Pietre la fiere – Simptome, Cauze, Tratament, Complicații

VenArt - Pietre la fiere - simptome - cauze - tratament - complicatii

Cuprins

Ce este litiaza biliara – pietre la fiere? Colecistul (vezicula biliara) este un organ sub forma de para, situat sub ficat, si are rolul de depozitare a bilei si participare la digestie.


Conform statisticilor, 80% din pietrele colecistului sunt formate din colesterol, celelalte 20% sunt din saruri biliare si bilirubina. Mai multe detalii despre colecist puteti afla in articolul: Intrebari frecvente privind bolile colecistului.

Care sunt cauzele formarii pietrelor la fiere?

Alimentatie haotica: duce la stocarea indelungata a bilei in colecist; bila devine hiperconcentrata si se formeaza calculi

Colesterol in exces: atat in alimentatie, cat si in sange, duce la formarea cristalelor de colesterol si a pietrelor colesterolotice.

Obezitatea, sedentarismul si curele de slabire: duc la aparitia ,,bilei lenese” si depozitarea indelungata a bilei in colecist, cu aparitia sedimentului biliar si a pietrelor.

Despre tratamentului obezitatii prin intermediul chirurgiei bariatrice supranumita si chirurgia obezitatii puteti afla mai multe detalii aici: Care sunt beneficiile interventiei chirurgicale bariatrice VIDEO.  

pietre la fiere tratament

Care sunt simptomele pietrelor la fiere?

 • Durerea – cel mai frecvent simptom in litiaza biliara – pietre la fiere (colica biliara), apare de obicei dupa mese bogate in grasimi sau la anumite alimente (usturoi, castravete, oua, cafea s.a). Este localiza in hipocondrul drept (sub coasta dreapta) si epigastru.
 • Greata, balonare, gust amar matinal, migrene – se incadreaza in, asa zisul ,,sindrom dispeptic biiar”.
 • Litiaza biliara asimptomatica – aproximativ 70% dintre pacientii cu litiaza veziculara (litiaza colecistului), nu prezinta simptomatologie. Aceasta patologie, de obicei, este descoperita intamplator in urma unor examinari de rutina (ecografia abdominala).

 

Care sunt complicatiile pietrelor la fiere?

Colecistita acuta: atunci cand un calcul blocheaza canalul de evacuare a bilei, apare inflamatia colecistului si infectarea bilei.

Este o urgenta chirurgicala ce apare la 1 din 3 pacienti cu litiaza veziculara – pietre la fiere si se manifesta prin aparitia urmatoarelor simptome:

 • Durere;
 • Febra;
 • Greata;
 • Varsaturi;
 • Slabiciune generala.

 

Adreseaza-te medicului daca dupa aparitia durerii, peste 1-2 ore apare si febra.

pietre la fiere
Colecistul (vezicula biliara) este un organ sub forma de para, situat sub ficat, si are rolul de depozitare a bilei si participare la digestie.

Pancreatita acuta – cea mai frecventa cauza de aparitie a pancreatitei acute este litiaza biliara. In cartile de specialitate este descrisa ca si ,,marea drama abdominala”. Este o complicatie de maxima urgenta ce se manifesta prin dureri intense in etajul abdominal superior (junghi abdominal), insotita de greata, varsatura si fatigabilitate accentuata.

Icterul mecanic – se dezvolta atunci cand o piatra din colecist, blocheaza canalul principal de eliminare a bilei (coledocul) si se manifesta prin:

 • icter – culoare galbena a partii albe a ochilor (sclera) si a pielii;
 • culoarea bruna a urinei ( asemanator cu berea bruna);
 • scaunul deschis la culoare ( chiar pana la culoare alba).

Daca se adauga durere, febra si frisoane, inseamna ca avem de-a face cu infectia ductului biliar principal (colangita).

