Pietre la fiere: Simptome, cauze, tratament, complicații

VenArt - Pietre la fiere - simptome - cauze - tratament - complicatii

Cuprins

Ce este litiaza biliara – pietre la fiere? Colecistul (vezicula biliara) este un organ sub forma de para, situat sub ficat, si are rolul de depozitare a bilei si participare la digestie.

Conform statisticilor, 80% din pietrele colecistului sunt formate din colesterol, celelalte 20% sunt din saruri biliare si bilirubina. Mai multe detalii despre colecist puteti afla in articolul: Intrebari frecvente privind bolile colecistului.

Care sunt cauzele formarii pietrelor la fiere?

Alimentatie haotica

Duce la stocarea indelungata a bilei in colecist; bila devine hiperconcentrata si se formeaza calculi.

Colesterol in exces

Atat in alimentatie, cat si in sange, duce la formarea cristalelor de colesterol si a pietrelor colesterolotice.

Obezitatea, sedentarismul si curele de slabire

Duc la aparitia ,,bilei lenese” si depozitarea indelungata a bilei in colecist, cu aparitia sedimentului biliar si a pietrelor.

Despre tratamentului obezitatii prin intermediul chirurgiei bariatrice supranumita si chirurgia obezitatii puteti afla mai multe detalii aici: Care sunt beneficiile interventiei chirurgicale bariatrice.

Care sunt simptomele pietrelor la fiere?

 • Durerea – cel mai frecvent simptom in litiaza biliara – pietre la fiere (colica biliara), apare de obicei dupa mese bogate in grasimi sau la anumite alimente (usturoi, castravete, oua, cafea s.a). Este localiza in hipocondrul drept (sub coasta dreapta) si epigastru.
 • Greata, balonare, gust amar matinal, migrene – se incadreaza in, asa zisul ,,sindrom dispeptic biiar”.
 • Litiaza biliara asimptomatica – aproximativ 70% dintre pacientii cu litiaza veziculara (litiaza colecistului), nu prezinta simptomatologie. Aceasta patologie, de obicei, este descoperita intamplator in urma unor examinari de rutina (ecografia abdominala).

Care sunt complicatiile pietrelor la fiere?

Colecistita acuta: atunci cand un calcul blocheaza canalul de evacuare a bilei, apare inflamatia colecistului si infectarea bilei.

Este o urgenta chirurgicala ce apare la 1 din 3 pacienti cu litiaza veziculara – pietre la fiere si se manifesta prin aparitia urmatoarelor simptome:

 • Durere;
 • Febra;
 • Greata;
 • Varsaturi;
 • Slabiciune generala.

Adreseaza-te medicului daca dupa aparitia durerii, peste 1-2 ore apare si febra.

Colecistul (vezicula biliara) este un organ sub forma de para, situat sub ficat, si are rolul de depozitare a bilei si participare la digestie.

Pancreatita acuta

Cea mai frecventa cauza de aparitie a pancreatitei acute este litiaza biliara. In cartile de specialitate este descrisa ca si ,,marea drama abdominala”. Este o complicatie de maxima urgenta ce se manifesta prin dureri intense in etajul abdominal superior (junghi abdominal), insotita de greata, varsatura si fatigabilitate accentuata.

Icterul mecanic

Se dezvolta atunci cand o piatra din colecist, blocheaza canalul principal de eliminare a bilei (coledocul) si se manifesta prin:

 • Icter – culoare galbena a partii albe a ochilor (sclera) si a pielii;
 • Culoarea bruna a urinei ( asemanator cu berea bruna);
 • Scaunul deschis la culoare ( chiar pana la culoare alba).

Daca se adauga durere, febra si frisoane, inseamna ca avem de-a face cu infectia ductului biliar principal (colangita).

Pietre la fiere diagnostic

Cea mai simpla si eficienta metoda de diagnosticare a pietrelor la fiere este:

Ecografia abodominala – vede foarte bine caculii biliari si peretii colecistului si ne poate spune si dimensiunile acestor formatiuni. Se poate face de cate ori este necesar, fara a afecta corpul uman cu radiatii. Ecografia este complet inofensiva pentru pacienti si poate fi efectuata in repetate randuri, fara efecte negative pe termen lung. Mai multe detalii aflati in sectiunea Ecografie a siteului nostru. 

Colangio RMN – atunci cand avem unele complicatii, provocate de litiaza biliara, cea mai buna metoda de evidentiere a calculilor biliari, atat in colecist, cat si pe traiectul cailor biliare.

Pietre la fiere tratament

Tratamentul litiazei biliare – pietre la fiere, atunci cand este simptomatica, este intotdeauna chirurgical. Operatia se face intotdeauna in anestezie generala si cu ajutorul unor pense laparoscopice scotandu-se colecistul.

