Urmează să ai o operație și nu știi la ce să te aștepți? Lipsa de informații îți induce o stare de anxietate sau frică? Cu cât o să știi mai multe despre intervenția la care urmează să te supui, cu atât o să fii mai puțin stresat și încrezător. Acordă câteva minute rândurilor următoare ca să afli tot ce trebuie să știi despre intervenție, ce trebuie să întrebi și la ce să te aștepți după ce ieși din sala de operație. 

Câte tipuri de operații există și ce implică fiecare?

Chirurgia reprezintă o formă de tratament medical, care în mod tradițional constă în deschiderea corpului printr-o incizie mare pentru a efectua procedura. În prezent, progresele tehnologice au permis efectuarea operațiilor cu ajutorul unei incizii mici (mai puțin de un centimetru) și utilizarea unor instrumente, numite trocare care ajută chirurgul să manipuleze organele în interior și cu ajutorul unei  camere video mici, atașată de așa numitul laparoscop.

Acest tip de operație se numește operație laparoscopică și este din ce în ce mai folosită în zilele noastre datorită numeroaselor avantaje, printre care se numără: durere redusă după operație, incizii și catrici mult mai mici, risc mai mic de complicații postoperatorii, spitalizare redusă și recuperare mai rapidă.

Există însă unele situații în care singura variantă este operația clasică, care presupune efectuarea unei incizii mari, care să asigure vizibilitate bună asupra organului vizat. Uneori, se poate trece de la laparoscopie la metoda clasică în mijlocul operației dacă apar complicații care pot fi mai ușor abordate printr-o incizie mare. 

Scopul intervenției chirurgicale variază, dar poate fi recomandată pentru stabilirea sau confirmarea unui diagnostic, îndepărtarea țesuturilor deteriorate sau a unei obstrucții, repararea sau repoziționarea țesuturilor sau organelor, implantarea dispozitivelor, redirecționarea vaselor de sânge sau transplantul de țesuturi sau organe. Unele persoane optează pentru operație din motive estetice.

Cum trebuie să te pregătești pentru operație?

În primul rând, înainte de operație vei beneficia de un consult în care medicul va afla mai multe despre istoricul tău medical, ce tratamente urmezi și alergii, pentru a se asigura că nimic nu va interacționa cu anestezia. 

De asemenea, pregătirea pentru operație variază în funcție de diagnostic și medicul vă va spune ce trebuie să faceți. Cu toate astea, în cazul unei anestezii generale, vi se poate cere să respectați următoarele:

  • Nu mai beți și nu mâncați pentru o anumită perioadă de timp înainte de momentul operației
  • Spălați-vă sau curățați-vă și, eventual, epilați zona de operat
  • Efectuați diferite teste de sânge, radiografii, electrocardiograme sau alte proceduri necesare intervenției chirurgicale
  • Uneori, unui pacient i se poate cere să facă o clismă seara înainte de operație, să golească intestinele.
  • Nu purtați machiaj în ziua operației
  • Nu purta oja
  • Nu purtați contactele vizuale
  • Lăsați acasă obiecte de valoare și bijuterii
  • Consultați personalul medical cu privire la protezele sau alte dispozitive protetice pe care le puteți purta

Din cine este formată echipa care o să fie în sala de operație chirurgicală?

O echipă formată din medici și asistenți medicali vor lucra împreună pentru a asigura bunul mers al intervenției. Anumite persoane pot sau nu să fie în sală în funcție de specificul operației, însă în general sunt prezenți:

  • Chirurgul. Acesta va conduce echipa și va efectua operația. Poate fi însoțit și de chirurgic rezidenți care să-l asiste.
  • Medicul anestezist, care administrează anestezia și vă monitorizează pe tot parcursul operației semnele vitale, cum ar fi pulsul, tensiunea, nivelul de oxigen și ajustează doza de anestezic în funcție de nevoile dumneavoastră.
  • Asistent medical – pot fi prezenți mai mulți în sală, cu rolul de a ajuta chirurgul în timpul procedurii și de a administra medicamente.

