Ce este ecografia Doppler?

Ecografia Doppler este un test neinvaziv care poate fi utilizat pentru a estima fluxul de sânge prin vasele sanguine prin reflectarea undelor sonore de înaltă frecvență (ultrasunete) de pe celulele roșii aflate în circulație. O ecografie obișnuită utilizează unde sonore pentru a produce imagini, dar nu poate arăta fluxul sanguin.

Ecografia Doppler reprezintă o metoda avansată, utilizată pentru a evalua și a interpreta dinamica fluxului sanguin a membrelor inferioare. La baza acesteia stă principiul Doppler, care se referă la variația frecvenței undelor sonore reflectate de celulele roșii din sânge, în funcție de viteza și direcția lor de deplasare.

Avantajele ecografiei Doppler

Ecografia Doppler a revoluționat domeniul imagisticii medicale și a adus numeroase beneficii, atât pentru specialiștii din domeniul medical, cât și pentru pacienți. Iată câteva dintre cele mai notabile avantaje:

  1. Detalii de înaltă rezoluție: Datorită tehnologiei avansate, ecografia Doppler poate oferi imagini clare și detaliate ale fluxului sanguin, permițând medicilor să identifice orice anomalii sau obstrucții cu mare precizie.
  2. Confort: Spre deosebire de alte metode imagistice care necesita radiații sau substanțe de contrast, ecografia Doppler este complet neinvazivă, ceea ce înseamnă un risc minim pentru pacient și un nivel sporit de confort în timpul procedurii.
  3. Diagnostic rapid: Capacitatea de a vizualiza în timp real circulația sanguină permite medicilor să ofere un diagnostic prompt, esențial în cazurile urgente sau în situațiile în care timpul este esențial.
  4. Versatilitate: Ecografia Doppler este aplicabilă în multe contexte medicale, de la cardiologie la medicina vasculară, oferind soluții adaptate nevoilor specifice ale fiecărui pacient.

Diferențe între Ecografia Doppler și Ecografia Vasculară Standard

Spre deosebire de ecografia vasculară tradițională, ecografia Doppler vasculară este specializată în evaluarea fluxului sangvin, furnizând informații detaliate despre direcția, viteza și volumul sângelui. Aceasta facilitează un diagnostic mult mai precis si rapid al afectiunilor vasculare.

Ce se întâmplă în timpul unei analize Doppler?

Pacientul va fi poziționat într-o manieră confortabilă, iar o gel special va fi aplicat pe zona care urmează a fi examinată, facilitând transmiterea undelor sonore. Un instrument numit transductor va fi folosit pentru a emite și recepționa unde sonore, iar imaginile vor fi vizualizate în timp real pe un ecran. Astfel, medicul poate analiza fluxul sanguin și identifica orice anomalii.

Ecografia vasculară standard oferă o vedere a structurilor vasculare, precum artere și vene, evidențiind posibile anomalii ale vaselor sau formarea cheagurilor de sânge. Este adesea primul pas în evaluarea afecțiunilor vasculare, permițând medicului să identifice zonele unde fluxul sanguin poate fi afectat sau blocat.

Pe de altă parte, ecografia Doppler merge mai departe, oferind nu doar imagini, ci și o evaluare în timp real a fluxului sanguin. Aceasta măsoară variațiile de frecvență ale ultrasunetelor reflectate de celulele sanguine în mișcare, oferind informații detaliate despre direcția, viteza și volumul sângelui. Cu ajutorul tehnologiei Doppler, medicii pot identifica viteze anormale ale fluxului sanguin, ceea ce poate indica stenoză, turbulențe sau alte afecțiuni vasculare.

Durata testului Doppler Vascular

Testul Doppler Vascular durează în medie între 30 de minute și o oră. Durata exactă poate varia în funcție de complexitatea cazului și de detaliile pe care medicul dorește să le investigheze.

Cum să te pregătești pentru testul Doppler?

Pentru majoritatea pacienților, nu sunt necesare pregătiri speciale. Este recomandat, totuși, să purtați haine lejere și să informați medicul dacă luați medicamente sau dacă aveți anumite afecțiuni. În unele cazuri, poate fi necesar să evitați consumul de cafea sau alte stimulente cu câteva ore înainte de test.

Această procedură prezintă riscuri sau dureri?

Ecografia Doppler este complet neinvazivă și nedureroasă. Fără a utiliza radiații, aceasta este considerată una dintre cele mai sigure metode de investigație. Uneori, pacientul poate simți o ușoară presiune sau o senzație de răcoare datorită gelului aplicat, dar acestea nu cauzează disconfort.

Cui i se recomandă?

Ecografia pentru membre inferioare este indicată pentru cei care prezintă simptome de afecțiuni vasculare, precum umflarea picioarelor, dureri sau ulcerații. De asemenea, este recomandată persoanelor cu factori de risc precum diabetul, hipertensiunea arterială sau istoricul familial de boli vasculare.

Tarife și Programări

La clinica noastră, prețul ecografiei Doppler este de la 250 pana la 500 LEI.

Pentru a beneficia de expertiza noastră, programați-vă la clinica VenArt.