Angiografia și Angioplastia Arterelor Mezenterice

Cover photo - Angiografia si Angioplastia Arterelor Mezenterice

Cuprins

În medicina intervențională, angiografia și angioplastia arterelor mezenterice sunt proceduri utilizate pentru a diagnostica și trata problemele vasculare ale intestinului. Aceste proceduri sunt realizate de către medici specializați în radiologie intervențională și sunt disponibile pentru pacienții care suferă de boli vasculare mezenterice.

Ce este angiografia arterelor mezenterice?

Angiografia arterelor mezenterice este o procedură imagistică care implică injectarea unui colorant de contrast în artera mezenterică superioară sau inferioară, în scopul de a vizualiza vasele de sânge. Această procedură este utilă pentru a detecta blocarea arterelor mezenterice și pentru a determina gradul de stenoză arterială.

Cum se realizează angiografia arterelor mezenterice?

Angiografia arterelor mezenterice este o procedură minim invazivă, care se efectuează sub anestezie locală. Pentru a începe procedura, medicul va introduce un cateter prin artera femurală, care va fi ghidat prin vasele de sânge până la artera mezenterică. Odată ajuns la artera mezenterică, medicul va injecta un colorant de contrast prin cateter și va folosi un aparat de raze X pentru a vizualiza vasele de sânge.

Ce este angioplastia arterelor mezenterice?

Angioplastia arterelor mezenterice este o procedură utilizată pentru a trata stenoza arterială și pentru a restabili fluxul de sânge către intestin. Această procedură implică utilizarea unui balon special pentru a lărgi artera îngustată, urmată de plasarea unui stent în artera pentru a menține deschiderea. Stentul este un dispozitiv metalic mic care ajută la menținerea deschiderii arterei.

Venele intestinului gros

Cum se realizează angioplastia arterelor mezenterice?

Angioplastia arterelor mezenterice se efectuează sub anestezie locală. Medicul va introduce un cateter prin artera femurală și îl va ghida prin vasele de sânge până la artera mezenterică îngustată. După ce medicul ajunge la artera afectată, el va folosi un balon special pentru a lărgi artera îngustată, urmată de plasarea unui stent în artera pentru a menține deschisa artera mezenterica.

Cum ajută angiografia și angioplastia arterelor mezenterice pacienții cu boli vasculare mezenterice?

Angiografia arterelor mezenterice ajută la detectarea blocajelor arterelor mezenterice și la determinarea gradului de stenoză arterială. Pe baza acestor informații, medicul poate decide dacă angioplastia arterelor mezenterice este necesară pentru a restabili fluxul de sânge către intestin. Angioplastia arterelor mezenterice poate fi deosebit de utilă pentru pacienții care suferă de ischemie intestinală, o afecțiune care poate duce la moartea intestinului dacă nu este tratată.

Hemostaza

După terminarea procedurii se scot cateterele și tecile arteriale, iar la locul de puncție se realizează compresia arterei folosite ca abord. Pentru a se obține compresia, se pune un pansament compresiv ce trebuie păstrat timp de 24 de ore pentru a se evita sângerările.

În mod curent la clinica VenArt folosim un dispozitiv de închidere special conceput în acest sens (SafeGuard) care face controlul presiunii și hemostaza (oprirea sângerării) după procedură. Are avantajul că folosește presiune activă ajustabilă și crează un comfort sporit pentru pacienți.

Pacientului i se va indica să păstreze repaus la pat. În anumite situații, există indicația de a monta un sistem hemostatic la nivelul puncției femurale. Acesta se montează în sala de angiografie, imediat după terminarea intervenției. AngioSeal este un mic dop de colagen și se introduce în interiorul arterei femurale. Acesta are ca efect obținerea hemostazei în doar două ore. Astfel, pacientul își poate mișca piciorul în voie și se poate ridica din pat.

Riscuri generale asociate angiografiei și angioplastiei

 • Reacții alergice la substanțele administrate;
 • Reacții la anestezice;
 • Mici sângerări la nivelul puncției vasculare;
 • Fistule arteriovenoase la nivelul puncției vasculare;
 • Febră;
 • Cefalee, migrenă;
 • Infecție;
 • Embolie gazoasă;
 • Lezarea peretului arterei prin care se face abordul;
 • Ruptura sau disecția de aorta;
 • Restenoză intrastent;
 • Migrarea stentului;
 • Hematom la locul puncției.

Ce se întâmplă după procedură?

 1. Vei bea cel puțin 2 litri de apă, pentru a elimina substanța de contrast;
 2. Vei face o electrocardiogramă de control;
 3. Pansamentul de la locul puncției se scoate la 12-24 de ore;
 4. Vei face analize de sânge.

Ce trebuie să faci după ce ieși din spital?

Dacă ai trecut printr-o procedură de angioplastie este important să revii la control așa cum ți-a recomandat medicul cardiolog și să respecți tratamentul indicat de către acesta. Îți poți relua activitatea imediat. Nu neglija mișcarea fizică moderată, respectă un regim de viață echilibrat și fă-ți regulat analizele de sânge.

Pentru mai multe informații sau dacă doriți o consultație, nu ezitați să ne contactați.

Alte Articole

Furunculoza inghinală – Cauze, simptome, tratament

Furunculoza inghinală - Cauze, simptome, tratament
Furunculoza inghinală este o afecțiune deosebit de neplăcută care afectează în mod special femeile, însă și bărbații pot suferi din cauza acestei boli. Furunculul din zona intimă

Clinica VenArt – Reguli de siguranță în contextul epidemiei SARS-CoV-2

Reguli de siguranta in contextul epidemiei SARS-CoV-2
Sănătatea noastră și a pacienților noștri este pe primul loc! În contextul epidemiei SARS-CoV-2 acordam maxima atentie sigurantei pacienților noștri. Pentru a preveni riscurile am

Ce sunt polipii nazali. Cauze, complicaţii, prevenţie, tratament

Ce sunt polipii nazali. Cauze, complicaţii, prevenţie, tratament
Polipii nazali sunt formațiuni  de țesut  moi si umflate,  care pot acoperi interiorul nasului sau sinusurile. De obicei, din cauza inflamatiei cronice, acestea sunt tratate cu spray-uri

Reparație laparoscopică totală pentru artera renală restenozată după stenting renal transluminal percutanat (PTRA)

EN: Descriptive picture of Renal Artery Stenting, RO: Poza descriptiva cu Stentare Artera Renala
Articolul este destinat publicului medical. Scopul acestui articol este de a raporta realizările chirurgiei vasculare legate de această tehnică laparoscopică și de a dovedi că este o opțiune sigură și eficientă pentru

Boala arteriala periferica. Ischemia arteriala. Cauze, simptome, complicatii, tratament chirurgical

VenArt - Boala arteriala periferica
Boala arteriala periferica (BAP) cunoscuta si sub numele de Boala Vasculara Periferica (BVP) este o afectiune destul de comuna care afecteaza la nivel mondial, in multe tari dezvoltate,

Fibromul uterin – Cauze, simptome, tratament

VenArt - Fibromul uterin - cauze - simptome - tratament
Ce este fibromul uterin? Adesea persoanele de sex feminin aflate în perioada reproductivă pot dezvolta fibroame uterine, care sunt creșteri necanceroase formate în pereții uterului.
Introduceți numărul de telefon. Recepția clinicii vă va suna și vă va îndruma pas cu pas pentru a veni în întâmpinarea dorințelor dumneavoastră. Puteți pune întrebări și vă vom ajuta să luați o decizie conformă cu nevoile pe care le aveți.