Tratarea varicelor prin metoda Venosteam se face in regim ambulator folosind o tehnica minim-invaziva, dezvoltata de catre Dr. Rene Milleret si folosita cu succes de peste 15 ani in Europa. Dr. Milleret este un inovator in domeniul chirurgiei vasculare, avand cateva metode moderne de tratare a varicelor. Clinica VenArt este singura clinica din Romania in care se utilizeaza metoda VenoSteam avand rezultate foarte bune pe termen lung si multiple avantaje fata de metoda clasica de tratare a varicelor. Boala varicoasa afectează aproape o treime din populatie si in general este afectata vena safena mare sau vena safena mica in 30 pana la 50% din cazuri. Desi riscul aparitiei varicelor crește odată cu varsta, 15% din populație sub 40 de ani este afectata de această patologie. Varicele adica boala varicoasa, este cea mai frecventa afectiune a venelor si se caracterizeaza prin dilatari segmentare pe trunchiuri venoase mai mari sau cu aspect reticular in cazul venelor mai mici. Sarcina si ortostatismul (statul in picioare) indelungat favorizeaza aparitia varicelor si le agraveaza cand acestea sunt deja prezente. Varicele sunt insotite uneori de crampe musculare la nivelul membrelor inferioare, senzatia de picioare grele, furnicaturi, edeme ale gambelor.
Ce inseamna mai exact tehnica Venosteam?
Revenind la tratamentul varicelor prin metoda Venosteam aceasta tehnica se realizeaza sub ghidaj ecografic si nu dureaza intre 30-50 de minute. Dupa interventie pacientul ramine in clinica sub supraveghere post-operator timp de 2-3 ore dupa care pleaca acasa. In ziua interventiei se recomanda repaus total la pat urmand ca a 2 a zi sa isi reia activitatile de zi cu zi. Metoda cu aburi Venosteam are avantaje remarcabile comparativ cu alte metode termice de tratarea a varicelor cum ar fi laserul sau radiofrecventa, metode care alaturi de Venosteam sunt folosite cu succes pentru tratarea ambulatorie a varicelor.
Tratamentul varicelor prin metoda Venosteam – Avantaje
- Metoda minim-invaziva: Venele varicoase sint obliterate (inchise) cu ajutorul unei cantitati mici de abur introduse in vena afectata prin intermediul unui cateter foarte flexibil al carui diametru este de 1.2 mm;
- Fara cicatrici: Aceasta procedura (Venosteam) nu lasa cicatrici, in plus hematoamele post-operatorii sunt cu mult reduse fata de cele care apar dupa interventia clasica de smulgere a varicelor (stripping). In unele cazuri exista o mica incizie care se vede dupa interventie in locul de intrare al cateterului prin piele, urma care dispare in 2-3 luni
- Reluarea activitatii in aceeasi zi: Pacientii tratati cu aceasta metoda isi pot relua activitatile in 24h.
- Durere minima: Atat pe parcursul interventiei cat si in zilele urmatoare interventiei durerea este fie inexistenta fie minima, simtita doar ca un fel de jena si nicidecum ca durere. Deseori pacientii sunt surprinsi de discomfortul minim postoperator.
- Siguranta: Fata de celelate doua metodele termice folosite in Romania pentru tratarea ambulatorie a varicelor, si anume cea cu laser si cea cu radiofrecventa (VNUS), pragul de supra-incalzire in cazul metodei cu aburi este foarte ridicat intrucit procesul de transfer al caldurii se realizeaza foarte rapid.Comparativ, prin metoda VNUS (radiofrecventa) o portiune de 7 cm a unei vene este incalzita in 20 secunde in timp ce prin metoda cu abur (VenoSteam™) acest lucru se realizeaza in mai putin de 1 secunda.
- Versatilitate: Metoda cu aburi Venosteam poate sa trateze practic aproape orice tip de vene varicoase intrucat tipul de cateter folosit este flexibil si poate fi ghidat de-a lungul venelor tortuoase. Tratamentul venelor varicoase colaterale si a trunchiului se poate face in aceeasi sesiune de tratament spre deosebire de metodele termice cu laser si VNUS (radiofrecventa) care sunt folosite in principal pentru obliterarea (inchiderea) venei safene mari. Tratamentul venelor varicoase mari, a venelor varicoase recurente, precum si a venelor perforante nu este usor de realizat folosind aceste doua metode (laser si radiofrecventa)
Dr. Rene Milleret despre tratamentul varicelor prin metoda cu aburi Venosteam VIDEO
VenoSteam – Aparatura folosita
Tehnologia folosita pentru tratarea varicelor cu aburi a progresat si ea, imbunatatindu-se prin aparitia unui aparat nou VBox si adaugand functionalitate. Aceiasi ingineri si medici care au dezvoltat atat metoda cat si aparatul VenoSteam au contribuit si la dezvoltarea aparatul VBox. Avantajul cel mai important este calitatea cateterului si un control foarte fin al energiei distribuite in mod uniform.
