fbpx

Mastectomia – Metoda de tratament a cancerului mamar

mastectomia
Cuprins

Ce este mastectomia? Mastectomia este o interventie chirurgicala prin care se efectuaza indepartarea competa a sanului din motive oncologice (cancer mamar).

Cand este indicata mastectomia?

Cate tipuri de mastectomii exista?

 • mastectomie radicala modificata – cand se indeparteaza glanda mamara impreuna cu piele si ganglionii limfatici axilari
 • mastectomie subtegumentara – cand se pastreaza pielea pentru a se putea reconstrui sanul in aceeasi sedinta chirurgicala sau peste o perioada de timp
 • mastectomie cu prezervarea mamelonului – cand se pastreaza areola mamara si mamelonul pentru o reconstructie mamara eficienta (prin implant mamar muscular sau artificial)
 • mastectomie bilaterala – se face la pacientele care prezinta mutatii genetice ale genelor BRCA 1 si 2, cu risc mare de a dezvolta cancer mamar. Aceste mastectomii sunt simple, fara evidare ganglionara si cu pastrarea mamelonului si a areolei mamare.

 

mastectomie radicala modificata
Mastectomia radicala modificata

In ce consta operatia de mastectomie?

Stabiliti o intalnire cu medicul chirurgi si anestezist, care va vor explica in ce consta operatia, care sunt motivele pentru aceasta operatie, ce anestezie se va aplica, riscurile si recuperarea postoperatorie. De asemenea, este un moment potrivit de discutat daca se impune sau nu reconstructia mamara, care se poate efectua in aceeasi sedinta operatorie sau dupa o perioada de timp.

Tipurile de reconstructie mamara sunt:

 • Cu implant de silicon sau saline;
 • Cu lambou musculo-cutanat (cand se folosesc tesuturile proprii);
 • O combinatie dintre aceste doua metode.

Pregatirea preoperatorie in cazul mastectomia

La intalnirea cu medicul chirurg, veti primi instructiuni cu privire la restrictiile care sunt necesare cu ceva timp inaintea operatiei, cum ar fi:

 • intreruperea administrarii medicamentelor ce pot influenta coagularea sangelui (antiinflamatorii nesteroidiene sau anticoagulante);
 • sistarea alimentatiei orale pentru lichide si alimente solide cu aproximativ 8-12 ore inaintea operatiei (e necesar ca stomacul sa fie gol in timpul operatiei);
 • pregatiti-va pentru o perioada de internare de 2-3 zile.

Cum se desfasoara operatia de mastectomia

Operatia de mastectomie se face de obicei in anestezie generala si are o durata de 1-2 ore, in functie de particularitatile anatomice ale pacientei, iar atunci cand se opteaza pentru reconstructie mamara se prelungeste operatia pana la 6-8 ore.

De obicei sunt plasate 1-2 tuburi de drenaj, atasate la niste pungi colectoare, pentru evacuarea scretiilor de la nivelul plagii operatorii, ce vor fi tinute pentru 10-14zile.

Dupa finalizarea interventie chirurgicale, pacienta v-a fi transportata in sectia de terapie intensiva, pentru monitorizare cardio-pulmonara.

Operatia de mastectomie explicata pas cu pas – VIDEO

Externarea dupa operatia de mastectomie

La 2-3 zile dupa operatie, pacienta se externeaza cu recomandari privitoare la:

 • cum se ingrijeste plaga operatorie (solutii antiseptice ce vor fi folosite, de cate ori trebuie schimbat pansamentul, cum se schimba sau se golesc pungile de colectare de la tuburile de drenaj);
 • medicatia ce trebuie administrata la domiciliu (medicamente antialgice, antiinfamatorii, anticoagulante);
 • exercitiile fizice de recuperare (cand e bine sa fie incepute si cu ce intensitate);
 • cum se poate efectua igiena personala (daca se poate face dus);
 • cand se va putea purta sutien si daca se poate folosi sutien cu proteza mamara.

In ce consta tratamentul de dupa operatia de mastectomie?

Dupa sosire rezultatului de la examenul histopatologic (care dureaza 1-2 saptamani), posibil sa fie nevoie de tratament ulterio,r in functie de stadiul si forma histologica a cancerului. Acest tratament este stabilit de catre medicul oncolog pentrua a preveni recidiva tumorala sau a metastazelor si poate include: chimioterapie; radioterapie sau terapie hormonala.

venosteam tratament varice bucuresti

Tratamentul Venelor Varicoase

Tratarea varicelor prin metoda Venosteam se face in regim ambulator folosind o tehnica minim-invaziva, dezvoltata de catre Dr. Rene Milleret si folosita cu succes de peste

Programați-vă acum
pentru o consultație

Oricat de banala ar fi o durere, nu o ignora. Asculta-ti corpul si nu il forta mai mult decat ai facut-o deja. In faze incipiente afectiunile sunt tratate mult mai usor si mai rapid. In cateva ore te poti intoarce acasa, in sanul familiei tale!

Un simplu control de rutina poate inlatura orice dubiu, iar interventiile chirurgicale efectuate de noi iti pot reda sanatatea, calitatea vietii si siguranta unui viitor in care tu sa poti functiona normal si optim!

Clinica Venart se afla in relatii contractuale cu Signal Iduna, NN Asigurari, Star BT, Sano Pass, Medicover, Allianz.

Back
Telegram
Call Back

  Numar telefon

  Puneti o intrebare
  1
  Buna ziua! Cu ce va putem ajuta?