Ce sunt varicele?

Varicele reprezintă o afecțiune comună a venelor, care afectează adesea membrelor inferioare, cum ar fi picioarele și gleznele. Această afecțiune este caracterizată prin dilatarea și înmulțirea anormală a venelor superficiale, în care sângele nu circulă corespunzător. Pentru a înțelege mai bine ce sunt varicele, este util să explorăm mai în detaliu cauzele, simptomele și factorii de risc asociate cu această afecțiune.

Cauza varicelor

Principalul factor care contribuie la dezvoltarea varicelor este insuficiența venoasă. Această afecțiune apare atunci când valvele din interiorul venelor superficiale devin disfuncționale, permițând sângelui să se acumuleze în vene și să le dilate. Deși insuficiența venoasă este una dintre principalele cauze ale varicelor, există și alți factori de risc care pot contribui la dezvoltarea acesteia, cum ar fi:

 1. Predispoziție genetică: Persoanele care au membrii ai familiei cu varice au un risc crescut de a dezvolta această afecțiune.
 2. Sexul feminin: Femeile sunt mai predispuse la varice decât bărbații, în special în timpul sarcinii și în perioada menopauzei.
 3. Sarcina: Presiunea exercitată de uterul mărit în timpul sarcinii poate afecta circulația sângelui în venele pelvine și ale membrelor inferioare, creând un risc crescut pentru dezvoltarea varicelor.
 4. Stilul de viață: Statul în picioare sau așezat pe perioade lungi de timp, lipsa activității fizice, obezitatea și sedentarismul pot crește riscul apariției varicelor.
 5. Vârsta înaintată: Odată cu înaintarea în vârstă, pereții venelor pot deveni mai slabi și mai puțin elastici, crescând probabilitatea apariției varicelor.

Simptomele varicelor

Simptomele varicelor pot varia de la persoană la persoană și pot include următoarele:

 1. Vene proeminente și înroșite: Una dintre cele mai evidente semne ale varicelor este apariția unor vene proeminente, înroșite sau albastre, vizibile sub piele. Aceste vene pot avea aspect sinuos sau tortuos și se pot dezvolta pe orice parte a membrelor inferioare.
 2. Senzație de greutate sau disconfort: Mulți pacienți cu varice resimt o senzație de greutate sau disconfort în picioare, mai ales după perioade lungi de stat în picioare sau de mers pe jos.
 3. Umflături și edeme: Varicele pot provoca umflături în zona picioarelor și gleznelor. Acest lucru se datorează acumulării de sânge în venele afectate.
 4. Durere sau arsuri: Unele persoane cu varice pot experimenta dureri sau senzații de arsură în zona afectată. Aceste simptome pot fi mai intense după efort fizic sau la sfârșitul zilei.
 5. Mâncărime și iritații: Uneori, varicele pot cauza mâncărime și iritații ale pielii în zona afectată.
 6. Tulburări ale circulației sângelui: Varicele pot afecta circulația sângelui în zona picioarelor, ceea ce poate duce la modificări ale pielii, cum ar fi pigmentarea sau ulcerele venoase.
 7. Senzație de furnicături sau amorțeală: Unele persoane pot simți furnicături sau amorțeală în zona în care se dezvoltă varicele.

Este important să menționăm că simptomele varicelor pot varia de la o persoană la alta și pot fi mai severe în cazul unor varice mai avansate. Dacă experimentați aceste simptome sau suspectați că aveți varice, este recomandat să căutați sfatul unui specialist în chirurgia vasculară.

La Clinica VenArt suntem specializați în tratarea varicelor și avem o echipă de medici extrem de calificați și experimentați în chirurgia vasculară. Pentru a face o programare și pentru a consulta unul dintre doctorii noștri specializați, vă invităm să accesați pagina noastră de programări.

Chirurgia minim invazivă pentru tratamentul Varicelor

Chirurgia minim invazivă pentru tratamentul varicelor este o opțiune terapeutică inovatoare, care a devenit din ce în ce mai populară datorită numeroaselor sale avantaje. Această metodă implică utilizarea unor tehnici avansate și a echipamentului de ultimă generație pentru a trata varicele într-un mod mai puțin invaziv. Iată câteva dintre avantajele acestei proceduri:

 1. Mai puține incizii și cicatrici: Una dintre cele mai evidente beneficii ale chirurgiei minim invazive este reducerea numărului de incizii și, implicit, a cicatricilor. Acest lucru contribuie la o recuperare mai rapidă și la un aspect estetic mai plăcut.
 2. Durere și disconfort reduse: Tehnicile minim invazive cauzează mai puțin disconfort postoperator și necesită adesea mai puține medicamente pentru controlul durerii. Pacienții se pot întoarce la activitățile lor obișnuite mai repede.
 3. Recuperare rapidă: Perioada de recuperare după chirurgia minim invazivă este, în general, mai scurtă în comparație cu procedurile chirurgicale tradiționale. Pacienții pot reveni la rutina lor zilnică într-un timp mai scurt.
 4. Efecte secundare reduse: Complicațiile și efectele secundare ale tratamentului sunt mai puțin frecvente în chirurgia minim invazivă, ceea ce face ca această opțiune să fie mai sigură pentru pacienți.
 5. Rezultate eficiente: Chirurgia minim invazivă poate oferi rezultate eficiente în tratarea varicelor, ajutând la îmbunătățirea circulației sângelui și la reducerea simptomelor precum umflarea și durerea.

