Ce trebuie să facem pentru a preveni apariția hemoroizilor? Ce sunt hemoroizii și cum apar ei?

Hemoroizii sunt vene umflate în anus similare cu venele varicoase. Hemoroizii se pot dezvolta în jurul rectului (hemoroizi interni) sau sub pielea din jurul anusului (hemoroizi externi). Ce este boala hemoroidala – Cauze, preventie, complicatii, tratament.

Ei apar din cauza greutății corporale mari sau datorită stilului de viață sedentar sau chiar din cauza alimentației. Constipația cronică presupune un efort de evacuare a rezidurilor cât și diareea prin iritarea mucoasei locala a mucoasei ce căptușește anusul, pot fi una din cauzele apariției hemoroizilor.

Chiar predispoziția genetică poate fi un factor demn de luat în considerare. Sarcina, ridicarea de greutăți, chiar sporturi care presupun efort prelungit pot fi cauzele apariției hemoroizilor.

Conform unui studiu recent trei din patru adulți vor avea hemoroizi ocazional.

Ce trebuie să facem pentru a preveni apariția hemoroizilor?

Cel mai eficient mod este de a păstra scaunele moi, astfel încât efortul defecației să fie unul normal. Pentru a preveni apariția hemoroizilor este indicat:

  • Să mănânci alimente bogate în fibre, multe fructe și cereale integrale;
  • Bea multe lichide. Indicat ar fi până la opt pahare de apă, zilnic precum și consumarea altor lichide pentru a menține scaunele moi;
  • Ar fi bine să luați în considerare consumul zilnic de fibre. Cei mai mulți dintre noi nu consumăm suficient de multe (min 20-30 gr in fiecare zi). Studiile arată că semințele de psyllium  ar ajuta la un tranzit bun. Dacă vă hotarați să introduceți în alimentație fibre, e foarte important să beți multă apă, în caz contrar puteți provoca  sau agrava constipația;
  • Evită stresul. Tot procesul trebuie să fie unul natural și nu forțat. Dacă vă încordați creaț io presiune asupra venelor din rect;
  • Mergi la toaletă ,atunci când simți nevoia. Nu amâna momentul, deoarece nevoia poate să dispară și scaunul s-ar putea retrage;
  • Nu este recomandat să stai mult pe toaletă.

Hemoroizii pot fi tratați cu medicamentație locală, diete și igienă adecvată. In cazul în care se impune înlăturarea hemoroizilor pe cale invazivă pot apărea câteva probleme precum infecțiile. Aceastea pot varia de la una superficială, la o infecție care se poate răspândi în sange.

Tratament hemoroizi post-operator se compune din produse naturiste care grăbesc vindecarea.

Cei care au suferit o operatie trebuie să evite cu orice preț  constipația.

Dupa eliminarea scaunelor, igiena este foarte importantă. Sunt indicate băile de sezut. Este o terapie care dă rezultate în timp.

Cum faci baia de șezut?

Intr-un lighean pui apă caldă sau apă cu ceai de coada-șoricelului și mușetel și stai aproximativ 10-15 minute. Ideal este ca apa să nu fie fierbinte. Procesul se repetă de mai multe ori pe zi. Băile de șezut ajută la reducerea umflăturilor și relaxează sfincterul. Sunt ideale mai ales după procesul defecației.

Șervețele speciale

Exista pe piață o serie de șervețele umede special concepute în acest sens. Le găsești la raionul de hârtie igienică. Sunt ideale mai ales că sunt îmbibate în substanțe antiinflamatoare și ajută în cazul usturimii și mâncărimii. Inainte de a le cumpăra, asigurați-vă că nu conțin alcool sau parfum. Aceste substanțe ar putea fi iritante și ar agrava simptomele.

Compresă rece

Ajută de cele mai multe ori pentru că amorțește zona și retrag umflătura.Totuși nu e indicat să abuzați de acest lucru.

