Arterele carotide, care sunt situate de o parte și de alta a gâtului, ajută ca sângele, bogat în oxigen, să ajungă în cantitate suficientă în creier și la nivelul feței, pentru ca acestea să funcționeze corect. Dacă fluxul sanguin care irigă creierul este restricționat sau blocat, există șanse să suferiți de un accident vascular cerebral.
Ce este boala arterei carotide?
Restricțiile și blocajele vaselor care transportă sângele spre creier apar din cauza bolii arterei carotide. În cazul în care suferiți de această problemă, artera dumneavoastră carotidă se îngustează din cauza unei plăci (o substanță alcătuită din compuși precum grăsimi, colesterol și calciu, care se acumulează în artera carotidă și o îngustează sau o blochează). Această îngustare poartă numele de stenoză și poate să restricționeze fluxul de sânge.
Bucăți din această placă se pot desprinde și se pot deplasa către o arteră mai mică din creier. Dacă acest lucru se întâmplă, poate provoca o embolie (blocare bruscă a unei artere cu un cheag de sânge). În cazul în care îngustarea este suficient de semnificativă, poate întrerupe complet fluxul sanguin către creier și poate provoca un accident vascular cerebral.
Ce este o endarterectomie carotidiană (CEA)
În cazul în care artera carotidă este îngustată sau blocată, medicul dumneavoastră poate să realizeze o endarterectomie carotidiană (CEA), care se mai numește și operație a arterei carotide. Aceasta are rolul de a elimina blocajele care împiedică fluxul normal de sânge și de a minimiza riscul de accident vascular cerebral.
Prin efectuarea unei operații a arterei carotide, medicul dumneavoastră ajută la menținerea circulației sângelui către creier pentru a preveni accidentele vasculare cerebrale.
Endarterectomia carotidiană ajută, de asemenea, la prevenirea unui atac ischemic tranzitoriu (AIT). Un AIT are simptomele unui accident vascular cerebral – cum ar fi amorțeală, dificultăți de vorbire sau de vedere și probleme de mers – dar acestea durează o perioadă scurtă de timp.
Când se recomandă o operație a arterei carotide?
Medicul dvs. vă poate recomanda endarterectomia carotidiană dacă îndepliniți anumite criterii:
- Ați avut deja un accident vascular cerebral
- Ați avut deja un AIT
- Blocarea arterei carotide este severă (>70%), dar nu completă
Pregătirea pentru endarterectomia carotidiană
Înainte de operație, medicul dumneavoastră va efectua câteva teste cu ajutorul cărora să vadă exact care este starea arterelor dumneavoastră, printre.
Ce se întâmplă în timpul operației a arterei carotide?
Medicul dumneavoastră vă va interna în spital, iar operația durează de obicei câteva ore. Veți fi supus unui anestezic general, iar ulterior, chirurgul dumneavoastră va tăia în arteră și va îndepărta blocajul. În cazul în care specialistul dorește să vadă cum răspunde creierul dumneavoastră la operație, va folosi o anestezie locală cu ajutorul căreia vă va amorți o parte a gâtului, cea unde este necesară procedura.
Va folosi o clemă care va opri temporar sângele pentru a fi curățată artera, însă nu este nevoie să vă îngrijorați. Sângele va ajunge în continuare la creier, prin cealaltă carotidă. Un tub ar putea fi, de asemenea, utilizat pentru a redirecționa fluxul sanguin în jurul arterei care face obiectul operației.
Îndată ce medicul va îndepărta blocajul, va coase artera desfăcută, iar locul în care s-a realizat incizia va fi închisă cu ajutorul copcilor.
Recuperarea după operația la artera carotidă
După operație, va trebui să rămâneți 24 de ore în spital pentru ca medicul dumneavoastră să se asigure că operația a decurs bine și nu există sângerări, un flux sanguin deficitar către creier sau alți posibili factori de risc care ar putea duce la un accident vascular cerebral.
În următoarele câteva zile după procedură există posibilitatea să apară diverse discomforturi precum: durere, amorțeală, umflături și vânătăi la nivelul gâtului sau poate vă va fi greu să înghițiți. În cazul acesta, este nevoie să discutați cu medicul dumneavoastră care să vă prescrie sau să vă administreze medicația potrivită.
De asemenea, timp de până la două săptămâni după procedură este indicat să evitați ridicarea de greutăți și conducerea mașinii. Medicul dumneavoastră vă va spune concret când puteți să reveniți la obiceiurile dumneavoastră zilnice.
CEA, o procedură sigură
CEA este considerată o procedură sigură care poate reduce foarte mult riscul de accident vascular cerebral, în cazul în care aveți boala arterelor carotide.
Alternative la endarterectomia carotidiană – Stent de carotida
Un stent arterial de carotida este o altă alternativă chirurgicală la o CEA. În timpul acestei proceduri, o plasa cilindrica metalica subțire numita stent este introdus în arteră, iar plasa este umflata cu un balon pentru a menține artera deschisă.
Medicul dumneavoastră vă va spune însă cu exactitate care este procedura potrivită pentru dumneavoastră.
Poate fi prevenită boala arterelor carotide?
Există diferite măsuri pe care le puteți lua pentru a reduce șansele de a dezvolta boala arterelor carotide, printre care: renunțarea la fumat, limitarea colesterolului și a grăsimilor, sportul, reducerea consumului de alcool, păstrarea unei greutăți optime.
Vă recomandăm să faceți vizite regulate la medic și să îi cereți sfaturi cu privire la modul în care să vă mențineți sănătatea inimii și a vaselor de sânge.
În cazul în care însă aveți probleme, puteți apela cu încredere la medicii noștri de la VenArt.
De ce să alegeți Clinica VenArt pentru o operație a arterei carotide?
La Clinica VenArt, suntem experți în endarterectomie carotidiană, medicii noștri având zeci de ani de experiență și fiind specializați în clinici renumite din Europa și SUA.
Dacă operația la artera carotidă nu este cea mai bună opțiune pentru dumneavoastră, vă vom recomanda alte tratamente mai potrivite pentru circumstanțele dumneavoastră individuale.
Dacă doriți o consultație, nu ezitați să ne contactați.