Glanda Bartholin. Cum se tratează chisturile glandei Bartholin?

VenArt - Totul despre tratamentul chisturilor Bartholin

Cuprins

Ce este glanda Bartholin? Glanda Bartholin (sau glandele vestibulare mai mari) sunt organe importante ale sistemului reproductiv feminin. Anatomistul danez Caspar Bartholin Secundus le-a descris pentru prima dată în 1677. Funcția lor principală este aceea de producere a unei secreții mucoide care ajută la lubrifierea vaginală și vulvară. Aceste glande sunt situate în vestibulul vulvar, de ambele părți ale orificiului extern al vaginului şi au mărimea unui bob de mazăre. Sunt omologi ale glandelor bulbouretrale (Cowper) la masculi.

Patologia glandei Bartholin se poate prezenta ca o masă asimptomatică, provocând doar asimetrie vulvară. Masele simptomatice pot prezenta sensibilitate severă, eritem (roseață) înconjurător și edem. Chisturile și abcesele se formează adesea la femeile de vârstă reproductivă și nu necesită tratament. Rar, biopsia în masă și excizia pot fi necesare dacă se suspectează malignitate. Aflați totul despre chisturile ovariene: Chisturile ovariene – tipuri, simptome, tratament.

Când apare un chist pe glanda Bartholin?

Blocarea unui canal Bartholin duce la formarea unui lichid în glanda Bartholin. Glanda Bartholin, cand se blocheaza formeaza un chist al glandei Bartholin sau chist al canalului Bartholin. Aceste chisturi pot varia ca mărime şi, de obicei, cresc lent. Dacă glanda Bartholin sau canalul Bartholin se infectează poate duce la un abces al glandei Bartholin.

Chisturile glandei Bartholin sunt adesea mici și nedureroase, majoritatea dispărând fără tratament.

Care sunt cauzele apariţiei chisturilor Bartholin?

Medicii nu ştiu încă sigur ce provoacă blocarea acestor glande, însă infecția care provoacă chistul poate fi cauzată de bacterii precum E-coli. De asemenea, în cazuri rare, apariţia chisturilor se poate datora bacteriilor care provoacă infecții cu transmitere sexuală (ITS), cum ar fi gonoreea sau chlamydia.

Conform statisticilor, aproximativ 2 din 10 femei pot să dezvolte un chist al glandei Bartholin, la un moment dat. De obicei, vârsta aproximativă la care pot apărea chisturile Bartholin este de 20 de ani, posibilitatea de apariţie scăzând odată cu vârsta mai înaintată.

Care sunt simptomele specifice apariţiei unui chist al glandei Bartholin?

simptomele specifice apariţiei unui chist al glandei Bartholin
simptomele specifice apariţiei unui chist al glandei Bartholin

Este posibil să nu prezentați simptome dacă chistul glandei Bartholin este unul mic, însă, un chist mare sau un chist infectat (abces) poate provoca simptome destul de grave şi neplăcute.

Glanda Bartholin – Simptomele unui chist care nu este infectat includ:

 • O umflatură nedureroasă în zona vulvei;
 • Roșeață sau umflături în zona vulvei;
 • Disconfort în timpul deplasării sau în timpul contactului sexual.

Glanda Bartholin – Simptomele unui chist infectat includ:

 • Durere care se înrăutățește și îngreunează așezarea sau deplasarea;
 • Febră și frisoane;
 • Umflături în zona vulvei;
 • Scurgeri ale chistului.

Cum se diagnostichează un chist al glandei Bartholin?

Un chist al glandei Bartholin poate să fie diagnosticat fie de către pacient, prin palpare, sau de către medicul specialist care îl poate observa în timpul unui examen fizic. În general, dacă chistul nu provoacă simptome, este foarte puţin probabil să fie descoperit de către pacient.
Un abces este diagnosticat pe baza semnelor de infecție, cum ar fi febră sau umflarea, și durerea în zona vulvei.

În unele cazuri, mai ales în cazul persoanelor în vârstă, medicul specialist poate elimina chistul pentru a se asigura că nu este canceros sau că nu influenţează altă problemă de sănătate. Totul despre screening și cum ajută la diagnosticarea cancerului.

Pentru a diagnostica un chist Bartholin, medicul dumneavoastră poate:

 • Pune întrebări despre istoricul dumneavoastră medical;
 • Efectua un examen pelvin;
 • Preleva un eșantion de secreții din vagin sau din colul uterin pentru a detecta dacă există o infecție cu transmitere sexuală;
 • Recomanda un test al masei chistului (biopsie) pentru a verifica dacă există celule canceroase (mai ales la pacientele care se afla la postmenopauză sau care au peste 40 de ani).

Dacă medicul depistează prezenta canceroasa, acesta vă poate îndruma către un ginecolog specializat în cancerele sistemului reproductiv feminin. Clinica Venart este specializata in chirurgie ginecologica si in ginecologia oncologica.

Cum se tratează chisturile glandei Bartholin?

Dacă pacienta suferă de vreo infecţie cu transmitere sexuală sau dacă chistul este infectat, medicul specialist va prescrie un antibiotic. De asemenea, acesta poate prescrie medicamente topice care se vor aplică pe piele. Dacă pacineta are sub 40 de ani și chistul nu cauzează probleme, probabil că doctorul nu va prescrie niciun tratament.

O baie simplă de șezut poate ajuta chistul să dispară de la sine:

Umpleți o cadă cu suficientă apă pentru a vă acoperi vulva și aşezaţi-vă ușor.
Faceți acest lucru de mai multe ori pe zi timp de 3 sau 4 zile. Chistul se poate sparge și se poate scurge singur.