Se aplică timp de maxim 15 minute comprese reci pe anus pentru calmarea umflăturilor.Pentru hemoroizi mari, acest lucru poate fi un tratament foarte eficient. Gheața se pune într-un tifon steril sau prosop,  dar nu se aplică niciodată direct pe piele.

Dieta bogată în fibre

Chiar dacă ne repetăm, ea este secretul , adică cel mai bun remediu în cazul hemoroizilor. Legumele, fructele, nucile, cerealele integrale sunt obligatoriu de consumat post-operator.

Inmuierea scaunelor

Pentru o revenire completă este indicat consumul de apă și fibre și nu cel de laxative, deoarece pot provoca diaree care poate irita mucoasa. Suplimentele naturale pentru înmuierea scaunului pot fi sub forma de pastile, pulberi sau capsule și se administrează sub supravegherea medicului.

Aloe vera

Este un tratament recomandat pentru tratarea hemoroizilor și diferite afecțiuni ale pielii. Prin proprietățile sale antiinflamatorii, poate ajuta la reducerea inflamațiilor.

Oțet de mere

Se spune că oțetul de mere este de mare ajutor, deoarece reduce din mâncărime și durere. Medicii însă nu recomandă acest remediu, deoarece poate *arde* pielea și situația se poate agrava.

Coji de psyllium

Psyllium este un supliment care ajută la creșterea aportului de fibre din organism și înmoaie scaunele pentru a le face mai tranzitabile. Se consumă cu moderație, deoarece pot provoca crampe sau gaze intestinale.

Ulei de arbore de ceai

Acest ulei cu proprietăți antiseptice și antiiinflamatorii poate ajuta în cazul mâncărimilor cauzate de hemoroizi.

Iaurt, kefir și alimentele fermentate

Alimentele fermentate furnizează sistemului digestiv, bacterii sănătoase, care sunt esențiale pentru o funcționare optimă. Alimentele fermentate și probioticele îmbunătățesc starea tractului intestinal și aduc un plus de ajutor întregului proces de digestie.

Alcoolul și alimentele picante interzise

Consunul de alchool cât și alimentele picante sunt factori de risc pentru hemoroizi deoarece acestea amplifică vasodilatația venoasă. Codimentele iuți (ardeiul, piperul) conțin o gamă diversă de vitamine și antioxidanți care amplifică procesul digestiv și reglează metabolismul. Insă persoanele deja afectate de hemoroizi nu pot consuma acest fel de codimente.

În ceea ce priveste alchoolul, acesta are proprietăți deshidratante și este principalul vinovat în scaderea bruscă a peristaltismului intestinal- principala cauză de apariție a hemoroizilor.

Cremă cu hidrocortizon

Se găsește în farmacii și se folosește local. Reduce umflăturile și ajută hemoroizii să se vindece. Are acțiune antipruriginoasă și vasoconstrictoare locală. Discutați cu medicul sau farmacistul înainte de a achiziționa acest tip de produs.

Hainele din bumbac

Sunt importante mai ales atunci când te confrunți cu o astfel de problemă. Poliesterul și hainele strâmte sunt contraindicate. Deasemenea utilizarea detergenților parfumati poate agrava simptomele.

Hemoroizii pot reveni?

Raspunsul este pozitiv atîta timp cât stilul de viață și obiceiurile culinare nu se schimbă. Mișcarea și mâncatul sănătos ajută la menținerea unui tranzit intestinal optim și o miscare regulată a intestinului. Alimentele bogate în fibre și apa te va ajuta să menții procesul digestiv pentru a preveni constipația.

Evitarea șederii mult timp pe scaun poate preveni deasemenea apariția hemoroizilor. Iar cel mai important mod de a evita constipația,  este de a merge la baie atunci când simți nevoia. Intârzâierea defecației presupune întârzâierea mișcărilor intestinale, ceea ce permit intestinului să reabsoarbă apa din scaun și astfel să devină tare.

Monitorizați cu atenție  toate simptomele și urmați cu strictețe sfaturile medicului. In plus toate tratamentele naturiste vă vor ajuta în recuperare cu mențiunea că schimbarea stilului de viață este esențial pentru sănatatea ta.