aceste teste reduc riscul de mortalitate. Cercetătorii evaluează testele de screening pentru a putea identifica acele teste care prezintă multe beneficii și riscuri scăzute.

De asemenea, studiile clinice concentrate pe screening-ul cancerului sunt dezvoltate pentru a demonstra dac detectarea timpurie (identificarea cancerului înainte de apariția simptomelor) reduce riscul unei persoane de deces. În cazul unor anumite tipuri de cancer, șansele de recuperare sunt mai mari dacă afecțiunea este identificată și tratată într-un stadiu incipient. Studiile clinice care evaluează metodele de screening pentru cancer sunt răspândite în multe locații din lume. Puteți găși mai multe informații despre studii clinice în curs de dezvoltare de pe website-ul Institutului Național de Cancer.

Aflati mai multe despre ce este screeningul și cum ajută la diagnosticarea cancerului

Ce teste sunt folosite pentru a identifica cancerul de sân

Există trei tipuri de teste folosite de medici pentru a identifica cancerul de sân:

1.  Mamografia

Mamografie. Sânul este presat între două plăci. Sunt folosite raze X pentru a capta imagini ale țesutului mamar.
Mamografie. Sânul este presat între două plăci. Sunt folosite raze X pentru a capta imagini ale țesutului mamar.

Mamografia este cel mai folosit test de screening pentru a identifica cancerul de sân. O mamografie este o examinare radiologică a sânului. Acest test poate identifica tumori care sunt prea mici pentru a putea fi simțite. De asemenea, o mamografie poate identifica carcinomul ductal în situ (CDIS). În ceea ce privește carcinomului ductal în situ, se formează celule anormale care sunt prezente în zona de delimitare a ductelor, și car se pot transforma în cancer invaziv pentru anumite femei. Mamografiile sunt mai eficiente în a depista tumorile de sân pentru femei cu vârstă mai mare de 50 de ani.

Acest lucru se poate datora faptului că femeile mai tinere au țesut mamar mai dens car are aspect alb pe mamografie. Deoarece și tumorile au aspect alb la mamografie, acesta sunt dificil de identificat atunci când există țesut mamar dens.

Următoarele lucruri pot influența capacitatea mamografiei de a detecta (identifica) cancerul de sân:

  • Dimensiunea tumorii.
  • Densitatea țesutului mamar.
  • Abilitățile medicului.

Femeile cu vârste cuprinse între 40 și 70 de ani care efectuează screening prin mamografie au șanse mai mici de deces din cauza cancerului de sân decât femeile care nu efectuează screening prin mamografie.

2. Examen clinic al sânului

Examenul clinic al sânului este efectuat de către medic sau un alt specialist în sănătate. Medicul vă examina cu atenție sânul și zona de sub brațe pentru a verifica dacă există noduli sau orice alte semne care pot părea anormale. Nu se știe exact dacă examenul clinic al sânului scade șansele de a muri din cauza cancerului de sân. Autoexaminarea sânului poate fi efectuată de către femei sau bărbați pentru a verifica dacă există noduli sau alte modificări ale sânului. Este important să știți cum arată și cum se simt de obicei sânii dumneavoastră. Dacă simțiți că aveți un nodul sau orice altă modificare, discutați cu medicul dumneavoastră. Autoexaminarea sânului nu scade șansele de a muri din cauza cancerului de sân.

3.  Imagistică prin rezonanță magnetică (IRM) pentru a evalua femeile cu risc crescut pentru cancerul de sân

Imagistica prin rezonanță magnetică este o investigație care folosește câmpul magnetic, undele radio și un calculator pentru a produce o serie de imagini detaliate ale structurilor din interiorul corpului. Această procedură mai este numită și rezonanță magnetică nucleară (RMN). RMN-ul nu folosește radiații.

