Ce este un stent endovascular?

Un stent endovascular este un tub compus din țesătură susținută de o plasă metalică numită stent. Acesta poate fi utilizat pentru o varietate de afecțiuni care implică vasele de sânge, dar cel mai frecvent pentru a repara un anevrism (un punct slab al unei artere).

Carte este rolul angioplastiei arteriale periferice cu stent graft?

Netratat, un anevrism, în timp, poate să se mărească și, în cele din urmă să se rupă, rezultând astfel diverse probleme de sănătate.

Angioplastia arterială periferică cu stent graft are rolul de a împiedica acest lucru. Stent graftul se prinde strâns de artera dumneavoastră atât deasupra anevrismului, cât și sub acesta. Grefa este mai puternică decât artera slăbită și permite sângelui să treacă prin ea fără a împinge pe anevrism, iar riscul ca acesta să se rupă scade simțitor.

Medicii folosesc de obicei stent graftul endovascular pentru a trata anevrismele aortice abdominale și anevrismele aortice toracice. Această tehnică este folosit mai rar pentru anevrisme care sunt situate în alte părți ale corpului.

De ce este indicată o angioplastie arterială periferică cu stent graft?

Angioplastia este o procedură modernă, minim invazivă, pentru care chirurgii folosesc tehnologii și instrumente speciale, ca să fiți în siguranță și să existe cât mai puține riscuri.

De obicei, în urma acestei proceduri și cu ajutorul tratamentelor endovasculare, se reduce perioada de ședere în spital, timpul de recuperare este mult mai rapid, durerea este mai puțină, iar riscul să aveți parte de complicații este mult mai redus.

Cum are loc angioplastia arterială periferică cu stent graft?

Înainte de procedură, veți primi un sedativ și o anestezie regională sau generală, în funcție de decizia pe care o veți lua împreună cu medicul dumneavoastră chirurg.

Pentru a se reduce riscurile de infecție, echipa de chirurgie vasculară vă va curăța pielea și va rade părul din zona în care se va face incizia.

Apoi, medicul chirurg va face o incizie în pielea care acoperă artera femurală din zona inghinală. Chirurgul dumneavoastră vascular va introduce un fir de ghidare în artera femurală până la anevrism.

Folosind raze X care apar ca imagini în mișcare pe un ecran, chirurgul vascular introduce un cateter peste firul de ghidare. Cateterul transportă o formă comprimată a grefei, astfel încât aceasta să se poată deplasa prin vasele dumneavoastră de sânge. Când grefa a ajuns la locul anevrismului, medicul dumneavoastră retrage cateterul, lăsând grefa la locul ei. Grefa se extinde pentru a se potrivi perfect pe pereții arterei dumneavoastră.

Cât durează recuperarea după angioplastia arterială periferică cu stent graft?

În mod normal, după procedura de plasare de stent graft veți fi nevoit să rămâneți în spital două sau trei zile, însă recuperarea va începe încă din prima zi. Veți putea să mâncați, iar echipa clinicii vă va încuraja să faceți câțiva pași. 

După ce părăsiți spitalul, trebuie să țineți cont de câteva aspecte:

  • Să nu conduceți autovehicule până nu primiți aprobare de la medicul dumneavoastră;
  • Puteți să faceți duș, dar trebuie să aveți grijă să nu vă udați inciziile din zona inghinală până acestea nu sunt vindecate complet;
  • Evitați să ridicați greutăți mai mari de 5 kilograme timp de aproximativ 4 până la 6 săptămâni după procedură.

După o perioadă de 7-10 zile, medicul dumneavoastră vă va recomanda să reveniți pentru un control. În timpul acelui control, medicul va verifica gradul de vindecare al inciziilor și vă va evalua starea generală de sănătate. 

Ulterior, va fi nevoie să reveniți la control medical după o lună, trei luni și șase luni după procedura de angioplastie arterială periferică cu stent graft. Aceste controale sunt necesare pentru ca medicul dumneavoastră să se asigure că stentul funcționează în continuare fără probleme și se află în locația corectă. 

Ulterior, va fi nevoie să faceți vizite medicale anuale, în cadrul cărora medicul va realiza teste imagistice pentru a verifica starea anevrismului.

Riscurile angioplastiei arteriale periferice cu stent graft

Șansele să apară complicații în urma unei grefe endovasculare cu stent cresc în următoarele cazuri:

  • Dacă suferiți de insuficiență renală cronică (o boală de rinichi);
  • Dacă aveți o formă nevaforabilă a anevrismului;
  • Dacă există blocaje în artere în apropierea anevrismului;
  • Dacă ați avut deja un anevrism aortic  abdominal reparat;
  • Dacă suferiți de boli cardiace sau pulmonare.

Complicații în cazul angioplastiei periferice cu stent graft

  • Scurgere de sânge în jurul grefei;
  • Infecție;
  • Deplasarea grefei departe de locul dorit;
  • Fractura grefei;
  • Blocarea fluxului sanguin prin grefă.

Endoprotezele endovasculare pot avea uneori scurgeri de sânge prin zonele în care componentele grefei se unesc sau pot permite scurgerea sângelui înapoi în sacul anevrismal prin arterele mici care alimentează sacul anevrismal.

Aceste scurgeri pot apărea chiar și la ani de zile după procedură și pot fi periculoase dacă anevrismul continuă să se mărească.  

Deoarece problemele cu grefa sau endofiltrațiile pot apărea chiar și la mulți ani după o plasare reușită, este important să respectați regimul de urmărire recomandat de chirurgul vascular.