Tratamentul varicelor prin metoda Venosteam

Tratamentul venelor prin metoda Venostream se face în regim ambulator. Această tehnică este minim-invazivă și este dezvoltată de către medicul René Milleret, si a fost folosită cu succes de peste 15 ani în Europa.

Dacă vreți să știți mai multe despre metoda Venosteam, vă invităm să citiți articolul nostru: Tratamentul venelor varicoase cu metoda Venosteam.

Riscurile asociate cu operația de varice

Ca orice procedură medicală, chirurgia varicelor implică anumite riscuri. Este important să discutați cu medicul dumneavoastră despre aceste riscuri și să vă asigurați că înțelegeți complet procedura și opțiunile de tratament. Riscurile asociate pot include:

 1. Complicații ale anesteziei: Riscul de complicații legate de anestezie este foarte mic, dar trebuie discutat cu atenție cu echipa medicală.
 2. Infecții: Există un risc mic de infecții la locul intervenției chirurgicale.
 3. Tromboza venoasă profundă (TVP): După operație, există un risc mic de TVP, care poate necesita tratament suplimentar.
 4. Sângerare: Sângerarea în zona tratată este rară, dar posibilă.

Este important să discutați cu medicul dumneavoastră despre toate aceste riscuri și să vă asigurați că înțelegeți complet procedura și opțiunile de tratament.

Prețul operației de varice

Pentru a obține informații detaliate despre costurile procedurilor de chirurgie minim invazivă pentru tratamentul varicelor și pentru a compara prețurile, vă invităm să accesați pagina noastră de prețuri. Aici veți găsi toate detaliile privind prețurile pentru această procedură, astfel încât să puteți lua o decizie informată în funcție de bugetul dumneavoastră.

La Clinica VenArt, vă stăm la dispoziție pentru a vă oferi toate informațiile necesare și pentru a vă ajuta să navigați prin procesul financiar al chirurgiei pentru tratamentul varicelor.

După operația de varice

Perioada postoperatorie după operația de varice este crucială pentru recuperarea eficientă și pentru obținerea rezultatelor dorite. Este important să urmați îndeaproape sfaturile medicului dumneavoastră și să acordați atenție îngrijirii adecvate pentru a asigura o recuperare lină și lipsită de complicații. În acest segment, vom explora ce trebuie să știți despre perioada după operația de varice:

1. Monitorizare medicală

După operația de varice, veți fi supravegheați de către echipa noastră medicală specializată. Medicul și asistentele vă vor monitoriza starea de sănătate și vor evalua progresul recuperării. Este important să ne comunicați orice schimbare sau disconfort pe care le resimțiți pentru a primi îndrumări și tratament adecvat.

2. Controlul durerii

Este normal să experimentați o anumită durere sau disconfort în zona tratată după operație. Medicul vă va prescrie medicamente adecvate pentru a vă ajuta să gestionați această durere. Asigurați-vă că urmați indicațiile medicului cu privire la administrarea acestor medicamente.

3. Ciorapi compresivi

Medicul vă poate recomanda să purtați ciorapi compresivi pentru a ajuta la reducerea umflăturilor și pentru a susține circulația sângelui în perioada postoperatorie. Este esențial să purtați acești ciorapi conform instrucțiunilor medicului.

4. Program de recuperare personalizat

La Clinica VenArt, dezvoltăm programe de recuperare personalizate pentru fiecare pacient. Aceste programe iau în considerare tipul de procedură efectuată și nevoile individuale ale fiecărui pacient. Urmați cu strictețe programul de recuperare pentru a vă asigura că reveniți la activitățile normale în cel mai scurt timp posibil.

5. Consultații de follow-up

Medicul dumneavoastră va stabili programul de consultații de follow-up pentru a vă monitoriza progresul recuperării. Aceste întâlniri sunt importante pentru a vă asigura că sunteți pe calea cea bună către vindecare completă. Este esențial să nu le neglijați și să participați la aceste consultații.

6. Evitarea expunerii la soare

În primele săptămâni după operația de varice, este important să evitați expunerea prelungită la soare. Radiile solare pot cauza pigmentare sau pot întârzia procesul de vindecare. Asigurați-vă că protejați zona tratată de soare sau folosiți un protector solar adecvat.

7. Stil de viață sănătos

Menținerea unui stil de viață sănătos este esențială pentru recuperarea postoperatorie. O dietă echilibrată, hidratarea corespunzătoare și exercițiile fizice ușoare pot contribui la îmbunătățirea circulației sângelui și la o recuperare mai rapidă.

În concluzie, perioada după operația de varice necesită atenție și îngrijire adecvată. La Clinica VenArt, suntem aici pentru a vă sprijini în acest proces de recuperare. Dacă aveți întrebări sau preocupări, nu ezitați să le discutați cu echipa noastră medicală. O recuperare eficientă vă va ajuta să vă bucurați din nou de picioare sănătoase și fără disconfort.