In ziua de astazi, aproape doua miliarde de oameni sunt supraponderali, din care 600 de milioane sunt obezi. Este evident ca obezitatea a devenit o problema de sanatate mondiala.

Atunci când regimul alimentar nu îți asigură rezultatele rapide pe care le dorești, atunci când sportul necesită un efort fizic mai mare decât capacitatea ta fizică, atunci când intervențiile de remodelare corporală au eșuat, iar tu nu mai găsești soluția și forța necesară pentru a elimina toate acele kilograme acumulate în ani de zile de stres, sedentarism și exces alimentar, înseamnă că trebuie să iei în considerare efectuarea unei intervenții chirurgicale: operație de micșorare stomac.

Realizata pentru prima data in anul 1999, gastrectomia longitudinala laparoscopica a devenit, alaturi de bypass-ul gastric, una din cele mai comune intervenții chirurgicale bariatrice.

Exista anumite boli gastrice care fac imposibila acest tip de operație. De asemenea, unele boli psihice se adauga la lista de contraindicatii, lista care va fi stabilita la evaluarea preoperatorie.

Avantajele intervenției chirurgicale bariatrice

Avantajele acestui tip de operatie sunt evidente: Pacientii vor mânca puțin, fără a resimți senzația de foame. Se vor sătura foarte repede si astfel pot scăpa în totalitate de excesul ponderal.
Fiind o operatie realizata laparoscopic, recuperarea este rapidă, fără cicatrici, cu dureri postoperatorii limitate, spitalizarea durând numai 48 de ore.

După operație, restricțiile sunt minime, fiind necesare doar pe o perioadă redusă de timp, până când pacientul se recuperează complet.

După Gastric Sleeve medicul specialist recomandă un anumit regim alimentar pe care orice pacient operat recent trebuie să îl respecte.
Dieta după Gastric Sleeve este personalizată, iar scopul acesteia este de a ajuta stomacul să se vindece și să se adapteze la noul stil de viață al pacientului.
Regimul alimentar este important atât pentru vindecarea pacientului, dar și pentru accelerarea procesului de pierdere în greutate.

Beneficiile intervenției chirurgicale bariatrice

Pierderea în greutate este principalul efect benefic al gastrectomiei longitudinale, din care derivă și următoarele. Pentru acest efect este foarte importantă reducerea greutății
în primele 6-9 luni, prin dietă și sport. Revenirea la vechile obiceiuri alimentare poate duce la revenirea la greutatea inițială.

Gastrectomia longitudinală are un efect de ameliorare sau vindecare a diabetului zaharat de tip 2 la un procent important de pacienți, atât datorită reducerii ponderale rapide, cât și datorită reducerii nivelului grelinei, hormon cu efect atât de stimulare a apetitului, cât și diabetogen.

Afecțiunile asupra cărora gastrectomia longitudinală are efecte benefice includ hipertensiunea arterială, dislipidemia și boala aterosclerotică, sindromul de apnee în somn, artrita degenerativă. Efectele asupra calității vieții sunt multiple și constante. Acești pacienți au o calitate a vieții mult îmbunătățită, o viață socială mai bogată, o stare psihică îmbunătățită, o viață sexuală mai activă și obiceiuri alimentare mai sănătoase.

Pentru mai multe informații despre oprația de micșorare a stomacului, precum și despre dieta după Gastric Sleeve vă sugerăm să stabiliți o programare la Clinica VenArt. Echipa medicală are o vastă experiență în chirurgia bariatrică, implementând tehnici și metode de vindecare a obezității deosebit de eficiente.