Care sunt bolile vezicii biliare – Simptome, complicații, tratament

Care sunt bolile vezicii biliare - Simptome, complicații, tratament

Cuprins

Ce este vezica biliară? Colecistul (vezica biliară), denumit eronat în popor fiere sau bilă este un organ situat în hipocondrul drept, sub ficat, lipit de fața viscerală a acestuia. Colecistectomia reprezintă o intervenție chirurgicală prin care se îndepărtează colecistul sau vezica biliară. Este cea mai frecventă operație efectuată la nivel mondial.

Unde este situata vezica biliară

Vezica biliară (sau colecistul) este situată în fosa colecistului de pe fața inferioară a ficatului. Vezica este specifică vertebratelor. Este unită cu ficatul, de unde primește bila, și cu duodenul, unde o eliberează.

Care sunt bolile vezicii biliare, colecistului

Bolile colecistului sunt multiple: inflamatorii (colecistită acută sau cronică), litiaza biliară sau calculii biliari (pietre la fiere), dischinezie biliară ( fiere leneșă).

Vezica biliară – Simptome

De la o banală colică la o criză de colecistită acută nu e decât un pas. Simptomele sunt cam aceleaşi iar durerea nu cedează la nimic. Pe măsură ce fierea se relaxează, durerea pune stăpânire pe regiunea buricului şi ajunge chiar şi în partea stângă, alertând şi pancreasul. Febra vine să completeze „tabloul”, frisoanele o acompaniază, la fel ca şi paloarea tenului, uneori cu tendinţe către icter. În asemenea cazuri, se va cere neapărat avizul medicului, cât mai urgent cu putinţă! Persoanele mai în vârstă, care manifestă frisoane, dau astfel semnale de alarmă, aşa că trebuie duse imediat la spital. Greaţa şi voma sunt prezente şi ele, iar vărsăturile dese dau semne că un calcul „se plimbă” în voie.

Dacă regiunea ficatului se contractă, fiind tot mai tare la palpat, poate fi vorba despre o peritonită biliară. Important de ştiut e faptul că o colecistită acută se poate confunda uşor cu pancreatita, ulcerul perforat, apendicita acută, pielonefrita, infarctul de miocard, pneumonia bazală.

Se poate trăi fără vezica biliară (colecist)

Da. Se poate trăi fără vezica biliară deoarece acesta nu este un organ vital! Viața fără colecist este absolut normală, stilul de viață individual nu este modificat. După operația de colecistectomie, bila se va elimina permanent în intestinul subțire ceea ce poate duce la senzație de balonare sau modificare a tranzitului intestinal, simptome ce dispar în 2-3 săptămâni de la operație, odată ce organismal se obișnuiește cu noua stare de fapt.

Căror tipuri de pacienți li se adresează operația de colecist?

  • Pacienții cu litiază biliară simptomatică ( pietre la fiere care au făcut cel puțin o colică);
  • Pacienții cu diskinezie biliară (bilă leneșă);
  • Colecistita acută și cronică;
  • Complicații ale celor de mai sus.

Nu există un consens legat de pacienții cu calculi biliari (pietre) care nu au avut nici o simptomatologie, unele ghiduri internationale recomandă supraveghere și intervenție chirurgicală doar în momentul apariției simptomelor pe când alte ghiduri recomandă direct colecistectomie.

Tipuri de tratament chirurgical al vezicii biliare

METODA LAPAROSCOPICĂ – reprezintă standardul de aur pentru rezolvarea problemelor biliare. Presupune 4 mini incizii (2 de 10mm și 2 de 5mm) prin care se introduc instrumentele necesare efectuării operației.

Se poate face în spitalizare de zi (pacientul pleacă acasă în ziua cu operația) sau cu externare în ziua urmatoare.

METODA CLASICĂ – presupune o incizie de aproximativ 10-15 cm în partea dreaptă a abdomenului superior prin care va fi îndepărtată vezica biliară.

Este folosită doar în imposibilitatea efectuării colecistectomiei laparoscopice, din diverse motive : aderențe abdominale imposibil de disecat laparoscopic, ori încazul în care anatomia vezicii biliare este modificată ca formă, dimensiune ,etc

Perioada de internare și recuperare în spital este variabilă, media fiind undeva la 3-4 zile.

Vezica biliară – Complicații chirurgicale

Riscul apariției complicațiilor vezicii biliare este relativ scăzut, dar nu imposibil, prin urmare pot fi întâlnite următoarele:

  • sângerarea post operatorie;
  • complicații ale anesteziei generale;
  • infecții,
  • embolii;
  • leziuni ale căilor biliare principale;
  • tromboze venoase.

Nu încerca niciodată să te tratezi la domiciliu, când te confrunţi cu o colică biliară, chiar dacă nu eşti la prima suferinţă de acest gen. Ca să nu ajungi în impas, evită grăsimile, prăjelile, sosurile, ciocolata, alcoolul în exces. În unele cazuri, se impune intervenţia chirurgicală de urgenţă.

Articol recomandat: Boala hemoroidala – Cauze, preventie, complicatii, tratament

Alte Articole

Reconstrucția mamară după mastectomie sau excizia sectorială

VenArt - Reconstructia mamara dupa mastectomie sau excizia sectoriala
Una dintre procedurile indispensabile tratamentului cancerului de sân este îndepărtarea totală (mastectomie totală) sau parțială (numită și excizie sectorială) a unuia sau

Boala arteriala periferica. Ischemia arteriala. Cauze, simptome, complicatii, tratament chirurgical

VenArt - Boala arteriala periferica
Boala arteriala periferica (BAP) cunoscuta si sub numele de Boala Vasculara Periferica (BVP) este o afectiune destul de comuna care afecteaza la nivel mondial, in multe tari dezvoltate,

Care sunt opțiunile de tratament pentru cancerul endometrial

VenArt - Care sunt optiunile de tratament pentru cancerul endometrial
Statistic, 3 din 100 de femei sunt diagnosticate de cancer endometrial la un moment dat în viață, cancerul endometrial, fiind la nivel global al șaselea cel mai uzual tip de cancer și pe locul 14

Reparație laparoscopică totală pentru artera renală restenozată după stenting renal transluminal percutanat (PTRA)

EN: Descriptive picture of Renal Artery Stenting, RO: Poza descriptiva cu Stentare Artera Renala
Articolul este destinat publicului medical. Scopul acestui articol este de a raporta realizările chirurgiei vasculare legate de această tehnică laparoscopică și de a dovedi că este o opțiune sigură și eficientă pentru

Tot ce trebuie să știți despre operația arterei carotide

operatie carotida clinica vascualara cluj napoca bucuresti romania
Arterele carotide, care sunt situate de o parte și de alta a gâtului, ajută ca sângele, bogat în oxigen, să ajungă în cantitate suficientă în creier și la nivelul feței, pentru ca acestea să funcționeze corect.

Furunculoza inghinală – Cauze, simptome, tratament

Furunculoza inghinală - Cauze, simptome, tratament
Furunculoza inghinală este o afecțiune deosebit de neplăcută care afectează în mod special femeile, însă și bărbații pot suferi din cauza acestei boli. Furunculul din zona intimă
Introduceți numărul de telefon. Recepția clinicii vă va suna și vă va îndruma pas cu pas pentru a veni în întâmpinarea dorințelor dumneavoastră. Puteți pune întrebări și vă vom ajuta să luați o decizie conformă cu nevoile pe care le aveți.