Cauzele și tratamentul venectaziilor

Clinica VenArt - Cauzele si tratamentul venectaziilor

Cuprins

Ce este scleroterapia cu spumă? Scleroterapia cu spumă reprezintă cel mai eficient tratament impotriva varicelor, însă înainte de a vă dezvălui toate detaliile acestui tratament trebuie să înțelegem ce sunt varicele și la ce factori de risc ne expunem atunci când nu ne adresăm medicului specialist și decidem să amânăm intervenția de înlăturare a varicelor.

Ce sunt venele păianjen?

Venele păianjen (telangiectazii) sunt o afecțiune foarte comună dar inestetică.
Pentru a demonstra cât de comună este această afecțiune, un grup de cercetători au analizat 1566 de persoane și au descoperit vene păianjen la 84% dintre ei. Pentru că, de obicei, nu cauzează complicații medicale, pot fi eliminate din considerente estetice, prin proceduri cu laser sau scleropatia cu spumă.

Cum arată venele păianjen?

Venele păianjen sunt numite așa de la felul în care arată, rețeaua de vinișoare albastre asemenatoare cu o panză de păianjen. Acestea sunt vase de sânge dilatate, la fel că varicele clasice, dar mult mai mici și mai aparoape de suprafață pielii. Aceste vene inestetice pot apărea oriunde pe picioare dar de obicei apar în zona din spatele genunchiului.

Care sunt cauzele apariției venelor păianjen

Cauzele apariției venelor păianjen (telangiectazii) sunt următoarele:

 • Statul în picioare zilnic, nenumărate ore;
 • Ereditatea;
 • Obezitatea;
 • Dezechilibrele hormonale;
 • Pilulele contraceptive;
 • Presiune crescuta in abdomen;
 • Unele femei au un risc mai mare de a dezvolta telangiectazii, adică vene în panză de păianjen pe picioare (și nu numai).

Care sunt complicațiile venelor păianjen ?

Venele pânză de păianjen (telangiectazii) prezintă, mai degrabă, o preocupare de ordin estetic. Cu toate acestea, ele pot sângera atunci când se acționează mecanic asupra lor, spre exemplu în cazul loviturilor sau la spălarea prea energică a pielii. Sângerarea poate provoca o vânătaie sub piele. Și varicele pot sângera. În funcție de gravitatea sângerării poate fi necesară consultarea de urgență a unui medic. Varicele sunt mai predispuse la dezvoltarea cheagurilor de sânge care, dacă sunt dislocate, pot fi transportate până la plămâni, provocând o embolie pulmonară potențial periculoasă.

Cum putem preveni apariția varicelor?

Dacă deja suferi de varice, dar ești în stadiu incipient, sau știi că moștenirea genetică te-ar putea afecta, iată ce trebuie să faci pentru a ameliora și/sau stagna evoluția varicelor:

 • Adoptă un stil de viață sănătos;
 • Adoptă o dietă alimentară echilibrată și sănătoasă, care să prevină obezitatea și să favorizeze menținerea unei greutăți normale;
 • Hidratează-te;
 • Exercițiile fizice și mișcarea ajută, dar nu în exces;
 • Elimină sedentarismul din viața ta, dar nu sta în picioare mai mult decât ar trebui;
 • Evită tocurile și încălțămintea incomodă; evită băile fierbinți;
 • Evită pantalonii strâmți pe picioare deoarece aceștia îngreunează circulația sângelui;
 • Renunță la fumat;
 • Consumă cafea moderat;
 • Consumă alcool doar ocazional sau nu consuma alcool deloc.

Cele mai cunoscute intervenții de tratare a varicelor sunt:

 • Scleroterapia cu spumă;
 • Intervenții cu laser.

Ce este scleroterapia?

Scleroterapia este cel mai eficient tratament de varice, constând în injectarea în venele afectate a unei soluții sclerozante: sub formă de spumă sau lichidă. Odată injectată cu un ac fin soluția, în venă se produce o reacție inflamatorie datorită căreia vena este închisă. Recția inflamatorie este controlată, vena tratată se închide definitiv, devenind aproape invizibilă sau chiar invizibilă. Astfel vena afectată cândva de varice este resorbită de organism într-un mod natural.

Microscleroterapia în cazul „venelor păianjen” VIDEO

De ce scleroterapia cu spumă a venelor paianjen?