Imagistica prin rezonanță magnetică este folosită pentru a evalua femeile care au una sau următoarele:

  • Anumite modificări genetice, precum genele BRCA1sau BRCA2;
  • Istoric de cancer de sân în familie (rude de gradul I, precum mama, fiica sau sora);
  • Anomalii genetice precum sindromul Li-Fraumeni sau Cowden.
  • Imagistică prin rezonanță magnetică este mai eficientă în a identifica cancerul de sân decât mamografiile, dar se poate întâmpla să indice rezultate anormale chiar dacă nu există cancer

Desen: cancer mamar metastatic cum se extinde in alte zone ale corpului

Alte teste de screening evaluate în studii clinice:

Termografia

Termografia este o investigație care folosește o cameră specială pentru a detecta căldura. Aceasta este folosită pentru a înregistra temperatura pielii care acoperă sânii. Folosind un calculator, se vă obține o hartă colorată a sânului care arată schimbările de temperatură. Tumorile pot provoca schimbări de temperatură care pot apărea pe termografie. Nu au existat studii clinice care să evalueze eficiența termografiei în identificarea cancerului de sân sau impactul pe care îl are asupra reducerii riscului de deces.

Prelevarea de țesut

Prelevarea de țesut mamar reprezintă prelevarea de celule din țesutul mamar pentru a fi analizate microscopic. În anumite studii, celulele anormale din lichidul sânului au fost asociate cu un risc crescut de cancer de sân. Cercetătorii analizează dacă prelevarea de țesut poate fi utilizată pentru a identifica cancerul de sân într-o fază incipientă sau pentru a prezice riscul de a dezvolta cancer de
sân. Sunt studiate trei modalități prin care sunt preluate probele de țesut:

Puncție aspirativă cu ac fin

Introducerea unui un ac subțire în țesutul mamar din jurul areolei (zona întunecată din jurul mamelonului) pentru a putea lua mostre de celule și lichid.

Biopsie percutanată (închisă) prin aspirație

Utilizarea aspirației pentru a colecta lichid prin sân. Această procedură este realizată prin intermediul pompelor folosite de femei care alăptează.

Lavaj ductal

Un cateter (tub) de dimensiunea unui fir de păr este introdus în mamelon, iar apoi o cantitate mică de soluție salină este eliberată în duct. Apa colectează celulele mamare și este eliminată pentru a fi analizată.

Screening-ul cancerului de sân prezinta riscuri?

Riscurile asociate cu screening-ul pentru cancerul de sân includ următoarele:

  • Există posibilitatea de a nu îmbunătăți starea de sănătate sau speranța de viată a unei persoane, chiar și în cazul depistării cancerului
  • Există posibilitatea de a obține rezultate fals negative
  • Există posibilitatea de a obține rezultate fals pozitive
  • Rezultatele fals pozitive pot provoca anxietate asociată cu efectuarea unor teste suplimentare
  • Mamografiile expun sânul la radiații
  • Este posibil să simțiți durere sau disconfort în timpul mamografiei.

Riscurile și beneficiile asociate cu screening-ul pentru cancerul de sân pot fi diferite în funcție de grupa de vârstă. Discutați cu medicul dumneavoastră sau cu un alt cadru medical despre riscul de a dezvolta cancer de sân, beneficiile și riscurile asociate testului de screening, dar și dacă un anumit tip de test este potrivit pentru dumneavoastră. Dumneavoastră trebuie să faceți parte din procesul de decizie, bazat pe ceea ce este mai bine pentru dumneavoastră.

Ce sunt nodulii mamari – Cauze, simptome, tratament VIDEO

Clinica VenArt este specializată în chirurgie ginecologică și în ginecologia oncologică. La clinica VenArt Cluj-Napoca oferim doamnelor posibilitatea efectuării screening-urilor de cancer la sân. VenArt efectuaza următoarele intervenții: Screening mamar – ecografie, Elastografie, Puncții mamare, Extirpare noduli sân, Extirpare sector mamar, Mastectomie. Serviciile de ginecologie oncologică complete ale clinicii pot fi vizualizate aici.