Ce sunt Tehnicile Vasculare Hibride și care sunt beneficiile lor

Cover photo - Ce sunt tehnicile vasculare hibride

Cuprins

Chirurgia Vasculară Hibridă

Chirurgia vasculară hibridă este o metoda care combină tehnicile chirurgicale deschise tradiționale cu metodele endovasculare minim invazive pentru a trata bolile vasculare complexe. Această abordare permite chirurgilor să valorifice beneficiile ambelor tehnici, evitand în același timp limitările fiecăreia, ceea ce duce la îmbunătățirea rezultatelor pacienților, la reducerea timpului de recuperare și la scăderea ratei complicațiilor.

Operațiile vasculare hibride sunt efectuate de obicei în săli de operație hibride specializate, echipate cu sisteme imagistice avansate, care permit vizualizarea în timp real a structurilor vasculare. Aceste proceduri pot fi utilizate pentru a trata diverse afecțiuni vasculare, cum ar fi anevrismele aortice, bolile arteriale periferice și stenoza arterelor carotide.

Repararea Hibridă a Anevrismului Aortic

Această procedură este utilizată pentru a trata anevrismele aortice complexe care implică arcul aortic sau regiunea aortoiliacă. Chirurgul efectuează o reparație chirurgicală deschisă, cum ar fi debranșarea vaselor arcului aortic sau bypass-ul aortoiliac, urmată de o procedură endovasculară, cum ar fi plasarea unei grefe de stent, pentru a sigila anevrismul.

Stenting Hibrid al Arterei Carotide

La pacienții cu stenoză a arterei carotide care prezintă un risc ridicat pentru endarterectomia carotidiană tradițională, poate fi utilizată o abordare hibridă. Chirurgul efectuează mai întâi o endarterectomie carotidiană pentru a îndepărta placa, urmată de plasarea unui stent pentru a asigura un flux sanguin optim prin artera tratată.

Revascularizarea Hibridă a Membrelor Inferioare

Această procedură este utilizată pentru a trata boala arterială periferică la nivelul extremităților inferioare. Ea combină grefa de bypass chirurgical deschis cu angioplastia endovasculară și stentingul pentru a restabili fluxul sanguin în membrul afectat.

Repararea Hibridă a Anevrismelor Aortice Toracoabdominale

Această procedură implică o debranșare chirurgicală deschisă a arterelor viscerale, urmată de plasarea endovasculară a unui stent-graft pentru a exclude anevrismul din circulație.

Avantajele chirurgiei vasculare hibride comparativ cu cea intervențională (revascularizare arterială cu stent, balon, stent-graft)

Alegerea între o operație vasculară hibridă și angioplastie depinde de afecțiunea vasculară specifică, de severitatea acesteia și de starea generală de sănătate a pacientului. În unele cazuri, operația vasculară hibridă poate oferi avantaje semnificative față de angioplastie. Iată câteva motive pentru care ați putea alege o operație vasculară hibridă în loc de angioplastie:

  1. Tratarea afecțiunilor vasculare complexe: Chirurgia vasculară hibridă combină tehnici endovasculare minim-invazive și proceduri chirurgicale clasice. Această abordare permite tratamentul afecțiunilor vasculare complexe sau combinate care nu pot fi abordate eficient prin angioplastie singură.
  2. Riscuri reduse: Operația vasculară hibridă poate reduce riscul de complicații, cum ar fi sângerarea și infecțiile, în comparație cu metodele tradiționale. De asemenea, această abordare poate fi mai puțin invazivă decât angioplastia în anumite cazuri, ceea ce duce la o recuperare mai rapidă și o durere postoperatorie redusă.
  3. Rezultate îmbunătățite: Combinația de tehnici utilizate în operația vasculară hibridă poate oferi rezultate mai bune în comparație cu angioplastia în tratamentul afecțiunilor vasculare complexe. De exemplu, în cazul anevrismelor aortice, chirurgia hibridă poate asigura o soluție mai durabilă și mai sigură decât angioplastia cu stent.
  4. Abordare personalizată: Chirurgia vasculară hibridă permite medicilor să personalizeze tratamentul în funcție de nevoile specifice ale pacientului. Acest lucru înseamnă că medicul poate alege cea mai potrivită combinație de proceduri pentru a obține cele mai bune rezultate posibile.

Cu toate acestea, este important să discutați cu medicul dumneavoastră vascular despre opțiunile de tratament disponibile și să luați în considerare factori precum severitatea afecțiunii, starea generală de sănătate, vârsta și preferințele personale înainte de a lua o decizie. Medicul dumneavoastră vă va oferi o recomandare în funcție de circumstanțele dumneavoastră specifice.

Beneficiile Operației Vasculare Hibride

Operațiile vasculare hibride oferă mai multe avantaje, inclusiv traumatisme reduse pentru pacient, spitalizare mai scurtă, recuperare mai rapidă și rate mai mici de complicații în comparație cu operațiile deschise tradiționale. Cu toate acestea, nu toți pacienții sau afecțiunile vasculare sunt candidați potriviți pentru procedurile hibride. Decizia de a efectua o operație vasculară hibridă se bazează pe starea generală de sănătate a pacientului, pe complexitatea bolii vasculare și pe experiența și expertiza chirurgului.

Pentru mai multe informații sau dacă doriți o consultație, nu ezitați să ne contactați.

Alte Articole

Care sunt semnele precoce și cum depistăm cancerul ovarian?

VenArt - Care sunt semnele precoce si cum depistam cancerul ovarian
Deși cancerul ovarian este unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer întâlnit în rândul femeilor, deseori evoluează neobservat până la depistarea sa în stadiul 3 sau 4, moment

Pietre la fiere: Simptome, cauze, tratament, complicații

VenArt - Pietre la fiere - simptome - cauze - tratament - complicatii
Ce este litiaza biliara - pietre la fiere? Colecistul (vezicula biliara) este un organ sub forma de para, situat sub ficat, si are rolul de depozitare a bilei si participare la digestie. Conform statisticilor

Ce sunt herniile: tipuri, simptome si metode de tratament

VenArt - Ce sunt herniile - tipuri - simptome si metode de tratament
Ce sunt herniile? Herniile sunt afectiuni cauzate de efortul fizic sustinut si continuu, in mod special. Cu toate acestea, desi herniile apar in special in urma mai multor activități susținute

Angiografia Coronariană: Metoda de investigare a arterelor coronare

Cover Photo - Angiografia Coronariana
Angiografia coronariană (cunoscută și sub denumirea de cateterism cardiac) este o procedură utilizată pentru a vizualiza anatomia arterelor coronare și eventualele blocaje

Histerectomia Laparoscopică

VenArt - Avantajele histerectomiei laparoscopice
Când probleme grave de sănătate afectează sistemul reproducător feminin, cum ar fi fibroamele uterine, cancerele ginecologice sau endometrioza, se poate efectua o procedură cunoscută

Regimul alimentar pentru persoanele cu probleme biliare

VenArt - Regimul alimentar pentru persoanele cu probleme biliare
Regimul alimentar pentru probleme biliare este destinat persoanelor diagnosticate cu diferite tipuri de afecțiuni, precum colecistită acută sau cronică, litiază biliară, dischinezie biliară
Introduceți numărul de telefon. Recepția clinicii vă va suna și vă va îndruma pas cu pas pentru a veni în întâmpinarea dorințelor dumneavoastră. Puteți pune întrebări și vă vom ajuta să luați o decizie conformă cu nevoile pe care le aveți.