Histerectomia Laparoscopică

VenArt - Avantajele histerectomiei laparoscopice

Cuprins

Ce este o histerectomie?

Când probleme grave de sănătate afectează sistemul reproducător feminin, cum ar fi fibroamele uterine, cancerele ginecologice sau endometrioza, se poate efectua o procedură cunoscută sub numele de „histerectomie”. 

Histerectomie este procedura chirurgicală de îndepărtare a uterului și poate fi parțială sau totală. 

În cazul unei histerectomii parțiale, se îndepărtează doar uterul, iar în cazul histerectomiei complete se îndepărtează atât uterul, cât si o parte din colul uterin (partea superioară a vaginului) și părți din trompele uterine.

Ce este o histerectomie laparoscopică?

Histerectomia laparoscopică este un stil mai nou de operație, în care chirurgul introduce un tub care conține o cameră video minusculă în abdomenul dumneavoastră printr-o incizie (o mică tăietură). Prin intermediul acestui instrument, chirurgul poate vedea în interiorul corpului dumneavoastră, imaginea fiind afișată pe un monitor. Instrumentele chirurgicale pot fi apoi introduse prin alte incizii mici, în abdomenul dumneavoastră, sau în vagin, pentru a finaliza îndepărtarea uterului, pentru a finaliza histerectomia.

Histerectomia laparoscopică vs. histerectomia abdominală

Histerectomia abdominală clasică constă în deschiderea abdomenului inferior printr-o incizie mult mai mare, de obicei între 7 și 15 centimetri pentru a expune uterul, permițând chirurgului să efectueze histerectomia. 

Din cauza naturii unei incizii atât de mari, multe straturi ale peretilor abdominali sunt lezate. Acest lucru are ca rezultat o perioadă de recuperare mult mai lungă datorită faptului că toate aceste leziuni trebuie să se vindece, iar ulterior să vă recâștigați forma fizică inițială.

De ce să alegeți o histerectomie laparoscopică?

O histerectomie laparoscopică, cu inciziile mici, evită rănile tipice pe care le-ai suferi în cazul unei histerectomii abdominale. 

Alte beneficii sunt o ședere mai scurtă în spital după operație, nivel de durere seminificativ redus și un timp de recuperare mai rapid și posibilitatea unei infecții postoperatorii mult diminuată.

De asemenea, din punct de vedere estetic, deoarece inciziile sunt mai mici, eventualele cicatrici sunt minuscule și se estompează mai repede decât inciziile create de o procedură non-laparoscopică.

Medicul meu mi-a recomandat o histerectomie completă.

Este o idee bună să discutați cu un alt chirurg pentru o a doua opinie atunci când medicul dumneavoastră a recomandat o intervenție chirurgicală pentru a rezolva o problemă medicală.

Clinica VenArt se mândrește cu faptul că are chirurgi Europeni și Români de renume, care au experiență în tehnici laparoscopice și tehnologii medicale moderne. O scurtă consultație la VenArt vă poate ajuta să decideți cel mai bun curs de acțiune.

Voi mai putea să fac sex după o histerectomie?

Pur și simplu, depinde. Unele probleme medicale, cum ar fi endometrioza, pot provoca dureri pelviene cronice, cu dureri care apar în timpul sexului. Histerectomia este utilizată ca o modalitate de a reduce sau elimina endometrioza și durerea, ceea ce duce la o experiență sexuală îmbunătățită. 

Cu toate acestea, diferite tipuri de histerectomii îndepărtează o parte din colul uterin, ceea ce poate afecta grupurile de nervi din apropierea părții superioare a vaginului. O histerectomie supracervicală evită îndepărtarea colului uterin. 

Ce este o histerectomie supracervicală laparoscopică?

Procedura de histerectomie supracervicală este cea în care colul uterin nu este îndepărtat în timpul unei histerectomii. Atunci când este efectuată laparoscopic (detaliile sunt discutate în secțiunea „Ce este o histerectomie laparoscopică”), această nouă procedură oferă femeilor care se supun unei histerectomii noi posibilități în comparație cu tehnicile de histerectomie din trecut, cum ar fi histerectomia abdominală.

Decizia de a face o histerectomie supracervicală trebuie discutată cu chirurgul dumneavoastră, pentru a cântări beneficiile și riscurile păstrării sau îndepărtării colului uterin, în funcție de situația dumneavoastră medicală specifică. 

Care este cea mai bună alegere?

Laparoscopia a fost utilizată încă din 1910 și este metoda preferată pentru majoritatea operațiilor chirurgicale efectuate în prezent. Nu numai că este în beneficiul pacientului printr-un timp de recuperare mai scurt, dar metoda minim invazivă reduce leziunile la nivelul corpului dumneavoastră. 

Folosirea laparoscopiei pentru o procedură de histerectomie vă aduce aceleași beneficii, permițându-vă să vă reluați mai repede activitățile obișnuite.

Pentru a vă ajuta să luați o decizie, o consultație cu chirurgii de la VenArt vă va ajuta să obtineți toate informațiile de care aveți nevoie. Ne puteți contacta aici.

Alte Articole

Ce este abdominoplastia, intervenția de remodelare completă a siluetei?

VenArt - Ce este abdominoplastia - interventia de remodelare completa a siluetei
Există momente când îți dai seama că toate eforturile legate de dietă și exerciții fizice sunt în zadar și  poate deși cântarul arată un număr mai mic de kilograme, aspectul abdomenului

Boala hemoroidală – Cauze, prevenție, complicații, tratament

Boala hemoroidala Cauze, preventie, complicatii, tratament
Boala hemoroidala este foarte raspandita avand simptome neplacute, dar prin metodele actuale acestea pot fi ameliorate în mod eficient si foarte putin dureros. Aceasta este o

Gastric sleeve – Ce este, avantaje, cât slăbiți, dieta după gastric sleeve

VenArt - Totul despre gastric sleeve - operatia de micsorare a stomacului
Atunci când regimul alimentar nu îți asigură rezultatele rapide pe care le dorești, atunci când sportul necesită un efort fizic mai mare decât capacitatea ta fizică, atunci când intervențiile de

Lipomul – Ce trebuie să știi despre el. Simptome, Cauze, Tratament.

Lipomul - Ce trebuie sa stii despre el. Simptome, Cauze, Tratament
Lipomul este vazut ca fiind cea mai frecventă tumoare benignă a ţesutului subcutanat, afectand ambele sexe si regasindu-se la un procentaj de 2,1% din populație. Lipoamele sunt

Glanda Bartholin. Cum se tratează chisturile glandei Bartholin?

VenArt - Totul despre tratamentul chisturilor Bartholin
Ce este glanda Bartholin? Glanda Bartholin (sau glandele vestibulare mai mari) sunt organe importante ale sistemului reproductiv feminin. Anatomistul danez Caspar Bartholin Secundus

Ce sunt chisturile ovariene și când trebuie să consultăm un medic specialist?

VenArt - Ce sunt chisturile ovariene si cand trebuie sa consultam un medic specialist
Orice femeie aflată în perioada sa de reproducere, adică după pubertate și înainte de menopauză, trebuie să aibă chisturi la nivelul ovarelor. Chisturile ovariene se prezintă într-o
Introduceți numărul de telefon. Recepția clinicii vă va suna și vă va îndruma pas cu pas pentru a veni în întâmpinarea dorințelor dumneavoastră. Puteți pune întrebări și vă vom ajuta să luați o decizie conformă cu nevoile pe care le aveți.