Ce este un anevrism aortic?

În primul rând, este important să înțelegem că ” anevrism aortic, anevrismul abdominal ” se referă la o dilatație sau la o lărgire a unei părți a aortei, care devine mai mare decât dimensiunea sa normală. Aceasta poate afecta orice secțiune a aortei, dar cele mai frecvente tipuri sunt anevrism de aortă ascendenta și anevrismul aortic abdominal.

În plus, fiecare parte a corpului nostru, de la celule la organe, are nevoie de oxigen și nutrienți pentru a funcționa corect. Sângele este cel care furnizează aceste substanțe, iar aorta este principala arteră care îl transportă din inimă către restul corpului. În anumite situații, aorta poate dezvolta o dilatație anormală, cunoscută sub numele de anevrism de aortă.

Tipuri de anevrism aortic

Aorta, esențială pentru furnizarea sângelui oxigenat în corp, poate suferi afecțiuni precum anevrismele. În consecință, acestea pot apărea în diverse zone ale aortei și prezintă riscuri specifice, necesitând abordări diferite în diagnostic și tratament.

Imaginea ilustrează anatomia și diagnosticul unui anevrism aortic, anevrismul aortic abdominal, evidențiind cauzele, simptomele și opțiunile de tratament ale acestei afecțiuni vasculare.

Anevrism Aortic Ascendent

Anevrism aortic, ce tip de anevrism se dezvoltă în porțiunea aortei care pleacă din inimă. Prin urmare, detectarea și tratamentul sunt esențiale, deoarece riscul de deces în caz de ruptură este mare.

Anevrismul aortic abdominal

Este cel mai comun tip de anevrism aortic, localizat sub diafragm, în porțiunea aortei ce trece prin abdomen. Astfel, simptomele pot fi subtile, iar intervenția devine necesară când situația devine gravă.

Anevrismul în Zona Toracică

Anevrismul toracic se formează în secțiunea superioară a aortei, în piept. Simptomele pot fi similare cu cele ale altor afecțiuni cardiace, cum ar fi durerile în piept sau în spate.

Simptome și Semne de Alarmă

Simptomele unui anevrism aortic pot fi absente sau subtile până când situația devine critică. Cu toate acestea, când apar, acestea pot include senzație pulsantă în abdomen sau durere în spate sau în flanc. În plus, pentru anevrismul de aorta ascendenta, simptomele pot fi durere toracică, dificultăți de respirație sau tuse persistentă.

O ilustrație detaliată a simptomelor anevrismului aortic, anevrism aortic evidențiind semnele de avertizare cum ar fi durerea toracică și disconfortul abdominal(anevrismul aortic abdominal)

Cauzele anevrismelor aortice

Mai mulți factori pot duce la dezvoltarea anevrismului aortic. Fumatul și hipertensiunea arterială reprezintă principalele riscuri. Alte boli și obiceiuri dăunătoare influențează negativ inima și vasele sanguine. Acestea cresc șansele apariției anevrismului aortic.

Câteva cauze ale anevrismului aortic includ:

 • Hipertensiunea arterială: Aceasta slăbește peretele aortic. Vârsta și hipertensiunea sunt riscuri majore pentru anevrismul aortic toracic.
 • Ateroscleroza: Placa se acumulează pe artere, le face rigide. Presiunea extra poate cauza slăbirea și dilatarea lor. Hipertensiunea și colesterolul ridicat sunt factori de risc.
 • Cauze genetice: Anevrismul aortic la tineri adesea are origini genetice. Sindromul Marfan și alte tulburări genetice, precum Ehlers-Danlos, Loeys-Dietz și Turner, cresc riscul de anevrism aortic toracic.
 • Boli inflamatorii: Arterita cu celule gigant și Takayasu sunt legate de anevrismele aortice toracice.
 • Probleme la valva aortică: Persoanele cu valvă aortică bicuspida au un risc mai mare de anevrism aortic toracic.
 • Infecții netratate: Deși rar, anevrismele aortice toracice pot fi cauzate de infecții precum sifilisul sau salmoneloza.
 • Traumatisme: Accidentele pot duce la anevrisme aortice toracice în cazuri rare.

Poate Fi Prevenit un Anevrism Aortic?

Un anevrism aortic reprezintă o dilatare patologică și localizată a aortei, care poate duce la consecințe grave dacă nu este identificat și tratat la timp. În ciuda gravității potențiale, există pași concreți și măsuri preventive pe care le poți adopta pentru a reduce riscul dezvoltării acestei afecțiuni, inclusiv anevrismul aortic abdominal, una dintre formele cele mai comune ale acestei probleme de sănătate.

