Ce este o histerectomie?

Când probleme grave de sănătate afectează sistemul reproducător feminin, cum ar fi fibroamele uterine, cancerele ginecologice sau endometrioza, se poate efectua o procedură cunoscută sub numele de „histerectomie”. 

Histerectomie este procedura chirurgicală de îndepărtare a uterului și poate fi parțială sau totală. 

În cazul unei histerectomii parțiale, se îndepărtează doar uterul, iar în cazul histerectomiei complete se îndepărtează atât uterul, cât si o parte din colul uterin (partea superioară a vaginului) și părți din trompele uterine.

Ce este o histerectomie laparoscopică?

Histerectomia laparoscopică este un stil mai nou de operație, în care chirurgul introduce un tub care conține o cameră video minusculă în abdomenul dumneavoastră printr-o incizie (o mică tăietură). Prin intermediul acestui instrument, chirurgul poate vedea în interiorul corpului dumneavoastră, imaginea fiind afișată pe un monitor. Instrumentele chirurgicale pot fi apoi introduse prin alte incizii mici, în abdomenul dumneavoastră, sau în vagin, pentru a finaliza îndepărtarea uterului, pentru a finaliza histerectomia.

Histerectomia laparoscopică vs. histerectomia abdominală

Histerectomia abdominală clasică constă în deschiderea abdomenului inferior printr-o incizie mult mai mare, de obicei între 7 și 15 centimetri pentru a expune uterul, permițând chirurgului să efectueze histerectomia. 

Din cauza naturii unei incizii atât de mari, multe straturi ale peretilor abdominali sunt lezate. Acest lucru are ca rezultat o perioadă de recuperare mult mai lungă datorită faptului că toate aceste leziuni trebuie să se vindece, iar ulterior să vă recâștigați forma fizică inițială.

De ce să alegeți o histerectomie laparoscopică?

O histerectomie laparoscopică, cu inciziile mici, evită rănile tipice pe care le-ai suferi în cazul unei histerectomii abdominale. 

Alte beneficii sunt o ședere mai scurtă în spital după operație, nivel de durere seminificativ redus și un timp de recuperare mai rapid și posibilitatea unei infecții postoperatorii mult diminuată.

De asemenea, din punct de vedere estetic, deoarece inciziile sunt mai mici, eventualele cicatrici sunt minuscule și se estompează mai repede decât inciziile create de o procedură non-laparoscopică.

Medicul meu mi-a recomandat o histerectomie completă.

Este o idee bună să discutați cu un alt chirurg pentru o a doua opinie atunci când medicul dumneavoastră a recomandat o intervenție chirurgicală pentru a rezolva o problemă medicală.

Clinica VenArt se mândrește cu faptul că are chirurgi Europeni și Români de renume, care au experiență în tehnici laparoscopice și tehnologii medicale moderne. O scurtă consultație la VenArt vă poate ajuta să decideți cel mai bun curs de acțiune.

Imaginea redă o perspectivă detaliată asupra intervenției de histerectomie laparoscopică, evidențiind instrumentele medicale și tehnicile chirurgicale utilizate.

Voi mai putea să fac sex după o histerectomie?

Pur și simplu, depinde. Unele probleme medicale, cum ar fi endometrioza, pot provoca dureri pelviene cronice, cu dureri care apar în timpul sexului. Histerectomia este utilizată ca o modalitate de a reduce sau elimina endometrioza și durerea, ceea ce duce la o experiență sexuală îmbunătățită. 

Cu toate acestea, diferite tipuri de histerectomii îndepărtează o parte din colul uterin, ceea ce poate afecta grupurile de nervi din apropierea părții superioare a vaginului. O histerectomie supracervicală evită îndepărtarea colului uterin. 

Ce este o histerectomie supracervicală laparoscopică?

Procedura de histerectomie supracervicală este cea în care colul uterin nu este îndepărtat în timpul unei histerectomii. Atunci când este efectuată laparoscopic (detaliile sunt discutate în secțiunea „Ce este o histerectomie laparoscopică”), această nouă procedură oferă femeilor care se supun unei histerectomii noi posibilități în comparație cu tehnicile de histerectomie din trecut, cum ar fi histerectomia abdominală.

Decizia de a face o histerectomie supracervicală trebuie discutată cu chirurgul dumneavoastră, pentru a cântări beneficiile și riscurile păstrării sau îndepărtării colului uterin, în funcție de situația dumneavoastră medicală specifică. 

Care este cea mai bună alegere?

Laparoscopia a fost utilizată încă din 1910 și este metoda preferată pentru majoritatea operațiilor chirurgicale efectuate în prezent. Nu numai că este în beneficiul pacientului printr-un timp de recuperare mai scurt, dar metoda minim invazivă reduce leziunile la nivelul corpului dumneavoastră. 

Folosirea laparoscopiei pentru o procedură de histerectomie vă aduce aceleași beneficii, permițându-vă să vă reluați mai repede activitățile obișnuite.

Pentru a vă ajuta să luați o decizie, o consultație cu chirurgii de la VenArt vă va ajuta să obtineți toate informațiile de care aveți nevoie. Ne puteți contacta aici.