Pietre la fiere diagnostic

Cea mai simpla si eficienta metoda de diagnosticare a pietrelor la fiere este:

Ecografia abodominala – vede foarte bine caculii biliari si peretii colecistului si ne poate spune si dimensiunile acestor formatiuni. Se poate face de cate ori este necesar, fara a afecta corpul uman cu radiatii. Ecografia este complet inofensiva pentru pacienti si poate fi efectuata in repetate randuri, fara efecte negative pe termen lung. Mai multe detalii aflati in sectiunea Ecografie a siteului nostru. 

Colangio RMN – atunci cand avem unele complicatii, provocate de litiaza biliara, cea mai buna metoda de evidentiere a calculilor biliari, atat in colecist, cat si pe traiectul cailor biliare.

Pietre la fiere tratament

Tratamentul litiazei biliare – pietre la fiere, atunci cand este simptomatica, este intotdeauna chirurgical. Operatia se face intotdeauna in anestezie generala si cu ajutorul unor pense laparoscopice scotandu-se colecistul.

Pietre la fiere tratament – Durata interventiei chirurgicale este de la 20 min pana la 1 ora. Pacientul se externeaza la domiciliu a doua zi dupa operatie. Reluarea activitatii fizice este din ziua a 4-5 ea.

Pietre la fiere tratament – Unii pacienti pot avea scaune mai moi, timp de pana la o saptamana, din cauza ca bila se elimina direct in intestin. La domiciliu aveti de urmarit o dieta alimentara timp de 2-4 saptamani. Controlul postoperator se face la o luna.

 

Pietre la fiere imagini

 

   calculi biliari infografic

Va recomandam si: Glanda tiroida. Ce este tiroidectomia? VIDEO

Alte Articole

Furunculoza inghinală – Cauze, simptome, tratament

Furunculoza inghinală - Cauze, simptome, tratament
Furunculoza inghinală este o afecțiune deosebit de neplăcută care afectează în mod special femeile, însă și bărbații pot suferi din cauza acestei boli. Furunculul din zona intimă

Fibromul uterin – Cauze, simptome, tratament

VenArt - Fibromul uterin - cauze - simptome - tratament
Ce este fibromul uterin? Adesea persoanele de sex feminin aflate în perioada reproductivă pot dezvolta fibroame uterine, care sunt creșteri necanceroase formate în pereții uterului.

Hernia Inghinală – Cauze, Diagnostic, Tratament, Complicații.

Hernia Inghinala - Cauze, Diagnostic, Tratament, Complicatii
Ce este henia? Hernia reprezinta o afectiune frecvent intalnita in patologia chirurgicala, in special la sexul masculin, iar in literatura de specialitate se vorbeste de peste 2 milioane de

Dieta (regimul alimentar) după tiroidectomie

VenArt - Dieta - regimul alimentar - dupa tiroidectomie
Chirurgia tiroidiană este o procedură comună. Multă lume dezvoltă sau va dezvolta o afecțiune tiroidiană în timpul vieții. Intervențiile chirurgicale din cadrul clinicii Venart se

Abdominoplastia / Tummy tuck

VenArt - Abdominoplastia - Tummy tuck
Abdominoplastia este o procedură care vă aplatizează abdomenul prin îndepărtarea excesului de țesut adipos și a pielii și prin strângerea mușchilor din peretele abdominal. De asemenea, poate elimina

Mastectomia – Metoda de tratament a cancerului mamar

VenArt - Mastectomia - Metoda de tratament a cancerului mamar
Ce este mastectomia? Mastectomia este o interventie chirurgicala prin care se efectuaza indepartarea competa a sanului din motive oncologice (cancer mamar).
Introduceți numărul de telefon. Recepția clinicii vă va suna și vă va îndruma pas cu pas pentru a veni în întâmpinarea dorințelor dumneavoastră. Puteți pune întrebări și vă vom ajuta să luați o decizie conformă cu nevoile pe care le aveți.