Chirurgia tiroidiană este o procedură comună. Multă lume dezvoltă sau va dezvolta o afecțiune tiroidiană în timpul vieții. Intervențiile chirurgicale din cadrul clinicii Venart se practică cu maximă eficiență, punându-se accent pe chirurgia minim invazivă pentru ca pacientul să beneficieze de recuperare rapidă și un risc extrem de scăzut de infecții. În timp ce unii pacienți  pot răspunde la tratament non-invaziv, alții necesită o intervenție chirurgicală elaborată.

Indiferent la ce tip de chirurgie tiroidiană veți fi supuși, aveți nevoie  după acest episod, să vă ajustați dieta dupa operatia de tiroida. În timp ce unii oameni preferă să evite schimbarea regimului lor alimentar, dezobișnuința  de obiceiurile vechi poate fi un element decisiv, după intervenția chirurgicală, care dacă nu se respectă, poate reduce calitatea vieții.

Ne vom îndrepta atenția asupra câtorva lucruri pe care trebuie să le luăm în considerare atunci când ajustăm  dieta după o intervenție chirurgicală tiroidiană.

Primul pas este dieta imediat după operația de tiroidă

Timp de câteva zile după procedură, este posibil să aveți senzația de amorțeală și umflare a gâtului. Ai putea avea, de asemenea avea mici probleme la înghițire. Până când acest disconfort dispare, trebuie să  se ia în considerare optarea pentru  alimente moi, ușor de înghițit . De exemplu:

 • Sosuri, supe;
 • Carne moale (pasată)  sau chiftele tăiate mărunt;
 • Piure sau legume tăiate mărunt sau date prin blender;
 • Băuturi nutritive.

Încercați să evitați alimente tari și legume nefierte. Nu  este indicat  să consumați băuturi calde sau alimente pentru a nu agrava durerea de gât.

Odată ce gâtul revine la normal, puteți lua în considerare ajustarea dietei pentru o recuperare mai rapidă . Alimente sănătoase nutritive pot ajuta organismul să se vindece mai repede.

Puteți adăugați aceste alimente la dieta în timpul perioadei de recuperare:

 • Fructe de pădure (căpșuni, afine, struguri, rodii) – o sursă de antioxidanți și vitamina C;
 • Legume proaspete (cartofi, morcovi, conopidă, broccoli) -o sursă de carbohidrați pentru energie și vitaminele A și C;
 • Fructe proaspete – o sursă de vitamina A, C, carbohidrați, fibre, și antioxidanți;
 • Alimente bogate în fibre (cereale integrale, fructe, legume, cereale) – aveți nevoie de fibre suficiente după intervenție chirurgicală pentru a nu crea constipație;
 • Alimente bogate în proteine (pui, curcan, carne de porc, fructe de mare) – aceste alimente sunt o bună sursă de proteine pentru scopuri de vindecare. Dacă nu mănânci carne, consumă proteine slabe din nuci, tofu, și fasole;
 • Vitamina B  din alimente (carne, fructe de mare, ouă) După intervenție chirurgicală, aveți nevoie de o cantitate suficientă de vitamina B pentru a menține un număr adecvat de celule sanguine. Vegetarienii pot avea nevoie pentru a lua suplimente de vitamina B;
 • Apă — încercați să beți o cantitate suficientă de apă în fiecare zi pentru a evita deshidratarea și constipația.

Evitați alimentele care pot produce constipația. Acestea includ:

 • Produse lactate;
 • Alimente uscate sau deshidratate;
 • Alimente prelucrate;
 • Carne roșie.

În mod ideal, ar trebui să treceți la această dietă cu câteva săptămâni înainte de operație. În acest fel nu ar trebui să faceți modificări substanțiale după procedură.

Chirurgia tiroidiană și metabolismul

După ce ați suferit o intervenție chirurgicală tiroidiană, medicul dumneavoastră vă va prescrie medicamente de substituție hormonală. Cu toate acestea, poate dura timp pentru a determina doza corectă.

Hormonul tiroidian reglează metabolismul. Când glanda nu produce suficienți  hormoni (hipotiroidism), metabolismul începe să încetinească. Aceasta înseamnă că numărul de calorii  care poate *arde* corpul este redus. Acest lucru se lasă de obicei, cu creșterea în greutate.

