Ce este fibromul uterin și când trebuie operat?

VenArt - Ce este fibromul uterin si cand trebuie operat

Cuprins

Ce este fibromul uterin? Fibromul uterin este o formatiune celulara care se dezvolta fie in interiorul uterului, fie la exteriorul uterului, fie pe peretele uterului. Fibromul uterin este o tumora fibroasa BENIGNA, adica necancerosa.

In timp fibromul uterin creste si isi poate schimba forma, localizarea si influenteaza chiar simptomele pacientei. In plus, poate cauza chiar schimbarea formei uterului.

Fibromul uterin NU se dezvolta inaintea aparitiei ciclului menstrual, el fiind imposibil in cazul fetelor aflate la pubertate.

Fibromul uterin este o afectiune medicala care afecteaza cel putin una din trei femei din Romania. Conform anumitor studii efectuate in tara noastra, 40% dintre femeile de pana in 35 de ani sufera de fibrom uterin, iar doamnele in jurul vastei de 50 de ani sunt afectate de fibrom uterin in proportie de pana la 80%. Aceasta boala afecteaza femeile atat din punct de vedere fizic, dar mai ales din punct de vedere emotional si psihic, modificand calitatea vietii femeilor.

Fibromul uterin apare in special la femeile fertile, la varste cuprinse intre 30 si 40 de ani.

Care sunt cauzele fibromului uterin?

Dereglarile hormonale favorizeaza aparitia fibromului uterin. Odata format, fibromul uterin continua sa creasca influentat de hormonii estrogeni si progesteron.

In timpul sarcinii organismul femeii produce o cantitate mai mare de estrogeni, insa dupa menopauza productia de estrogeni scade considerabil.

Care sunt simptomele fibromului uterin?

Simptomatologia fibromului uterin nu este sesizabila imediat ce acesta incepe sa se formeze, ci mai tarziu, cand formatiunea celulara creste considerabil de mult incat sa produca schimbari majore atat in organismul pacientei, cat si in viata acesteia.

Care sunt factorii de risc care favorizeaza aparitia fibromului uterin?

  • Odata cu inaintarea in varsta femeile sunt predispuse sa faca fibrom uterin;
  • Istoricul din familie este, de asemenea, un factor decisiv daca exista cazuri de fibrom uterin in familie;
  • Obezitatea favorizeaza aparitia fibromului uterin;
  • Etnia influenteaza si ea aparitia fibromului uterin deoarece femeile de culoare sunt mai afectate de fibromul uterin decat cele caucaziene.

Tipuri de fibrom uterin
Tipuri de fibrom uterin

Fibromul uterin si viata sexuala

Activitatea sexuală este unul dintre semnele unui stil de viață sănătos, pentru că reduce riscul apariției bolilor cardiovasculare, a depresiei, dezvoltă mirosul, ajută la menținerea unei forme fizice bune și diminuează durerile. Fibromul uterin nu este una dintre bolile cu transmitere sexuală, iar studiile de până acum au arătat că responsabile de apariția fibroamelor sunt fluctuațiile hormonale, în special cele ale estrogenului și progesteronului.

Recomandarea noastră este să consulți medicul ginecolog pentru orice senzație neplăcută pe care o resimți în timpul actului sexual, pentru că o consultație la doctorul specialist și o ecografie transviginală vor risipi cauza neplăcerilor.

Cand ne adresam medicului ginecolog sau medicului de medicina interna?

Este recomandat ca femeile de peste 30 de ani sa faca un consult ginecologic de specialitate la fiecare 6 luni sau cel mult anual. Cu toate acestea, daca simptomele se fac resimtite inainte de data la care pacienta trebuie sa mearga la medicul de specialitate, aceasta trebuie sa se adreseze medicului ginecolog imediat pentru investigatii amanuntite. Trecerea timpului este in defavoarea pacientei atunci cand problemele medicale incep sa apara, indiferent care ar fi acestea.

Poate fi simptomatic sau asimptomatic. Atunci cand fibromul uterin este simptomatic, indiciile pot fi urmatoarele:

  • Dureri la nivel abdominal;
  • Cresterea circumferintei abdomenului;
  • Presiune abdominala;
  • Dereglarea ciclului menstrual;
  • Ciclu menstrual prelungit;
  • Sangerari in afara ciclului menstrual;
  • Anemia cauzata de sangerarile anormale;
  • Durere menstruala mare;
  • Durere in timpul contactului sexual;
  • Mictiuni frecvente;
  • Incontinenta urinara;
  • Blocaj renal, in cazurile avansate ale fibromului uterin si daca fibromul preseaza tractul urinar;
  • Blocaj uretral, in cazurile rare si avansate ale fibromului uterin;
  • Tranzitul intestinal poate fi dereglat;
  • Infertilitate sau avort spontan, in cazul unei sarcini deja formate.

  1. Fibromul uterin mai este denumit si leiomiom sau doar miom si este dependent de estrogen si se dezvolta pe baza acestuia.
  2. Una dintre cele mai des intalnite tumori pelviene este fibromul utern.
  3. Tratamentu pentru aceasta afectiune este prescris in functie de tipul, marimea si locatia fibromului uterin.
  4. Fibroamele uterine sunt detectate in urma controlului ginecologic, iar cu ajutorul RMM-ului se determina tipul de fibrom si cea mai potrivita optiune de tratament.
  5. Fibromul uterin NU este mortal, insa influenteaza calitatea vietii femeilor si starea lor fizica, emotionala si psihica, de aceea este recomandat sa fie tratat la timp.

Care sunt investigatiile care se fac in cazul in care medicul suspecteaza ca ar fi vorba de un fibrom uterin?

