Ce este screeningul? Testele de screening sunt efectuate pentru a putea detecta cancerul înainte că pacientul să prezinte simptome. În acest fel, cancerul poate fi depistat într-un stadiu incipient. Dacă țesutul anormal sau cancerul este depistat într-o fază incipientă, acesta poate fi mult mai ușor de tratat.

În momentul în care încep să apară simptome, probabil cancerul a început deja să se răspândească. Cercetătorii încearcă să înțeleagă mai bine care sunt categoriile de oameni care sunt mai susceptibile la anumite tipuri de cancer. Deasemenea, ei studiază lucrurile pe care le facem și cele care ne înconjoară pentru a putea observa dacă acestea pot cauza cancer. Aceste informații pot ajută medicii să recomande pacienților să urmeze teste de screening pentru cancer, să indice tipul de teste de screening necesare și frecvența cu care trebuie efectuate.

Ce este screeningul? Screening-ul pentru cancer înseamnă identificarea cancerului înainte că o persoană să prezinte orice simptom.

Testele de screening pot identifica cancerul într-un stadiu incipient, înainte că simptomele să apară. Dacă țesutul anormal sau cancerul este depistat într-o fază incipientă, acesta poate fi mult mai ușor de tratat. În momentul în care încep să apară simptome, probabil cancerul a început deja să se răspândească în organism. Acest lucru poate îngreuna procesul de tratare sau vindecare a cancerului.

Când sunt indicate de către medic testele de screening?

Testele de screening sunt indicate în momentul în care nu există niciun simptom de cancer. Dacă rezultatele unui test de screening sunt anormale, este posibil să aveți nevoie de mai multe teste pentru a putea detecta dacă aveți cancer. Aceste teste sunt numite teste diagnostice. Este important să rețineți că medicul dumneavoastră nu consideră că aveți cancer dacă vă sugerează să efectuați un test de screening.

De câte tipuri sunt screening-urie?

Există mai multe tipuri de teste de screening și includ următoarele componente:

  • Examen clinic și istoric medical: Se va efectua un examen clinic pentru a evalua starea generală de sănătate, care vă include identificarea unor posibile simptome precum noduli sau orice alte semne care pot părea neobișnuite. De asemenea, se vă obține un istoric medical al pacientului care va cuprinde bolile de care a suferit și tipul de tratament urmat.
  • Teste de laborator: Proceduri medicale care testează mostre de țesut, sânge, urină sau alte substanțe din corp.
  • Imagistică medicală: Proceduri care procesează și înregistrează imagini ale structurilor din interiorul corpului.
  • Teste genetice: Teste care investighează mutații genetice care sunt asociate cu anumite tipuri de cancer.

Cât de precise sunt testele de screening?

Rezultatele testelor de screening pot fi normale chiar dacă există cancer. O persoană care primește un rezultat fals negativ (unul care arată că nu există cancer când de fapt există) poate întârzia procesul de accesare a serviciilor medicale, chiar dacă există simptome.

Există posibilitatea de a nu îmbunătăți starea de sănătate sau speranța de viată a unei persoane, chiar și în cazul depistării cancerului. Anumite tipuri de cancer nu pun în pericol viața unei persoane sau nu cauzează simptome. Totuși, dacă cancerul este depistat de un test de screening, acesta poate fi tratat. Nu există nicio modalitate de a ști dacă tratamentul cancerului va ajuta persoana să trăiască mai mult decât dacă nu va primi tratamentul.

Atât în cazul tinerilor cât și a adulților, există un risc crescut de a comite suicid în primul an de când au fost diagnosticați cu cancer. De asemenea, tratamentele pentru cancer au efecte secundare. În cazul anumitor tipuri de cancer, identificarea și tratarea cancerului timpuriu nu crește șansa de vindecare sau supraviețuire. De aceea este bine de știut ce este screeningul și care sunt avantajele sale.

Înainte de a face orice test de screening este important să discutați cu medicul dumneavoastră sau cu orice alt personal medical. Fiecare test de screening are beneficiile și riscurile sale. Personalul medical trebuie să discute cu dumneavoastră despre beneficiile și riscurile asociate testului de screening, sa explice ce este screeningul și să vă includă în procesul de luare a deciziei. Acest lucru reprezintă un proces informat și de luare a deciziilor împreună cu medicul.