Rezistența la leptină

Persoanele care suferă de boli tiroidiene, de asemenea, se confruntă cu rezistența la leptina. În afară de alte funcții, leptina este responsabilă pentru a regla apetitul, prin semnalizarea senzației de foame și respectiv de sațietate, stimulând astfel producția de hormoni tiroidieni pentru a arde calorii.

Un exces de leptină ar putea reduce sensibilitatea la ea. Acest lucru  duce la semnale  confuze date corpului,  prin care transmite creierului că îi este foame atunci când într-adevăr nu îi este. Rezistența ar putea rămâne și după intervenție chirurgicală, ceea ce face și mai grea pierderea în greutate. Starea aceasta neplăcută este similară rezistenței la insulină observată adesea în cazul obezității.

Schimbare în timp util – Dieta dupa operatia de tiroida, principalul factor

Odată ce tiroida (sau o parte din ea) este extirpată, metabolismul se poate schimba. Acest lucru ar putea duce în special la creșterea în greutate. Când nivelul hormonilor revine la normal, puteți începe să pierdeți în greutate.  Acest lucru se poate dovedi a fi dificil și se realizează în timp.

Prin ajustarea dietei, puteți evita fluctuațiile de greutate în timp ce medicul stabilește doza corectă de hormoni.

Ce să mănânci după chirurgia tiroidiană

După perioada de recuperare , nu aveți multe limitări alimentare. Cu toate acestea, puteți lua în considerare aderarea la o dietă sănătoasă, în scopul de a preveni creșterea în greutate. Dacă ați fost supraponderali înainte de intervenție chirurgicală, acum este un moment excelent pentru a începe să pierdeți în greutate.

Pe lângă alimentele pe care le mâncați imediat după operație, luați în considerare adăugarea următoarelor produse la dieta dumneavoastră:

 • Ouă – o sursă de proteine, vitaminele A și E, proteine, zinc, calciu, fier, și acid folic;
 • Grăsimi sănătoase (nuci, ulei de avocado, ulei de nucă de cocos, ulei de măsline, semințe) – o sursă  excelentă de vitamina E și energie;
 • Legume cu frunze verzi (spanac)- o sursă de vitamine A, C, E, și K, precum și fibre, fier, calciu, potasiu, și magneziu;
 • Probiotice (kefir, murături, varza murată, iaurt) – o sursă de bacterii bune pentru intestin. Adaugă probiotice la dieta ta imediat după intervenția chirurgicală pentru o mai bună sănătate și un plus de vitalitate;
 • Somon – o sursă de omega-3, proteine, vitamine, seleniu, zinc, și fier;
 • Carne provenită din organe – o sursă de vitamina A, zinc, fier, vitamina B, și cupru.

Chirurgia tiroidiană nu duce neapărat la creșterea în greutate. Cu toate acestea, menținerea unei diete sănătoase și echilibrate poate îmbunătăți calitatea vieții tale și poate preveni problemele de greutate în viitor.

De asemenea, trebuie să evitați laptele și suplimentele de calciu. Tot aportul de suplimente alimentare trebuie să se facă sub controlul medicului dumneavoastră.

Dacă trebuie să luați antiacide sau reductoare de acid, consultați medicul  pentru a asigura doza corectă.

Chirurgia tiroidiană vă poate ajuta să rezolvați o varietate de probleme de sănătate. Stilul de viață pe care îl alegeți după operație nu afectează doar procesul de recuperare, ci vă dictează în continuare și calitatea vieții.

Prin trecerea la o dieta sănătoasă cu câteva săptămâni înainte de operație și urmând-o după procedură, dați corpului o șansă de a se vindeca rapid și câștigați oportunitatea de a va bucura de o viața fericită și sănătoasă.

Echipa noastră de specialiști  au o vastă experiență în diferite tipuri de chirurgie tiroidiană. Dacă doriți să aflați mai multe despre etapele intervenție chirurgicale tiroidiene, ce presupune și ce implică această procedură, nu ezitați să programați o consultatie. Vă răspundem cu drag la toate întrebările și nelămuririle pe care le aveți.

Articole recomandate:

Tratamentul glandei tiroide. Ce este tiroidectomia?