Ce se întâmplă în timpul operației?

Odată întrat în sala de operație, vei fi așezat pe masă și vei fi conectat la toate aparatele menite să te monitorizeze. Vei fi conectat la oxigen printr-o mască, iar medicul anestezist îți va administra anestezia pentru a preveni durerea și pentru a te adormi. De asemenea, îți vor pune pe deget un pulsoximetru pentru a vedea în timpul operației saturația de oxigen din sânge, o manșetă de tensiune pentru a monitoriza tensiunea arterială și electrozi la nivelul pieptului care să-ți monitorizeze pulsul și ritmul cardiac.

Ce tip de anestezie vei primi?

Anestezia este utilizată pentru ca operație să se desfășoare fără apariția unor dureri inutile. Chirurgul că poate spune dacă operația solicită anestezie locală, regională sau generală și de ce una dintre ele este cea mai potrivită pentru procedura dumneavoastră. Anestezia locală amorțește doar o parte a corpului și doar pentru o scurtă perioadă de timp.

O întâlnim cel mai adesea în cazul intervențiilor stomatologice și acesta poate fi însoțită de un anumit grad de durere. Anestezia regională amorțește o mai mare porțiune din corp- de exemplu, partea inferioară a corpului- pentru câteva ore. În majoritatea cazurilor, veți fi treaz în timpul operației cu anestezie regională, cum este cezariana sau altele care necesită doar rahianestezie. Anestezia generală vă amorțește întregul corp și veți fi adormit pe o perioadă mai lungă de timp. De asemenea, aceasta este însoțită și de cele mai multe riscuri.

Ce se întâmplă după o operație?

După operație, vei fi mutat într-un salon de recuperare în care vei fi monitorizat constant pentru evitarea complicațiilor postoperatorii. Când vei fi recuperat destul pentru a putea pleca acasă, vei fi externat. Timpul de spitalizare variază între operația clasică și laparoscopică, în cazul celei din urmă vei putea pleca acasă și după o zi.

Recuperarea în cadrul fiecărui tip de operație

Recuperarea depinde în cea mai mare măsură de tipul de operație la care ai fost supus. 

Pentru recuperarea după anestezie, ar putea dura câteva ore până efectul acesteia va fi în totalitate terminat. După trecerea anesteziei există posibilitatea să rămâneți cu dureri, pentru care o să vi se prescrie anumite analgezice.

Tusea profundă este încurajată după intervenția chirurgicală. Tusea extinde plămânii și ajută la prevenirea pneumoniei și a altor dificultăți de respirație.

Îngrijirea inciziei este importantă și după intervenția chirurgicală. În funcție de natura intervenției chirurgicale, unele necesită ca bandajul să fie schimbat frecvent sau numai atunci când este recomandat de chirurg. Personalul vă va arăta cum să îngrijiți rana după ce ați ajuns acasă.

Puteți avea nevoie de un cateter urinar în cazul în care nu puteți urina singur. În plus față de paralizia temporară a vezicii urinare, tractul digestiv este și el lent în trezirea după anestezie. Odată ce sistemul digestiv începe să se miște, vi se va permite să vă reluați alimentație printr-o dietă lichidă și după o perioadă recomandată de medic, să treceți la o dietă normală.

Nivelul de activitate permis variază și el în funcție de procedură. În majoritatea cazurilor nu vi se va permite să ridicați greutăți o perioadă de timp pentru a preveni deschiderea inciziei, iar în unele cazuri va fi nevoie de kinetoterapie pentru o recuperare completă.

Cele mai importante întrebări pe care ar trebui să i le pui medicului sau chirurgului

De ce am nevoie de operație?

