Boala rino-sinusală, o afecțiune comună a căilor respiratorii superioare, afectează milioane de oameni în întreaga lume. Această boală implică inflamația membranelor mucoasei care căptușesc sinusurile și nasul, ducând adesea la simptome precum congestia nazală, dureri de cap și presiune sinusală. Înțelegerea cauzelor acestei boli și a beneficiilor rinoseptoplastiei funcționale poate oferi o perspectivă valoroasă asupra gestionării și tratamentului acestei afecțiuni.

Cauzele Bolii Rino-Sinusale

Infecții: Cea mai frecventă cauză a bolilor rino-sinusale sunt infecțiile, fie că sunt virale, bacteriene sau fungice. Aceste infecții pot bloca sinusurile și pot cauza inflamații.

Alergii: Alergiile pot declanșa reacții inflamatorii în sinusuri și căile nazale, cauzând simptome tipice ale bolii rino-sinusale.

Devierea de Sept: Septul nazal deviat poate obstrucționa căile nazale, afectând drenajul normal al sinusurilor și conducând la infecții recurente.

Polipi Nazali: Creșterea de polipi în nas poate bloca căile de aer și poate contribui la simptomele bolii rino-sinusale.

Factori de Mediu: Poluarea, fumul de țigară și schimbările bruște de temperatură pot irita mucoasa nazală și pot agrava simptomele

Beneficiile Rinoseptoplastiei Funcționale

Operația de rinoseptoplastie funcțională este o procedură chirurgicală care corectează deviațiile septului nazal și alte anomalii structurale în nas. Beneficiile acestei operații includ:

Îmbunătățirea Respirației: Corectarea septului deviat facilitează respirația prin nas, reducând astfel dependența de respirația orală și îmbunătățind calitatea vieții.

Reducerea Infecțiilor Sinuzale: Prin îmbunătățirea drenajului sinusurilor, rinoseptoplastia poate reduce frecvența și severitatea infecțiilor sinuzale.

Alinarea Durerilor de Cap și a Presiunii Sinusale: Pacienții adesea raportează o reducere semnificativă a durerilor de cap și a disconfortului sinuzal post-procedural.

Ameliorarea Simptomelor Alergice: Deși nu este un tratament pentru alergii, corectarea problemelor structurale poate reduce impactul simptomelor alergice asupra căilor nazale.

Îmbunătățirea Somnului: Pacienții cu sept deviat pot suferi de apnee în somn sau de respirație greoaie în timpul nopții. Rinoseptoplastia poate contribui la un somn mai odihnitor.

Aspect Estetic: Deși scopul principal este funcțional, rinoseptoplastia poate aduce și îmbunătățiri estetice ale profilului nazal.

În concluzie, bolile rino-sinusale pot avea multiple cauze, iar rinoseptoplastia funcțională oferă o soluție eficientă pentru ameliorarea simptomelor și îmbunătățirea calității vieții pacienților. Este esențial ca pacienții să discute cu un specialist ORL pentru a determina cel mai bun curs de acțiune pentru nevoile lor specifice.

Experiența noastră

La Clinica VenArt avem peste 10 ani de experiență cu rezultate deosebit de bune în chirurgia endoscopică rinosinusală. Aceste rezultate vin în urma unui efort îndelungat și prin colaborarea departementelor de chirurgie ORL și chirurgie estetică, dr. Iuliu Cătană și dr. Claudiu Filip având o experiență chirurgicală interdisciplinară remarcabilă. Împreună au dezvoltat acest segment de chirurgie minim-invazivă având rezultate absolut remarcabile, atât estetice, cât și funcționale.

Pentru a beneficia de expertiza noastră, programați-vă la clinica VenArt.