Stilul de Viață și Factorii de Risc

 • Alimentația Sănătoasă: Adoptarea unei diete echilibrate, bogată în fructe, legume, fibre și săracă în grăsimi saturate și colesterol, poate ajuta la menținerea sănătății aortei și la prevenirea anevrismului aortic.
 • Exercițiile Fizice Regulate: Activitatea fizică regulată contribuie la menținerea unei greutăți sănătoase și la controlul tensiunii arteriale, doi factori cheie în prevenirea anevrismului aortic abdominal.
 • Renunțarea la Fumat: Fumatul este un factor de risc major pentru dezvoltarea anevrismului aortic. Renunțarea la acest obicei poate reduce semnificativ riscul.
 • Controlul Tensiunii Arteriale: Hipertensiunea arterială poate contribui la formarea anevrismelor aortice. Este important să monitorizezi și să controlezi tensiunea arterială prin dietă, exerciții fizice și medicamente, dacă este necesar.
 • Monitorizarea și Controlul Colesterolului: Nivelele ridicate de colesterol pot duce la ateroscleroză, care poate crește riscul de anevrism aortic. Menținerea unui nivel sănătos de colesterol prin dietă și medicamente este crucială.
 • Verificări Regulate: Persoanele cu risc crescut de anevrism aortic, cum ar fi bărbații peste 65 de ani fumători sau cei cu istoric familial de anevrisme, ar trebui să discute cu medicul lor despre screeningul regulat prin ecografie timpurie pentru anevrismul abdominal.

Metodele de diagnosticare pentru anevrism aortic includ:

 • Ecografia Doppler
 • Tomografia computerizată (CT)
 • Rezonanța magnetică (RMN)

Analiză detaliată:

Ecografia Doppler: Este una dintre cele mai utilizate metode de diagnosticare pentru anevrism aortic. Prin urmare, această procedură non-invazivă utilizează ultrasunete pentru a crea imagini ale fluxului sanguin în aorta și pentru a detecta eventuale dilatări anormale ale peretelui aortic.

Tomografia computerizată (CT): Pe de altă parte, o scanare CT poate oferi imagini detaliate ale aortei și poate ajuta la determinarea dimensiunii, formei și localizării unui anevrism aortic. În plus, această metodă este utilă pentru evaluarea precisă a anevrismelor și a structurilor adiacente.

Rezonanța magnetică (RMN): În contrast, RMN-ul utilizează câmpuri magnetice puternice și unde radio pentru a crea imagini detaliate ale aortei și a structurilor din jur. Prin urmare, această metodă poate oferi informații suplimentare despre anevrismul aortic și poate fi utilă în planificarea tratamentului.

Aceste metode de diagnosticare sunt esențiale pentru identificarea unui anevrism aortic, evaluarea dimensiunii și agravării acestuia, precum și pentru planificarea tratamentului adecvat. Prin urmare, este important ca diagnosticul să fie stabilit cât mai devreme posibil pentru a gestiona eficient afecțiunea și a preveni complicațiile grave asociate anevrismului aortic. Programează-te la consultație.

Tratament și Intervenție

Tratamentul pentru anevrism aortic variază în funcție de mărimea și ritmul de creștere al anevrismului. În cazul unui anevrism mic și cu creștere lentă, monitorizarea medicală regulată poate fi suficientă. În schimb, pentru anevrismele mari sau cu creștere rapidă, intervenția chirurgicală este necesară.

La Clinica VenArt, oferim servicii specializate pentru diagnosticul și tratamentul anevrismelor aortice. Cu experții noștri de top, puteți fi siguri că primiți cea mai bună îngrijire. Astfel, indiferent dacă aveți nevoie de o operație pentru anevrism de aorta ascendenta sau de un tratament pentru anevrismul aortei abdominale, suntem aici pentru a vă ajuta. În plus, ne angajăm să vă oferim transparență în ceea ce privește costurile. Prin urmare, dacă doriți să știți detalii precum costurile pentru operația anevrismului aortei abdominale, echipa noastră este disponibilă pentru a vă asista.

Concluzie

Anevrismul aortic, fie că vorbim de anevrism de aortă ascendentă sau anevrismul de aortă abdominală, necesită atenție și îngrijire specializată. Prin urmare, în consecință, este vital să recunoaștem semnele și să ne adresăm specialiștilor pentru a primi tratamentul adecvat.

La Clinica VenArt, suntem dedicați să oferim pacienților noștri cea mai avansată îngrijire în domeniul anevrismelor aortice, astfel încât să puteți trăi o viață lungă și sănătoasă.