Dacă chistul lui Bartholin cauzează probleme – sau dacă este transformat într-un abces – va trebui să vă adresați medicului dumneavoastră. Acesta vă va recomanda prin unul din cele trei moduri:

Drenajul chirurgical al chisturilor glandei lui Bartholin

Medicul va face o mică tăietură în chist şi va plasa un mic tub de cauciuc (cateter) în deschidere pentru a permite scurgerea acestuia. Chistul în sine poate dispărea într-o perioadă de 6 săptămâni după intervenţie,însă starea de bine a pacientei va apărea imediat după dispariția lichidului. Este posibil să fie nevoie să luați medicamente pentru durere câteva zile după drenaj.

Efectele secundare ale drenajului chirurgical includ durere sau disconfort – mai ales în timpul actului sexual. De asemenea, este posibil să simţiţi și o umflare a labiilor,puteţi dezvolta o infecție, sângerare sau cicatrici.

Drenajul chirurgica al glandei lui Bartholin
Drenajul chirurgical al glandei lui Bartholin

Marsupializarea chistului lui Bartholin

Dacă chisturile vă deranjează sau reapar frecvent, această procedură vă poate ajuta să scăpaţi de problemă. Medicul va tăia chistul deschis, apoi va coase pielea din jurul acestuia pentru a forma o pungă mică, acest lucru permiţând scurgerea fluidului. Medicul va împacheta zona cu tifon special pentru a absorbi lichidul și sângele. Procesul acesta durează mai puțin de o jumătate de oră și externarea se face în aceeași zi. Medicul vă poate prescrie analgezice după o astfel de intervenţie. Există, de asemenea, un risc de infecție, sângerare sau de reapariţie a abcesului.

Marsupializarea chistului lui Bartholin
Marsupializarea chistului lui Bartholin

Îndepărtarea glandei lui Bartholin

Medicul vă poate recomanda această opțiune dacă celelalte nu au funcționat sau chisturile și abcesele glandei Bartholin reapar frecvent chiar şi după tratament. Această operație durează aproximativ o oră şi se face sub influenţa unei anestezii totale. Externarea se poate face imediat după intervenţie. Efectele adverse posibile includ sângerări, răni și infecții. În Secția de Chirurgie Generală a clinicii Venart se pot efectua o gamă complexa și completă de intervenții, pe cale laparoscopică.

Îndepărtarea glandei lui Bartholin
Îndepărtarea glandei lui Bartholin

Glanda Bartholin – Alte metode de tratament

Terapia cu laser cu dioxid de carbon poate asigura vaporizarea chistului. Un studiu realizat de Fambrini M și colaboratorii a concluzionat că vaporizarea cu laser CO2 este un mod sigur și eficient de a trata complet un chist Bartholin. Ablația azotatului de argint după drenajul chistului a fost la fel de eficientă ca marsupializarea și a cauzat mai puțină formare a cicatricilor .

Cum putem preveni apariţia chisturilor glandei Bartholin?

Nu exista o modalitate eficientă 100% de a preveni apariţia unui chist al glandei Bartholin. Dar măsuri de protajera mai sigure, cum ar fi utilizarea prezervativelor, pot ajuta la prevenirea unei infecții sau a formării de chisturi. De asemenea, o igienă bună poate scădea şansele de a dezvolta chisturi sau abcese ale glandei.

Alte Articole

Regimul alimentar pentru persoanele cu probleme biliare

VenArt - Regimul alimentar pentru persoanele cu probleme biliare
Regimul alimentar pentru probleme biliare este destinat persoanelor diagnosticate cu diferite tipuri de afecțiuni, precum colecistită acută sau cronică, litiază biliară, dischinezie biliară

Ce este fibromul uterin și când trebuie operat?

VenArt - Ce este fibromul uterin si cand trebuie operat
Ce este fibromul uterin? Fibromul uterin este o formatiune celulara care se dezvolta fie in interiorul uterului, fie la exteriorul uterului, fie pe peretele uterului. Fibromul uterin este o

Prevenția Hemoroizilor – Ce trebuie să știm despre ea.

VenArt - Preventia hemoroizilor - ce trebuie sa stim despre ea
Ce trebuie să facem pentru a preveni apariția hemoroizilor? Ce sunt hemoroizii și cum apar ei? Hemoroizii sunt vene umflate în anus similare cu venele varicoase. Hemoroizii

În ce constă operația de lifting mamar (mastopexie)?

Clinica VenArt - In ce consta operatia de lifting mamar - Mastopexie
Mastopexia, numită și lifting mamar, vă poate veni în ajutor prin îndepărtarea excesului de piele și țesut de la nivelul sânilor, pentru a le reda forma și fermitatea pierdută. Este

Ce este screeningul și cum ajută la diagnosticarea cancerului

Ce este screeningul și cum ajută la diagnosticarea cancerului Venart Cluj Napoca
Ce este screeningul? Testele de screening sunt efectuate pentru a putea detecta cancerul înainte că pacientul să prezinte simptome. În acest fel, cancerul poate fi depistat într-un

Ce este incontinența urinară de efort? Cauze, diagnostic, tratament

VenArt - Ce este incontinenta urinara de efort - cauze - diagnostic - tratament
Ce este incontinenta urinara de efort? Incontinenta urinara de efort, inseamna pierdere (scurgere) involuntara de urina, ce apare la eforturi fizice: tusa, stranut, aplecare, asezare,
Introduceți numărul de telefon. Recepția clinicii vă va suna și vă va îndruma pas cu pas pentru a veni în întâmpinarea dorințelor dumneavoastră. Puteți pune întrebări și vă vom ajuta să luați o decizie conformă cu nevoile pe care le aveți.