Tratarea varicelor prin metoda Venosteam se face în regim ambulator, reprezentând o soluție de tratament varice minim invaziv, dezvoltată de către Dr. Rene Milleret și utilizată cu succes de peste 15 ani în Europa. Dr. Milleret este un inovator recunoscut în domeniul chirurgiei vasculare, având la activ dezvoltarea a câteva metode moderne de tratare a varicelor, inclusiv Tratarea varicelor cu aburi. Clinica VenArt se distinge ca fiind singura clinică din România în care se utilizează metoda VenoSteam, oferind rezultate foarte bune pe termen lung și multiple avantaje față de metoda clasică de tratament varice sau operație de varice. Această tehnică inovatoare, Venosteam, marchează un progres semnificativ în abordarea problemelor legate de varice, promovând o recuperare rapidă și eficiență crescută pentru pacienți.

Ce sunt varicele?

La baza discuției se află varicele – vene răsucite, mărite, care apar de obicei pe picioare datorită presiunii de a sta și a merge în poziție verticală. Ele rezultă din slăbirea pereților venelor și a valvelor, ducând la acumularea sângelui și mărirea venelor.

Tratament varice, Ilustrație comparativă între un picior cu varice și același picior după operația de varice, evidențiind îmbunătățirea circulației sanguine și rezultatele tratamentului.

Simptome comune

Inițial, varicele pot prezenta doar ca o problemă estetică, cu puțin sau deloc disconfort. Cu toate acestea, pe măsură ce progresează, simptomele pot include:

 • Probleme Estetice: Apariția venelor albastre sau violet închis.
 • Disconfort Fizic: Umflături la nivelul picioarelor, în special la glezne și viței.
 • Senzații: Sentimente de greutate, oboseală și neliniște în picioare, adesea agravându-se spre sfârșitul zilei.

Simptome severe și complicații

În cazuri mai severe, varicele pot duce la schimbări ale pielii, cum ar fi îngroșarea și decolorarea, eczeme și, în cele din urmă, ulcere varicoase, care sunt dificil de vindecat. Tromboflebita, o condiție în care se formează un cheag de sânge într-o venă, poate duce la dureri semnificative și necesită atenție medicală imediată.

Cauze și factori de risc

Dezvoltarea varicelor este influențată de o multitudine de factori, inclusiv genetica, vârsta, sexul, sarcina, obezitatea și statul prelungit în picioare. Înțelegerea acestora poate ajuta în identificarea riscurilor și în luarea măsurilor preventive din timp.

Diagnostic și când să programam o consultatie la medic?

Recunoașterea semnelor din timp și consultarea unui profesionist din domeniul sănătății pot avea un impact semnificativ asupra managementului și tratamentului varicelor. Instrumentele de diagnostic includ examinări fizice și ecografii pentru a evalua fluxul sanguin și starea venelor.

Opțiuni de Tratament

Tratamentul varicelor variază de la modificări ale stilului de viață și metode conservatoare, cum ar fi purtarea ciorapilor de compresie, până la intervenții medicale mai directe. Printre acestea, tratarea varicelor prin metode minim invazive, cum ar fi scleroterapia, tratamentul cu laser și tratamentul varicelor cu aburi (Venosteam), oferă pacienților opțiuni eficiente cu timp de recuperare redus.

În cazurile mai avansate, operația de varice rămâne o opțiune viabilă. Cu toate acestea, datorită progreselor în domeniul medical, intervențiile chirurgicale au devenit mai precise și mai puțin invazive. Tratamentul varicelor minim invaziv, inclusiv tehnologia Venosteam, reprezintă o alternativă promițătoare la metodele tradiționale, oferind o soluție eficientă pentru pacienții care caută o abordare mai blândă și o recuperare rapidă.

Ce inseamna mai exact tehnica Venosteam?

Revenind la tratamentul varicelor minim invaziv cu Venosteam, această tehnică se efectuează sub ghidaj ecografic, durând între 30-50 de minute. După aceasta, pacientul rămâne în clinică pentru supraveghere post-operatorie timp de 2-3 ore, apoi poate pleca acasă. În ziua intervenției, se recomandă repaus total, urmând ca din ziua următoare să-și reia activitățile zilnice. Venosteam, o alternativă la operația de varice tradițională, oferă avantaje notabile față de alte metode termice, cum ar fi laserul sau radiofrecvența. Aceste tehnici, inclusiv Venosteam, sunt utilizate cu succes pentru tratarea ambulatorie a varicelor.

Tratament varice minim invaziv prin metoda Venosteam – Avantaje

 • Metodă minim-invazivă: Venosteam utilizează un cateter flexibil de 1.2 mm pentru a introduce o cantitate mică de abur în vena varicoasă, obliterând-o eficient. Tratamentul varicelor minim invaziv reprezintă o alternativă modernă la tratamentul varicelor tradiționale.
 • Fără cicatrici: Procedura Venosteam minimizează cicatricile și reduce semnificativ hematoamele post-operatorii comparativ cu operația de varice clasică. Orice mică incizie vizibilă se vindecă în 2-3 luni, oferind un rezultat estetic superior.
 • Reluarea activităților rapidă: Pacienții pot relua activitățile cotidiene în 24 de ore după tratament, marcând o îmbunătățire semnificativă în recuperarea post-procedurală față de metodele tradiționale.
 • Durere minimă: Durerea este fie inexistentă, fie minimă atât în timpul, cât și după procedură, transformând Venosteam într-o opțiune confortabilă pentru pacienți, cu un disconfort postoperator minim.
 • Siguranță sporită: Venosteam prezintă un risc redus de supra-încălzire comparativ cu metodele cu laser sau radiofrecvență datorită transferului rapid de căldură, oferind o siguranță crescută în tratamentul varicelor.
 • Versatilitate: Datorită cateterului flexibil, Venosteam poate trata eficient aproape orice tip de varice, inclusiv cele tortuoase, colaterale sau recurente, într-o singură sesiune, demonstrând o versatilitate remarcabilă față de alte metode termice.