  1. Medicul dumneavoastră vă discuta despre posibilele beneficii, riscuri și elemente necunoscute asociate cu testul de screening si ce este screeningul. Acesta poate include informații cu privire la beneficiile identificării timpurii a cancerului sau despre riscurile asociate cu rezultatele fals pozitive, supradiagnosticare și supradozaj. De asemenea, medicul dumneavoastră poate să vă ofere informații și prin intermediul unor materiale precum: broșuri, fluturașe, materiale video, website-uri și altele.
  2. Odată ce ați înțeles beneficiile și riscurile asociate cu testele de screening puteți decide dacă doriți să efectuați testul de screening bazat pe ceea ce considerați că este mai bine pentru dumneavoastră. Adesea, beneficiile și riscurile sunt strâns corelate iar decizia de a efectua testul de screening poate fi dificil de luat.
  3. Medicul vă nota decizia dumneavoastră în registrul medical și vă comanda testul de screening dacă aceasta este decizia dumneavoastră.

Care sunt avantajele unui test de screening?

Odată aflat ce este screeningul un test de screening util care funcționează cum trebuie face următoarele lucruri:

  • Identifică cancerul înainte de apariția simptomelor;
  • Identifică cancerul timpuriu, fiind mai ușor de tratat și vindecat;
  • Obține puține rezultate fals negative sau fals pozitive;
  • Reduce șansa de deces din cauza cancerului.

 

Testul de screening diagnostichează cancerul?

De obicei, testele de screening nu diagnostichează cancerul. Dacă un rezultat obținut prin intermediul testului de screening este anormal, este important să se efectueze mai multe teste pentru a identifica dacă există cancer. De exemplu, o mamografie poate identifica un nodul la sân. Acest nodul poate sugera prezența cancerului sau un alt lucru. Este necesar să se efectueze mai multe teste pentru a putea identifica dacă nodulul este cancerigen. Aceste teste sunt numite teste diagnostic. Testele diagnostic pot include biopsia, procedeu prin care un medic histopatolog analizează microscopic celule sau țesutul colectat pentru a identifica semne de cancer.

Căror persoane se adresează testul de screening?

Anumite teste de screening pot fi indicate numai pentru persoane care au un risc ridicat pentru anumite tipuri de cancer. Orice lucru care creste șansa de a dezvolta cancer este numit factor de risc pentru cancer. Prezența unui factor de risc nu înseamnă că veți avea cancer. De asemenea, absența factorilor de risc nu înseamnă că nu veți avea cancer.

Anumite teste sunt folosite numai pentru persoane care prezintă factori de risc pentru anumite tipuri de cancer. Persoanele cu un risc mai crescut de a dezvolta cancer includ:

  • Persoane care au mai avut cancer în trecut
  • Persoane care au două sau mai multe rude de gradul I (părinte, frate sau soră) care
    au avut cancer
  • Persoane care au anumite mutații genetice care sunt asociate cu cancerul

Este indicat că persoanele care au un risc crescut de a dezvolta cancer să efectueze teste de screening mai des sau de la o vârsta mai tânără decât alte persoane. Testele de screening pentru depistarea cancerului includ identificarea persoanelor cu risc de a dezvolta cancer. Cercetătorii încearcă să înțeleagă mai bine care sunt categoriile de oameni care sunt mai susceptibile la anumite tipuri de cancer. De asemenea, ei studiază lucrurile pe care le facem și cele care ne înconjoară pentru a putea observa dacă acestea pot cauza cancer.

Aceste informații pot ajuta medicii să recomande pacienților să efectueze teste de screening pentru cancer, să indice tipul de teste de screening necesare și frecvența cu care trebuie efectuate si ce este screeningul.

Începând cu anul 1973, Programul SEER (Program de Supraveghere, Epidemiologie și Rezultate Finale) din cadrul Institutului Național de Cancer a colectat informații de la persoane care suferă de cancer, din diferite zone ale Statelor Unite ale Americii. Informațiile, studiile de cercetare și alte surse obținute din cadrul acestui program sunt folosite pentru a evalua cine este la risc crescut de a dezvolta cancer.

Ce sunt nodulii mamari – Cauze, simptome, tratament VIDEO