Micsorarea stomacului (gastric sleeve)

/Micsorarea stomacului (gastric sleeve)
Micsorarea stomacului (gastric sleeve) 2017-09-14T04:57:43+00:00

Gastric sleeve

Dacă vă gândiți la micsorarea stomacului (gastric sleeve) ca solutie la probleme de obezitate atunci ar trebui sa cititi mai intai aceste randuri. Ele contin raspunsuri la cele mai frecvente intrebari ce vin din partea pacientilor. In acelasi timp veti gasi ideile principale despre gastric sleeve din punct de vedere al pregatirii operatiei, detalii despre procedura si despre viata dupa operatie.

In ce consta operatia de Gastric Sleeve?

Gastrectomia longitudinala cunoscuta ca si Gastric Sleeve (in engleza) presupune indepartarea portiunii laterale a stomacului de-a lungul micii curburi, de langa esofag si pana la antrul gastric.

Gastric Sleeve este cea mai noua metoda chirurgicala utilizata in tratamentul obezitatii. Efectuarea acestei operatii prin abord laparoscopic este posibila datorita progreselor enorme pe care le-a inregistrat tehnologia medicala actuala in domeniul electrochirurgiei si al suturilor mecanice!

Eficienta gastrectomiei longitudinale

Eficienta gastrectomiei longitudinale in tratamentul obezitatii morbide este determinata de mai multe mecanisme de reducere a aportului alimentar:

 1. Scaderea capacitatii rezervorului gastric. Mesele reduse cantitativ reprezinta dezideratul oricarui procedeu de slabit! Prin operatia de gastrectomie longitudinala (gastric sleeve) se indeparteaza o mare parte din stomac (cca 80%), lasand in circuitul digestiv un tub gastric de dimensiuni foarte reduse (cca 100ml). Astfel, pacientul va fi obligat sa consume alimente in cantitate foarte redusa!
 2. Diminuarea senzatiei de foame. La nivelul portiunii fundice a stomacului se eliberareaza hormoni responsabili de cresterea apetitului. Ori de cate ori stomacul este gol, in peretele gastric se vor produce substante care ajung la nivelul creierului si determina aparitia senzatiei de foame (de exemplu substanta numita Ghrelin). Prin operatia de gastric sleeve se indeparteaza acest segment de stomac (fundul stomacului) si, in consecinta, nivelul plasmatic de Ghrelin scade semnificativ. Astfel, pacientii se bucura de o senzatie de foame mult diminuata fapt care va determina  scaderea numarului de mese, pe parcursul a 24 de ore.
 3. Instalarea precoce a satietatii. Dupa operatia de gastric sleeve, umplerea rapida a tubului gastric de 100ml determina instalarea precoce a unei senzatii de satietate. Pacientul nu mai poate manca – pentru ca nu mai are unde! Alimentele (reduse cantitativ) vor destinde stomacul de mici dimensiuni si pacientul se va declara satul! Pe de alta parte, absenta unui rezervor gastric autentic, va determina stomacul sa se goleasca foarte rapid si alimentele vor ajunge precoce in intestinul subtire. La acest nivel, in prezenta alimentelor, vor fi secreatate substante responsabile de senzatia de satietate (enterohormoni).

Cu alte cuvinte, pacientii cu gastric sleeve mananca putin, nu se plang ca le este foame si se satura foarte repede.

Avantajele operatiei Gastric Sleeve

La pacientii cu Gastric Sleeve s-au raportat rezultate superioare altor metode restrictive in legatura cu diminuarea excesului ponderal.

in plus, micsorarea stomacului nu presupune utilizarea unor materiale suplimentare (banda textila, inel de silicon, sistem de ajustare a calibrului benzii gastrice) care pot genera, in timp, reactii sau stari morbide asociate.

La pacientii care prezinta comorbiditati importante asociate obezitatii abordul miniminvaziv (laparoscopic) scade riscul de aparitie a complicatiilor postoperatorii.