Dr. Rene Milleret despre tratamentul varicelor cu aburi Venosteam VIDEO

VenoSteam – Aparatura folosita

tratament varice minim invaziv folosita pentru tratamentul varicelor cu aburi a progresat si ea, imbunatatindu-se prin aparitia unui aparat nou VBox si adaugand functionalitate. Aceiasi ingineri si medici care au dezvoltat atat metoda cat si aparatul VenoSteam au contribuit si la dezvoltarea aparatul VBox. Avantajul cel mai important este calitatea cateterului si un control foarte fin al energiei distribuite in mod uniform.

Afectiuni ale venelor

Varicozitati – Venectazii sau Telangiectaziile

Venectaziile sau spider veins sunt vene superficiale similare venelor varicoase insa mult mai mici. Acestea se situeaza aproape de suprafata pielii si pot sa fie de culoare rosie sau albastre. Pot sa arate ca si ramurile unui copac sau ca o panza de paianjen, formate din linii scurte neliniare. Se pot forma pe picioare, chiar si pe fata si pot sa se formeze pe suprafete mici  sau mai extinse. Venele tip panza de paianjen pot fi cauzate de mai multi factori printre care refluxul sangvin, schimbari hormonale, expunerea la soare, lovituri, virsta inaintata, sarcina. In unele tari ale lumii procentul de persoane afectate ajunge pina la 55% la femei si 45% la barbati. Adeseori aceste venectazii se pot trata prin injectarea unei substante sclerozante care provoca inchiderea (obliterarea) venei prin umflarea peretilor venosi. Aceasta procedura se numeste Microscleroterapie utilizandu-se niste ace extrem de fine.

Înțelegerea Tromboflebitei

O privire mai atentă asupra tromboflebitei dezvăluie simptomele sale și natura critică a managementului său pentru prevenirea complicațiilor ulterioare, subliniind importanța intervenției medicale.

 • tromboflebite superficiale, in care domina reactiile inflamatorii ale venelor superficiale (roseata pielii) si mai putin generatoare de embolii; sunt intilnite in cazul venelor varicoase, unele forme de arterita (boala Bürger), in endoflebite medicamentoase. Trombii de la nivelul venelor superficiale cauzeaza rareori probleme
 • tromboflebita profunda sau tromboza venoasa profunda este reprezentata de formarea unui cheag de sange (tromb) in venele profunde ale membrelor inferioare, pelvisului sau membrele superioare. Aceasta trebuie corect diagnosticata, deoarece poate sa produca embolii pulmonare; pot sa apara dupa o interventie chirurgicala, dupa sarcina, diverse infectii, neoplasme, traumatisme, trombofilie. 60% din cazuri survin la bolnavi cu imobilizare prelungita in pat, cu afectiuni casectizante sau boli infectioase. Tromboflebita profunda se manifesta clinic prin dureri de gambe, spontane sau provocate, edem, roseata, caldura locala, febra uneori tahicardie.

Ulcere venoase

Ulcerele venoase, sau ulcerele de stază ale picioarelor, sunt o manifestare a insuficienței venoase, condiție caracterizată prin circulația deficitară a sângelui în venele picioarelor. Apariția acestora este legată de disfuncția valvelor venoase, care împiedică sângele să se întoarcă eficient spre inimă, ducând la acumularea acestuia și la deteriorarea țesuturilor. Tratamentul se concentrează pe îmbunătățirea circulației venoase și, dacă este necesar, pe aplicarea unei grefe de piele. Clinica VenArt abordează frecvent cu succes astfel de cazuri, oferind soluții personalizate pentru operația de varice si vindecarea ulcerelor venoase.

Actualizări și Resurse

Angajamentul nostru este de a susține persoanele afectate de varice prin furnizarea de conținut informativ actualizat și resurse utile, cu scopul de a promova o îngrijire de calitate și o viață mai bună. Încorporăm tehnologii inovatoare, precum tratamentul varicelor cu aburi cu metoda Venosteam, pentru a oferi soluții eficiente și minim invazive.

Radiofrecvența VNUS: Un tratament minim invaziv pentru venele varicoase.

Rețete pentru combaterea varicelor: feluri principale: https://www.healwithfood.org/varicoseveins/recipes/maindishes.php

Rezultatele pe trei ani ale sistemului de stent auto-expandabil venos la pacienții cu obstrucție simptomatică a fluxului venos iliofemoral: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/38336032/

Black S, Sapoval M, Dexter DJ, Gibson K, Kolluri R, Razavi M, deFreitas DJ, Wang H, Brucato S, Murphy E; ABRE Study investigators.

Concluzie

Varicele, o condiție cu impact semnificativ asupra calității vieții, necesită o abordare atentă și personalizată. Cu opțiuni de tratament varice care variază de la metode conservatoare pentru tratamentul varicelor minim invaziv, cum ar fi tratamentul varicelor cu aburi și operația de varice, pacienții au la dispoziție o gamă largă de soluții pentru a gestiona această afecțiune. Prin adoptarea celor mai recente inovații în domeniul tratamentului, cum ar fi Venosteam, se deschid noi perspective pentru îmbunătățirea sănătății venoase și a bunăstării pacienților.

Unde va puteti trata de varice prin metoda cu aburi VenoStream. Programează-te la consultație.