Afectiuni ale venelor
Varicozitati – Venectazii sau Telangiectaziile
Venectaziile sau spider veins sunt vene superficiale similare venelor varicoase insa mult mai mici. Acestea se situeaza aproape de suprafata pielii si pot sa fie de culoare rosie sau albastre. Pot sa arate ca si ramurile unui copac sau ca o panza de paianjen, formate din linii scurte neliniare. Se pot forma pe picioare, chiar si pe fata si pot sa se formeze pe suprafete mici sau mai extinse. Venele tip panza de paianjen pot fi cauzate de mai multi factori printre care refluxul sangvin, schimbari hormonale, expunerea la soare, lovituri, virsta inaintata, sarcina. In unele tari ale lumii procentul de persoane afectate ajunge pina la 55% la femei si 45% la barbati. Adeseori aceste venectazii se pot trata prin injectarea unei substante sclerozante care provoca inchiderea (obliterarea) venei prin umflarea peretilor venosi. Aceasta procedura se numeste Microscleroterapie utilizandu-se niste ace extrem de fine.
Varicele
Boala varicoasa (varicele) este boala cea mai frecventa a venelor si se caracterizeaza prin dilatari pe anumite segemnte ale trunchiurilor venoase mai mari sau preintr-un aspect reticular la venele mai mici. Sarcina si ortostatismul prelungit (statul indelungat in picioare) favorizeaza aparitia varicelor sau le agraveaza acolo unde ele sunt deja prezente. De asemenea modificarile hormonale pot sa influenteze sau sa contribuie la aparitia varicelor. Varicele secundare survin dupa obstructii in calea intoarcerii venoase frecvent intilnite dupa tromboflebite (sindrom posttrombotic). Varicele sunt insotite uneori de crampe la nivelul membrelor inferioare, greutate in gambe (senzatia de picioare grele), furnicaturi, edeme ale gambelor.
Tromboflebitele
Tromboflebitele se caracterizeaza prin formarea unui cheag de sange (tromboze) insotita de reactii inflamatorii ale peretelui venos (flebita).
- tromboflebite superficiale, in care domina reactiile inflamatorii ale venelor superficiale (roseata pielii) si mai putin generatoare de embolii; sunt intilnite in cazul venelor varicoase, unele forme de arterita (boala Bürger), in endoflebite medicamentoase. Trombii de la nivelul venelor superficiale cauzeaza rareori probleme
- tromboflebita profunda sau tromboza venoasa profunda este reprezentata de formarea unui cheag de sange (tromb) in venele profunde ale membrelor inferioare, pelvisului sau membrele superioare. Aceasta trebuie corect diagnosticata, deoarece poate sa produca embolii pulmonare; pot sa apara dupa o interventie chirurgicala, dupa sarcina, diverse infectii, neoplasme, traumatisme, trombofilie. 60% din cazuri survin la bolnavi cu imobilizare prelungita in pat, cu afectiuni casectizante sau boli infectioase. Tromboflebita profunda se manifesta clinic prin dureri de gambe, spontane sau provocate, edem, roseata, caldura locala, febra uneori tahicardie.
Ulcere venoase
Ulcerele venoase, numite si ulcere de staza ale picioarelor, apar atunci cand sangele nu mai circula normal prin venele membrelor inferioare. Aceasta situatie poarta denumirea de insuficienta venoasa. Tipic, ulcerele venoase apar pe una din partile laterale ale portiunii inferioare a gambei, deasupra gleznei. Venele au valve care au rolul de a dirija fluxul de sange spre inima. In cadrul insuficientei venoase aceste valve nu mai functioneaza in mod corespunzator si sangele nu mai este directionat fiziologic, stagnand in vene. Circulatia este astfel ingreunata si sangele trece din vase in tesuturile din jur, unde se acumuleaza. Tesuturile din jurul venelor se distrug in timp si apar ulcerele venoase. Rar la aparitia ulcerelor venoase contribuie si obstructia venelor. Tratamentul corect al ulcerelor venoase implica tratarea cauzei, in acest caz fiind vorba de vena nefunctionala care alimenteaza tesutul afectat. Ulterior este adresata problema tegumentara, in anumite cazuri se recomanda o grefa de piele. In clinica VenArt tratam astfel de afectiuni in mod frecvent.
Ce sunt varicele VIDEO
Unde va puteti trata de varice prin metoda cu aburi VenoStream
- Tratament varice Cluj-Napoca – telefon informatii si programari (+40) 364 140 261
- Tratament varice Bucuresti – telefon informatii si programari (+40) 731 837 520