Rezultatele operatiei Gastric Sleeve

In urma acestei operatii toti pacientii au scazut in greutate. Excesul ponderal a fost redus in medie cu 38% la 6 luni, cu 61%  la 12 luni si cu 74%  la 24 de luni. Indicele de masa corporeala mediu a evoluat de la 52.1 kg/m2  preoperator, la 42,5 kg/m2  la 6 luni , la 39,4 kg/m2  la 12 luni  si la 33,5 kg/m2  la 24 de luni postoperator.

Nu uitati ca cel mai important demers pentru a fi in deplina cunostinta de cauza si a face alegerea cea mai buna este acela de a va informa temeinic.

Micsorarea stomacului = gastric sleeve = gastrectomie longitudinala

 1. Ce este  micsorarea stomacului (gastric sleeve)

Micsorarea stomacului(gastric sleeve) este o operatie ce elimina aproximativ 75% din stomac. Ea se face laparoscopic si scopul ei este de a face pacientul sa manace cat mai putin, ducand astfel la o scadere ponderala importanta, sigura si pe termen lung.

 1. Care sunt avantajele operatiei de micsorare a stomacului (gastric sleeve)?

Micsorarea stomacului (gastric sleeve) are cel mai bun raport risc/beneficiu. Altfel spus, obtine rezultate comparabile cu gastric by-pass dar fara complicatiile potentiale ale acestuia . Acest lucru oferă multe beneficii, cum ar fi nivelurile reduse de foame, cantitati mici de mancare si ca efect scadere ponderala sigura, stabila si importanta cu o viata normala, fara restrictii, dupa operatie.

 1. Există o dieta speciala dupa micsorarea stomacului (gastric sleeve)?

Răspunsul la această este da! Dieta dupa gastric sleeve este foarte importantă  și este important sa intelegeti pe deplin rolul acesteia. Aceasta dieta se tine in primele 2 saptamani dupa operatie.  Imediat după gastric sleeve veti  consuma timp de 7 zile numai lichide iar apoi zilele 7-14 mancare pasata. Din a 3-a saptamana veti putea consuma alimente solide ca inainte de operatie. Scopul dieteti este sa lase stomacul sa se vindece si va ofere ragaz a va adapta alimentatia la noul mic stomac.

 1. Ce puteți mânca dupa micsorarea stomacului (gastric sleeve)?

Incepand cu a 3-a saptamana dupa micsorarea stomacului (gastric sleeve) veti putea manca ORICE  doar nu în cantitatii mari. Spre deosebire de inelul gastric unde exista o zona ingusta data tocmai de inel, aici stomacul este doar mai stramt dar nu intr-atat incat sa se poate bloca mancarea in interiror. Desigur, nu trebuie sa exagerati cu dulciurile care consumate des pot scadea randamentul operatiei gastric sleeve.

 1. Cât de mult puteti mânca dupa micsorarea stomacului (gastric sleeve)?

Acest lucru variaza in functie de volumul stomacului restant, varsta, viteza cu care mancati si tipul hranei consumate. In principiu dupa operatie veti putea maca cateva ligurite. Cu timpul veti putea manca mai mult dar niciodata mai mult de jumatate din cat mancati inainte de operatie.

 1. Veti pierde in greutate dupa operatia de micsorare a stomacului (gastric sleeve)?

Da, veți  pierde  kilograme, atâta timp cât veti  urma toate instrucțiunile pe care medicul vi le stabilește. Cei mai multi pacienti pierd aproximativ 50% -70% din surplusul ponderal in  primul  an de la operatie.

Dacă vă gândiți la micsorarea stomacului (gastric sleeve) ca solutie la probleme de obezitate atunci ar trebui sa cititi mai intai aceste randuri. Ele contin raspunsuri la cele mai frecvente intrebari ce vin din partea pacientilor. In acelasi timp veti gasi ideile principale despre gastric sleeve din punct de vedere al pregatirii operatiei, detalii despre procedura si despre viata dupa operatie.

