Ce sunt herniile? Herniile sunt afectiuni cauzate de efortul fizic sustinut si continuu, in mod special. Cu toate acestea, desi herniile apar in special in urma mai multor activități susținute și continue, herniile pot debuta la orice varsta, inclusiv la bebelusi, si afecteaza atat barbatii, cat si femeile.

Atunci cand un organ iese total sau partial din cavitatea sa obisnuita printr-o deschizatura naturala sau artificiala creaza o umflatura in acea zona, vizibila si la exterior, si cauzeaza binecunoscuta afectiune medicala denumita HERNIE.

Care sunt simptomele herniilor?

Simptomele herniilor si semnele lor sunt clare:

 • Apar umflaturile la nivel abdominal sau inghinal, in functie de tipul de hernie de care sufera pacientul, iar acestea cresc odata cu trecerea timpului si odata cu efortul fizic sustinut.
 • Apare disconfortul in acea zona.
 • Hernia este destul de sensibila la atingere si provoaca durere in mod constant, dar mai ales in timp ce pacientul face efort sau ridica greutati. Exista si cazuri cand hernia nu doare.
 • Odata ce nivelul durerii creste, poate aparea senzatia de greata care poate degenera in varsaturi.
 • Crampele severe sunt si ele prezente.
 • Volumul abdomenului si circumferinta acestuia creste in cazul herniei abdominale.

De ce apar herniile? Care sunt cauzele aparitiei herniilor?

 • Obezitate – Gastric sleeve – Ce este, avantaje, cât slăbiți, dieta după gastric sleeve;
 • Malnutritie;
 • Tuberculoza;
 • Diabet zaharat;
 • Fibroza chistica;
 • Constipatie cronica;
 • Tuse cronica;
 • Adenom de prostata;
 • Ascita;
 • Tumori de dimensiuni mari;
 • Sarcina;
 • si alte cauze influentate de factori congenitali sau metabolici.

Cum se diagnosticheaza corect hernia?

Hernia este diagnosticata corect prin examen clinic. Medicul examineaza fizic pacientul si, atunci cand exista dubii intre hernie si aparitia unei tumori, se realizeaza investigatii imagistice.

Cum se trateaza hernia?

Hernia se trateaza DOAR chirurgical, clasic sau laparoscopic. Rareori o hernie se vindeca de la sine in mod spontan. Cu cat hernia este mai putin avansata, cu atat poate fi corectata mai usor, iar riscul complicatiilor este diminuat considerabil. Chirurgia herniilor este foarte avansata. Herniile sunt vindecate cu succes in ziua de astazi.

Cate tipuri de hernii exista si cum se manifesta acestea?

Hernia epigastrica care se mai numeste si hernie linie alba se localizeaza in partea inferioara a cutiei toracice, chiar deasupra buricului. Proeminenta apare de obicei in peretele abdominal si nu depaseste dimensiunea unei mingi de golf.

Hernia femurala este al doilea tip de hernie cel mai des intalnit si afecteaza mai mult femeile decat barbatii.
Proeminentele se formeaza chiar sub pliul inghinal si se localizeaza undeva pe la mijlocul coapsei.

Hernia ombilicala reprezinta doar 10% din totalul cazurilor de hernie si afecteaza in mod special copiii si femeiile supraponderale si obeze de peste 60 de ani.
Proeminentele apar in jurul buricului. Bebelusii sunt afectati de obicei atunci cand cordonul ombilical nu se inchide complet, insa la adulti hernia ombilicala este cauzata de obezitate, sarcina sau de o afectiune medicala denumita ascita, adica exces de lichid in abdomen.

Hernia incizionala este mai rara si apare la la nivelul cicatricilor postoperatorii abdominale. Acest gen de hernie, incizionala, poate sa apara si dupa trecerea mai multor ani de zile de la interventia chirurgicala.

Hernia ventrala se manifesta ca o deschizatura in muschii peretelui abdominal. Desi este o gaura, aceasta produce si o umflatura care de obicei este vizibila pe centrul peretelui abdominal.

Hernia giganta este de fapt o hernie ventrala sau o hernie incizionala cauzata de o leziune sau un traumatism. Un abdomen deschis care se vindeca mai greu sau incorect poate cauza o hernie gigant.

Hernia incarcerata SAU hernia strangulata reprezinta o complicatie majora a herniei. Cand o portiune de intestin se blocheaza in hernie avem de-a face cu hernia incarcerata. Hernia strangulata este mai rara, insa este deosebit de periculoasa deoarece opreste alimentarea cu sange a intestinului. Odata privat de sange, intestinul conduce la gangrena, gangrena poate provoca ruperea intestinului care, ulterior, conduce la peritonita, adica infectarea cavitatii abdominale. Peritonita netratata cauzeaza moartea pacientului.

Hernia sportivului presupune ruperea muschilor, tendoanelor sau ligamentelor din abdomenul inferior. Aici nu avem de-a face cu o slabiciune sau o deschidere a peretelui abdominal, ci de o rupere propriu-zisa. Durerea se localizeaza la nivel inghinal, exact ca in cazul herniei inghinale.

Hernia inghinala este cea mai frecventa si se intalneste cel mai des la barbatii care au inaintat in varsta. Din totalul imbolnavirilor de hernie, 80% dintre cazuri sunt reprezentate de herniile inghinale. Proeminentele se formeaza la nivelul scrotului sau in pliul inghinal.

Chirurgia generala laparoscopica este o sectie deosebit de importanta a clinicii VenArt.
Interventiile chirurgicale sunt realizate de medici cu vasta experinta, specializati in clinici renumite din Europa, SUA si Israel.
Datorita tehnicilor medicale inovatoare, numeroase afectiuni sunt tratate prin metode minim-invazive (laparoscopic). Astfel, peste 60% din pacienti pot fi tratati in regim ambulator.

Pentru toate detaliile accesati sectiunea de chirurgie generala a clinicii.

Clinica VenArt se află în relații contractuale cu Signal Iduna, NN Asigurari, Star BT, Sano Pass, Medicover, Allianz.