Ce este un anevrism de aortă?

Fiecare celulă, țesut și organ din corpul nostru necesită un aport constant de oxigen și nutrienți pentru a funcționa corespunzător. Aceste substanțe sunt furnizate de sânge, iar principala conducta care transportă sângele din inimă către majoritatea organelor este aorta. Din nefericire, în anumite condiții, aorta poate dezvolta o dilatație anormală numită anevrism de aortă.

Un anevrism aortic se referă la o dilatație sau la o lărgire a unei părți a aortei, care devine mai mare decât dimensiunea sa normală. Aceasta poate afecta orice secțiune a aortei, dar cele mai frecvente tipuri sunt anevrismul de aortă ascendenta și anevrismul de aorta abdominala.

Tipuri de anevrisme aortice

Aorta, artera esențială care furnizează sânge oxigenat întregului corp, poate fi susceptibilă la anumite afecțiuni care afectează integritatea și funcționalitatea sa. Una dintre cele mai grave afecțiuni este anevrismul, care poate apărea în diferite secțiuni ale aortei. Fiecare tip de anevrism are particularități și riscuri specifice, necesitând abordări diferite în ceea ce privește diagnosticul și tratamentul.

Anevrism de Aorta

Anevrismul aortic ascendent

Acest tip de anevrism se dezvoltă în porțiunea aortei care pleaca din inimă. Dacă se rupe, riscul de deces este extrem de ridicat, motiv pentru care detectarea și tratamentul sunt cruciale.

Anevrismul de aorta abdominală

Situat sub diafragm, în porțiunea aortei care trece prin abdomen, acest tip de anevrism este cel mai comun. Simptomele anevrismului aorta abdominală pot fi subtile sau chiar inexistente, până când situația devine gravă.

Anevrismul in zona toracică

Un anevrism care se formează în secțiunea superioară a aortei, în piept, este cunoscut ca anevrism toracic. Această zonă se află în proximitatea inimii și traversează cavitatea toracică. Simptomele acestui tip de anevrism pot fi similare cu cele ale altor afecțiuni cardiace, incluzând dureri în piept sau în spate.

O privire detaliată asupra anevrismului aortic abdominal

Aorta abdominală este segmentul aortei situat sub diafragm, având rolul esențial de a furniza sângele oxigenat organelor abdominale și membrelor inferioare. Însă, uneori, pot apărea complicații, cum ar fi anevrismul de aorta abdominală, care reprezintă o dilatație anormală a acestei părți a aortei. Aceasta condiție medicală, dacă nu este detectată și tratată la timp, poate avea consecințe serioase.

Simptome asociate cu anevrismul aorta abdominală

Când vine vorba de sintomele anevrismului de aortă abdominală, acestea pot varia de la absente sau foarte subtile, la manifestări evidente și severe. Unii pacienți pot resimți o senzație pulsantă în abdomen, durere sau disconfort, în timp ce alții pot avea simptome inexistente până când anevrismul ajunge la un stadiu avansat.

Costul intervenției pentru anevrismul aortic abdominal

Abordarea chirurgicală este adesea necesară în cazurile de anevrism de mărime semnificativă sau cu o creștere rapidă. În ceea ce privește pretul operatiei, costurile pot varia în funcție de complexitatea intervenției, echipa medicală și facilitățile clinicii. Contactați-ne pentru a avea cel mai bun pret!

Simptome și semne de alarmă

Un lucru trebuie menționat cu claritate: simptomele pot fi inexistente până în momentul în care anevrismul devine critic.

Totuși, când se manifestă, simptomele anevrismului aorta abdominală pot include o senzație pulsantă în abdomen, durere în spate sau în flanc și disconfort abdominal. Pentru anevrismul de aorta ascendenta, simptomele pot fi durere toracică, dificultăți de respirație sau tuse persistentă.

Tratament și intervenție

Tratamentul pentru anevrism depinde de mărimea și rata de creștere a acestuia. În cazul unui anevrism de mărime mică și cu creștere lentă, monitorizarea medicală regulată este suficientă. Dar, pentru anevrismele mari sau cele cu o creștere rapidă, intervenția chirurgicală devine necesară.

La Clinica VenArt, oferim servicii specializate pentru diagnosticul și tratamentul anevrismelor aortice. Cu experții noștri de top, puteți fi siguri că primiți cea mai bună îngrijire, indiferent dacă aveți nevoie de o operatie anevrism de aorta ascendenta sau de un tratament pentru anevrismul aorta abdominală. În plus, oferim transparentă în ceea ce privește costurile, așa că, dacă doriți să știți detalii precum operatie anevrism aorta abdominală, echipa noastră este aici pentru a vă asista.

Concluzie

Anevrismul aortic, fie că vorbim de anevrism de aorta ascendenta sau anevrismul de aorta abdominală, necesită atenție și îngrijire specializată. Este vital să recunoaștem semnele și să ne adresăm specialiștilor pentru a primi tratamentul adecvat.

La Clinica VenArt suntem dedicați să oferim pacienților noștri cea mai avansată îngrijire în domeniul anevrismelor aortice, astfel încât să puteți trăi o viață lungă și sănătoasă.