 1. Cat costa micsorarea stomacului (gastric sleeve)?

Aceasta operatie utilizeaza niste instrumente speciale fara de care realizarea ei ar fi imposibila. Casa nationala de asigurari nu acopera costul acestor materiale, astfel ca operatia are un cost indiferente ca se face in spitalul de stat sau in cel privat. Costurile sunt diferite insa:

 • La spitalul Clinic de Urgenta „Sf.Ioan” – Bucuresti – set instrumente gastric sleeve – 3600 euro
 • La spitalul privat Euroclinic – Regina Maria  – cost complet interventie – 5600 euro
 1. Există riscuri si complicatii dupa operatia de micsorare a stomacului (gastric sleeve)?

Da, ca la orice operatie exista riscuri si complicatii. Ele apar in procente diferite in functie de literatura medicala citata.
Complicatii posibile gastric sleeve:

 • sangerare in timpul operatiei sau dupa aceasta
 • fistula gastrica
 • infectii
 • tromboza venoasa
 • stenoza gastrica

Complicatiile si riscurile vor fi explicate in capitolul special destinat acestui subiect.

 1. Poate aparea senzatia de voma, varsatura?

Da. Daca veti manca repde si mai mult decat incape in stomac la inceputul mesei, veti varsa! Este i portant sa nu vi se intample asta. Pentru a preveni acest incident, mancati incet, mestecati bine si nu uitati ca nu trebuie sa terminati tot ce aveti in farfurie. Vremurile cand puteati face acest lucru au apus. Acum trebuie sa va opriti imediat ce simtiti ca stomacul s-a umplut.

 1. In cat timp slabesc?

In primul an, in medie se pierd cam 2-4 kg. Exisat perioade de platou cand nu se slageste deloc. Ele sunt normale. Nu va cantariti zilnic. Nu dezvoltati obsesia cantarului. Gastric sleeve duce la scadere ponderala in mod sigur si pe termen lung.

 1. Trebuie sa tin dieta pe termen lung dupa operatie ?

Singura perioada ce necesita dieta este reprezentata de primele 2 saptamani dupa opetratie. Apoi, din a 3-a saptamana veti putea manca normal calitativ.

 1. Complicatii pe termen lung?

Aceasta operatie are un istoric de 5-7 ani. Pana acum nu s-au descris complicatii la distanta(ani de zile) dupa gastric sleeve. Literatura de specialitate compara gastric sleeve cu rezectiile gastrice pentru boala ulceroasa din urma cu 20-40 ani, care nu au fost grevate de complicatii  grave si frecvente.

 1. Sarcina dupa operatia de micsorare a stomacului (gastric sleeve)?

Nu exista studii randomizate referitoare la momentul vand o sarcina ar trebui mentinuta dupa gastric sleeve. Exista insa, o serie mare de studii  de mai mica anvergura care relateaza sarcini dupa gastric sleeve, duse la termen in siguranta, fara complicatii. Singura restrictie este legata de o curba ponderala stabila, lucur care se obtine in medie, dupa 1-2 ani.

 1. Cum se desfasoara operatia de micsorare a stomacului (gastric sleeve)?
  1. Consult si discutie cu chirurgul si anestezistul.
  2. Regim hiperproteic de 7 zile anteriror interventiei.
  3. Operatia se face laparoscopic cu anestezie generala. Spitalizare intre 2 – 5 nopti.
  4. Dieta speciala timp de 14 zile.
  5. Reintegrare sociala(reintoarcerea la locul de munca) dupa 7 zile de la operatie.
 1. Exista sansa sa ma ingras la loc?

Nu la acelasi nivel anterior operatiei. La cativa ani dupa operatia de micsorare a stomacului(gastric sleeve) scaderea ponderala se opreste si in functie de obiceiurile alimentare si efortul fizic depus curba ponderala stagneaza sau poate creste usor. Niciodata insa, nu veti atinge greutatea avuta inaintea operatiei.

 1. Urmariarea dupa operatia de micsorare a stomacului (gastric sleeve)?

Este necesar controlul anumitor analize la 3, 6, 12 luni dupa gastric sleeve. In functie de rezultate poate fi necesara administrarea de vitamine.