Deoarece tratează o paletă extinsă de vene în plin proces de dezvoltare in varice si incomodeaza estetic. Tratează dilatațiile vaselor de sânge de mici dimensiuni, venele reticulare, varicele izolate, varicele recurente și chiar varicele localizate sub genunchi.

Scleroterapia cu spumă este interzisă vreunui pacient?

Scleroterapia cu spumă este interzisă pacienților care suferă de tromboflebită acută, de boala arterială ocluzivă sau pacienților care sunt alergici la substanța sclerozantă. Medicul specialist determină dacă tratamentul este sau nu indicat pacientului, în funcție de starea de sănătate a acestuia.

Cum se efectuează scleroterapia cu spumă?

Medicul stabileste care sunt venele care vor fi tratate prin scleroterapie cu spumă. Spuma sclerozantă in concentratia recomandata este injectată în vene, fluxul de sânge este oprit, velenele închizându-se complet.

În cazul acestei intervenții disconfortul este deosebit de scăzut, durerea fiind minimă, obliterarea venelor reticulare fiind vizibila imediat.

Care sunt principalele avantaje ale scleroterapiei cu spumă?

 • Fără anestezie;
 • Procedura durează câteva minute;
 • Procedura se efectueaza in regim ambulator;
 • Pacientul se poate deplasa imediat după intervenție;
 • Disconfortul și roșeața dispar în primele 72 de ore după intervenție;
 • Nu presupune efecte scundare, complicații sau factori de risc;
 • Nu necesită recuperare deosebită, pacientul putând să-și reia cursul firesc al vieții imediat după intervenție;
 • Cost avantajos.

La Clinicile VenArt din Cluj-Napoca și București au fost tratați de varice mii de pacienți, echipa medicală având o vastă experiență, de peste 8 ani, în chirurgia vasculară. Clinica VenArt colaboreaza cu medici cu vasta experienta, aparatura si conditii de lucru si sterilitate foarte performante, iar gradul de multumire al pacientilor este foarte ridicat.

Alte Articole

Stentare arterială

stentare arteriala cluj napoca artere clinica de chirurgie vasculara
Angioplastia o procedură medicală prin intermediul căreia arterele blocate sau îngustate sunt lărgite. Angioplastia presupune folosirea de către medicul dumneavoastră a unui balo

Care sunt beneficiile intervenției chirurgicale bariatrice

Care sunt beneficiile interventiei chirurgicale bariatrice clinica venart cluj napoca
In ziua de astazi, aproape doua miliarde de oameni sunt supraponderali, din care 600 de milioane sunt obezi. Este evident ca obezitatea a devenit o problema de sanatate mondiala.

Măsuri de prevenire împotriva infectării cu virusul Covid-19

Masuri de prevenire impotriva infectarii cu virusul Covid-19
Avand in vedere contextual actual, masurile pe care suntem obligati sa le respectam si protocoalele pe care le-am implementat in vederea limitarii raspandirii coronavirusului, va rugam

În ce constă operația de lifting mamar (mastopexie)?

Clinica VenArt - In ce consta operatia de lifting mamar - Mastopexie
Mastopexia, numită și lifting mamar, vă poate veni în ajutor prin îndepărtarea excesului de piele și țesut de la nivelul sânilor, pentru a le reda forma și fermitatea pierdută. Este

Mastectomia – Metoda de tratament a cancerului mamar

VenArt - Mastectomia - Metoda de tratament a cancerului mamar
Ce este mastectomia? Mastectomia este o interventie chirurgicala prin care se efectuaza indepartarea competa a sanului din motive oncologice (cancer mamar).

Clinica VenArt – Reguli de siguranță în contextul epidemiei SARS-CoV-2

Reguli de siguranta in contextul epidemiei SARS-CoV-2
Sănătatea noastră și a pacienților noștri este pe primul loc! În contextul epidemiei SARS-CoV-2 acordam maxima atentie sigurantei pacienților noștri. Pentru a preveni riscurile am
Introduceți numărul de telefon. Recepția clinicii vă va suna și vă va îndruma pas cu pas pentru a veni în întâmpinarea dorințelor dumneavoastră. Puteți pune întrebări și vă vom ajuta să luați o decizie conformă cu nevoile pe care le aveți.