Motivele pentru care poți să ajungi pe masa de operație variază în mare măsură, de la tratarea unei dureri până la diagnosticarea sau tratarea unei probleme de sănătate. Chirurgul îți va explica raționamentul din spatele deciziei de a avea operația, de ce este importantă, cu ce o să te ajute și se va asigura că înțelegi cum îți va îmbunătăți aceasta starea de sănătate.

Am și alte alternative chirurgicale sau non-chirurgicale în ceea ce privește tratamentul?

În anumite cazuri, anumite terapii, medicamente sau tratamente non-chirurgicale, cum ar fi schimbarea stilului de viață ar putea să se dovedească la fel de utile ca intervenția chirurgicală în tratarea unei boli. Medicul o să vă ajute să puneți în balanță riscurile și beneficiile fiecărei opțiuni astfel încât să luați  decizie informată dacă operația este sau nu necesară. În unele cazuri se poate recurge la o perioadă de așteptare, în care medicul să vă monitorizeze starea pentru a vedea evoluția bolii și pentru a fi sigur de necesitatea operației, iar în altele, operația este singurul tratament la care puteți recurge.

Ce beneficii îți aduce operația chirurgicala și durata lor?

Este important să te informezi în legătură cu toate beneficiile aduse de operație și să le pui în balanță cu riscurile. Luând în considerare faptul că unele intervenții aduc beneficii temporare și ai putea avea nevoie și de o a doua operație, iar rezultatele altora durează o perioadă îndelungată, ar trebui să iei o decizie în conformitate cu rezultatele date de operație și așteptările tale să fie realistice. De exemplu, în cazul unei operații estetice este foarte posibil să fie necesară și alte intervenții în timp pentru corectarea sau reînnoirea rezultatelor, însă în cazul unei operații cum este histerectomia, în care este îndepărtat uterul, nu este necesară o a doua intervenție în marea majoritate a cazurilor.

Care sunt riscurile și posibilele complicații asociate intervenției tale?

Fiecare operație este diferită din punct de vedere al evoluției deoarece fiecare corp este diferit. Nimeni nu are certitudinea că o operație este 100% sigură. Orice intervenție este însoțită de riscuri legate de anestezie, complicații cum ar fi infecțiile, hemoragiile sau cheaguri de sânge, efecte secundare, dureri, unele mai suportabile decât altele.

De aceea, este foarte important să știți când să contactați ajutor medical. De obicei, durerea o să fie ținută sub control cu ajutorul analgezicelor prescrise de medic. Dacă prezentați febră, roșeață și căldură la nivelul inciziei, s-ar putea să fie un semn de infecție și o să vi se administreze antibiotice.

Dacă incizia se redeschide sau există scurgeri (sânge sau puroi, care este tot un indicator ar infecției) trebuie să contactați de urgență chirurgul pentru a curăța zona.

Neglijarea acestei complicații poate duce la infecția sistemică, numită septicemie. Dacă simțiți o oboseală anormală, paloare, pielea este transpirată, aveți tensiune mică și pulsul foarte ridicat, ar putea fi semn de hemoragie și ar putea fi necesară o altă intervenție pentru a o opri.

Chirurgia generala laparoscopica este o sectie deosebit de importanta a clinicii Venart.
Interventiile chirurgicale sunt realizate de medici cu vasta experinta, specializati in clinici renumite din Europa, SUA si Israel.
Datorita tehnicilor medicale inovatoare, numeroase afectiuni sunt tratate prin metode minim-invazive (laparoscopic). Astfel, peste 60% din pacienti pot fi tratati in regim ambulator.

Pentru toate detaliile accesați sectiunea de chirurgie generală a clinicii noastre.

Clinica VenArt se află în relații contractuale (Asigurări de Sănătate) cu Signal Iduna, NN Asigurari, Star BT, Sano Pass, Medicover, Allianz.

Cluj-Napoca – Telefon: 0364 140 261
​București – Telefon: 0731 837 520
WhatsApp – 0731 837 520