In cazul fibromului uterin de obicei se realizeaza una sau mai multe din investigatiile urmatoare:

  • Consult ginecolgic, aflati mai multe in sectiunea Ginecologie a site-ului nostru;
  • Ecografie pelviana;
  • Ecografie transvaginala;
  • Histerosonograma care confirma prezenta unuia sau mai multor fibroame uterine;
  • Analize de sange;
  • Laparoscopia confirma, de asemenea, prezenta unuia sau mai multor fibroame uterine;
  • Diverse teste aditionale pentru confirmarea diagnosticului.

Cum se trateaza fibromul uterin?

Desi, in general, fibromul uterin este inofensiv si, de cele mai multe ori, nu este dureros si se micsoreaza sau se retrage total dupa menopauza, in cazurile severe cand acesta modifica sanatatea pacientei si calitatea vietii acestei, fibromul uterin se poate trata astfel:

Micsorarea se poate efectua medicamentos cu antiiflamatoare nesteroidiene si contraceptive orale, daca fibromul uterin nu este unul deosebit de sever.

Cand trebuie operat fibromul uterin

Se poate extirpa chirugical, in cazul fibroamelor uterine obisnuite, care nu prezinta riscuri speciale. Daca pacienta isi doreste un copil, este indicata aparitia sarcinii imediat dupa extirparea fibromului deoarece acesta poate recidiva. Operatia se numeste miomectomie si poate fi realizata clasic sau laparoscopic.

Intregul uter poate fi extirpat in cazul fibroamelor sevre si multiple. Operatia se numeste histerectomie si se poate realiza prin operatie clasica sau laparoscopica. Histerectomia este singura interventie care previne reaparitia fibromului uterin, insa in acest caz sarcina devine imposibila de aceea este recomandata femeilor care sunt deja mame, au intrat la menopauza sau nu isi mai doresc copii.
Tratamentul potrivit este ales de medicul specialist impreuna cu pacienta, in functie de severitatea afectiunii si de prioritatile pacientei. Aflati totul despre histerectomia laparoscopica.

Poate fi prevenit fibromul uterin?

Din pacate, fibromul uterin NU poate fi prevenit.

Cat timp dureaza recuperarea dupa miomectomie?

Recuperarea in cazul miomectomiei este destul de rapida indiferent daca interventia chirurgicala este endoscopica, histeroscopica, laparoscopica sau clasica. In cateva zile pacienta isi poate relua activitatile obisnuite, insa viata sexuala poate fi reluata dupa aproximativ 4 saptamani de la interventia chirurgicala.

Cat timp dureaza recuperarea dupa histerectomie?

In acest caz recuperarea depinde de modalitatea de extirpare a uterului: operatie clasica sau laparoscopica. Viata obisnuita poate fi reluata in cateva zile daca pacienta nu prezinta dureri majore. Cu toate acestea, de evitat este efortul fizic sustinut in primele saptamani de la interventia chirurgicala.

Dupa histerectomie ciclul mentrual inceteaza, insa acest lucru nu induce menopauza, functiile hormonale fiind inca active. Doar daca histerectomia este insotita si de anexectomie, adica indepartarea ovarelor si a trompelor, se instaleaza menopauza. In acest caz sunt indicate subtitutele hormonale care pot regla simptomele menopauzei severe.

Odata extirpat uterul, pacienta isi pote relua activitatea sexuala dupa cel putin 4 saptamani si dupa cel mult 2 luni.

Fibromul uterin este mortal?

Fibromul uterin NU nu este mortal, insa influenteaza calitate vietii femeilor si starea lor fizica, emotionala si psihica, de aceea este recomandat sa fie tratat la timp!

Alte Articole

Care sunt bolile vezicii biliare – Simptome, complicații, tratament

Care sunt bolile vezicii biliare - Simptome, complicații, tratament
Ce este vezica biliară? Colecistul (vezica biliară), denumit eronat în popor fiere sau bilă este un organ situat în hipocondrul drept, sub ficat, lipit de fața viscerală a acestuia. Colecistectomia

Când este necesară septoplastia (operație de deviație de sept)?

septoplastie opertia de deviatie de sept clinica venart cluj napoca romania
Un sept este deviat dacă este strâmb sau îndoit în loc să fie drept. În cazul unei deviații de sept, poate fi blocată una sau ambele camere ale nasului și pot apărea probleme cu respirația.

Ce sunt Tehnicile Vasculare Hibride și care sunt beneficiile lor

Cover photo - Ce sunt tehnicile vasculare hibride
Chirurgia vasculară hibridă este o procedură care combină tehnicile chirurgicale deschise tradiționale cu metodele endovasculare minim invazive pentru a trata bolile vasculare complexe

Angiografia Coronariană: Metoda de investigare a arterelor coronare

Cover Photo - Angiografia Coronariana
Angiografia coronariană (cunoscută și sub denumirea de cateterism cardiac) este o procedură utilizată pentru a vizualiza anatomia arterelor coronare și eventualele blocaje

Tot ce trebuie să știți despre operația arterei carotide

operatie carotida clinica vascualara cluj napoca bucuresti romania
Arterele carotide, care sunt situate de o parte și de alta a gâtului, ajută ca sângele, bogat în oxigen, să ajungă în cantitate suficientă în creier și la nivelul feței, pentru ca acestea să funcționeze corect.

Dieta după operația de hemoroizi

VenArt - Dieta dupa operatia de hemoroizi
Recuperarea după un tratament hemoroizi sau o intervenție chirurgicală durează de obicei de la una la șase săptămâni, în funcție de tipul de tratament, severitatea hemoroizilor
Introduceți numărul de telefon. Recepția clinicii vă va suna și vă va îndruma pas cu pas pentru a veni în întâmpinarea dorințelor dumneavoastră. Puteți pune întrebări și vă vom ajuta să luați o decizie conformă cu nevoile pe care le aveți.