Pietre la fiere tratament – Durata interventiei chirurgicale este de la 20 min pana la 1 ora. Pacientul se externeaza la domiciliu a doua zi dupa operatie. Reluarea activitatii fizice este din ziua a 4-5 ea.

Pietre la fiere tratament – Unii pacienti pot avea scaune mai moi, timp de pana la o saptamana, din cauza ca bila se elimina direct in intestin. La domiciliu aveti de urmarit o dieta alimentara timp de 2-4 saptamani. Controlul postoperator se face la o luna.

Pietre la fiere imagini

Pietre la fiere
Pietre la fiere eliminate așesate pe o compresă

Ce sunt Calculii Biliari

Calculii biliari sau litiaza bilizara reprezinta prezenta depozitelor intarite de bila (pietre) in vezica biliara sau a cailor biliare.

Printre tipurile de calculi care se formeaza in vezica biliara, se numara cei de colesterol si cei pigmentari.

Excesul de colesterol si de bilirubina se numara printre cauzele aparitiei litiazei bilizare.

Calculii biliari pot fi asimptomatici sau pot da simptome precum durerea intensa in partea superioara a abdomenului.

Printre analizele necesare pentru diagnosticarea litiazei biliare, se numara ecografia abdominala, tomografia computerizata, RMN-ul si colangiopancreatografia retrograda endoscopica.

Principalul tratament al litiazei biliare este cel chirurgical si consta in scoaterea colecistului. Interventia se practica minim-invaziv – colecistectomie laparoscopica.

Reducerea riscului de aparitie a calculilor biliari

Luarea celor 3 mese ale zilei

Saritul meselor si postul cresc riscul de aparitie a calculilor biliari.

Slabitul treptat

In cazul in care ai nevoie sa slabesti, este bine sa pierzi intre 0.5 kg și 1 kg pe saptamana. Mentinerea unei greutati normale. Obezitatea si supraponderea cresc riscul de aparitie a litiazei bilizare.

Reducerea numarului caloriilor

Practicarea activitatii fizice si reducerea numarului caloriilor ajuta la mentinereau unei greutati normale. Odata obtinuta, mentine aceasta greutate.

Va recomandam: Glanda tiroida. Ce este tiroidectomia?

Alte Articole

Măsuri de prevenire împotriva infectării cu virusul Covid-19

Masuri de prevenire impotriva infectarii cu virusul Covid-19
Avand in vedere contextual actual, masurile pe care suntem obligati sa le respectam si protocoalele pe care le-am implementat in vederea limitarii raspandirii coronavirusului, va rugam

Ce sunt chisturile ovariene și când trebuie să consultăm un medic specialist?

VenArt - Ce sunt chisturile ovariene si cand trebuie sa consultam un medic specialist
Orice femeie aflată în perioada sa de reproducere, adică după pubertate și înainte de menopauză, trebuie să aibă chisturi la nivelul ovarelor. Chisturile ovariene se prezintă într-o

Ce este screeningul și cum ajută la diagnosticarea cancerului

Ce este screeningul și cum ajută la diagnosticarea cancerului Venart Cluj Napoca
Ce este screeningul? Testele de screening sunt efectuate pentru a putea detecta cancerul înainte că pacientul să prezinte simptome. În acest fel, cancerul poate fi depistat într-un

Ce este fibromul uterin și când trebuie operat?

VenArt - Ce este fibromul uterin si cand trebuie operat
Ce este fibromul uterin? Fibromul uterin este o formatiune celulara care se dezvolta fie in interiorul uterului, fie la exteriorul uterului, fie pe peretele uterului. Fibromul uterin este o

Hernia Hiatală – Cauze, Diagnostic, Tratament, Complicații.

VenArt - Hernia Hiatală – Cauze - diagnostic - tratament - complicatii
Hernia hiatală reprezintă protruzia sau întoarcerea porțiunii superioare a stomacului în cavitatea toracică, prin orificiul diafragmatic ( hiatal) care realizează comunicarea aceasteia cu cavitatea

Tot ce trebuie să știți despre operația arterei carotide

operatie carotida clinica vascualara cluj napoca bucuresti romania
Arterele carotide, care sunt situate de o parte și de alta a gâtului, ajută ca sângele, bogat în oxigen, să ajungă în cantitate suficientă în creier și la nivelul feței, pentru ca acestea să funcționeze corect.
Introduceți numărul de telefon. Recepția clinicii vă va suna și vă va îndruma pas cu pas pentru a veni în întâmpinarea dorințelor dumneavoastră. Puteți pune întrebări și vă vom ajuta să luați o decizie conformă cu nevoile pe care le aveți.