Ce sunt venele varicoase sau varicele?

Venele varicoase (sau „varice” cum sunt cunoscute în termeni populari) sau boala varicoasă reprezintă o afecțiune cronică (care are evoluție lentă) prin care venele de la suprafața membrelor inferioare (a picioarelor) se dilată și se modifică, devenind vizibile la nivelul pielii. Boala varicoasă apare în momentul în care circulația sângelui dumneavoastră nu se realizează așa cum ar trebui, iar sângele se adună în vase. Venele varicoase apar în urma sarcinii sau din cauza vârstei înaintate.

Acestea sunt vizibile de cele mai multe ori pe spatele gambelor sau pe fața interioară a acestora, mai aproape de gambe. Venele varicoase sunt umflate și pot să fie mai superficiale sau mai profunde. Culoarea lor poate varia între mov și albastru.

Cum afectează venele varicoase (varicele) sănătatea?

Cu toate că de cele mai multe ori venele varicoase nu afectează grav sănătatea, acestea pot să fie inconfortabile. Vă îngreunează multe dintre activitățile zilnice și sunt neplăcute din punct de vedere estetic. Există șanse ca boala varicoasă să vă cauzeze dureri sau crampe la nivelul gambelor pe timpul nopții sau după ce ați stat fie în picioare fie jos o perioadă mai lungă de timp.

Care este tratamentul pentru venele varicoase?

Tratamentul pentru boala varicoasă variază în funcție de cât simptomele pe care le aveți, de la tratament non-chirurgical până la tratament chirurgical.

Tratament non-chirurgical pentru boala varicoasă

  • Schimbarea stilului de viață prin evitarea sedentarismului și includerea exercițiilor fizice în rutina zilnică
  • Folosirea unui bandaj sau a unui ciorap elastic
  • Ridicarea pe parcursul zilei a piciorului afectat deasupra inimii

Tratament medicamentos

Constă în administrarea de medicamente care au rolul de a reduce atât lichidul (sângele) acumulat, cât și inflamația vaselor de sânge.

Scleroterapia și macroscleroterapia

Puteți să apelați la scleroterapie (în cazul varicelor mici) sau la macroscleroterapie (în cazul varicelor mari). Prin aceste metode, cu ajutorul unui ac minuscul, se injectează o soluție sclerozantă care are rolul de a micșora și mai tare venele varicoase.

Operația cu laser

Aceasta se aplică în cazul varicelor foarte fine, intradermice. Un dezavantaj al acestei metode constă în faptul că tratamentele cu laser pot duce la apariţia de cicatrici şi culoarea pielii se poate modifica.

Tratamentul chirurgical

Scopul intervenției chirurgicale este de a prelua presiunea exercitată pe venele pielii de la picioare prin împărțirea ei, dar, de cele mai multe ori se îndepărtează principalele vene care se află la nivelul pielii picioarelor.

Medicul dumneavoastră poate să vă spună cu exactitate ce tratament pentru venele varicoase vi se potrivește cel mai bine. Însă, pentru un plus de siguranță, cel mai probabil vi se va recomanda tratamentul minim invaziv pentru venele varicoase Radiofrecvența VNUS.

Ce este Radiofrecvența VNUS?

VNUS RF este un tratament minim invaziv pentru venele varicoase, care poate fi realizat în de către medicii specialiști din cadrul Clinicii VenArt.

Acest tratament utilizează energia de radiofrecvență -undele radio- care încălzesc, colapsează și sigilează vasele de sânge care vă cauzează probleme.

Radiofrecvența VNUS: tratament minim invaziv pentru venele varicoase
Radiofrecvența VNUS: tratament minim invaziv pentru venele varicoase

Ce se întâmplă în timpul procedurii de îndepărtare a varicelor cu Radiofrecvența VNUS?

În timpul procedurii, medicul dumneavoastră va folosi un aparat cu ultrasunete ca să identifice care este traseul exact al venei pe care urmează să o trateze. Odată ce a fost stabilit traseul, medicul va face o mică incizie (tăietură) în venă, astfel încât un cateter (tub subțire) să poate fi introdus prin vasul de sânge.

După aceea, cu ajutorul acelui tub, se administrează căldură în vasul de sânge. Căldura activează colagenul din venă până când aceasta se micșorează și se închide. Cateterul este scos încet, iar în fiecare porțiune a venei varicoase se transmit pulsațiile de căldură. Odată ce procedura este finalizată, corpul dumneavoastră va restabili circulația, redirecționând sângele către vasele de sânge sănătoase.

Vena varicoasă se transformă într-o cicatrice care, în timp, dispare.

Ce vene varicoase pot fi tratate cu ajutorul VNUS RF?

VNUS RF este utilizat pentru a trata venele safene mici (SSV), venele safene mari (GSV) și venele tributare ale picioarelor.

Ce trebuie să fac după tratamentul VNUS RF?

VNUS RF se efectuează sub analgosedare (anestezie intravenoasă) la Clinica Venart. Veți putea ieși din clinica după o scurtă perioadă de recuperare post-interventie. Va trebui să o luați ușor pentru restul zilei, dar vă puteți întoarce la activitățile obișnuite în decurs de o zi sau două. De asemenea, va trebui să purtați ciorapi de compresie timp de până la două săptămâni pentru a vă ajuta cu umflarea.

Care sunt riscurile VNUS radiofrecvență?

Indiferent de tratamentul pentru vene varicoase pe care îl veți alege împreună cu medicul dumneavoastră, trebuie să înțelegeți că există anumite riscuri. În ceea ce privește Radiofrecvența VNUS, printre efectele secundare mai des întâlnite se numără: umflături localizate, vânătăi și amorțeală, arsuri ale pielii, amorțeală care apare și dispare și reacții alergice la anestezie.

Dacă semnalizați nereguli în urma intervenției, trebuie să vă contactați medicul pentru a vă oferi cele mai bune soluții.

Pentru un diagnostic corect și pentru cel mai bun tratament pentru dumneavoastră, apelați cu încredere la medicii VenArt. Aceștia sunt specialiști cu zeci de ani de experiență, specializați în clinici renumite din Europa și SUA și vă vor face toate testele de care aveți nevoie, apoi vă vor ajuta să luați cea mai bună decizie pentru dumneavoastră.

Dacă doriți o consultație, nu ezitați să ne contactați.