Cuprins
ToggleCe este un lipom?
Lipomul este vazut ca fiind cea mai frecventă tumoare benignă a ţesutului subcutanat, afectand ambele sexe si regasindu-se la un procentaj de 2,1% din populație. Este localizat sub piele, dar ocazional se poate găsi un lipom până la 5 cm adâncime.
Ce sunt lipoamele?
Lipoamele sunt niste formatiuni tumorale, unice sau multiple, situate sub piele. Acestea nu au simptomatologie si nu prezinta dureri decat daca sunt dispuse in zonele de iritatie permanenta, in apropierea unor nervi, sau daca sunt intens vascularizate. Lipomul nu este insa o formatiune tumorala maligna (nu este cancer) si in evolutia sa se poate complica doar prin crestere si prin aspectul inestetic al zonei unde se dezvolta.
Forme clinice
- Lipomul solitar – lipom unic, cu diferite localizări şi dimensiuni. Din punct de vedere histopatologic se descriu angiolipoame și hibernoame;
- Lipomul multiplu – număr crescut de lipoame, apărute odată sau succesiv. Ele pot fi idiopatice (nu se cunoaşte cauza) sau secundare. Cele secundare pot apărea după naştere, slăbire rapidă, puseu de reumatism acut, traumatisme sau se pot asocia cu hipercolesterolemia;
- Lipomatozele – lipoame multiple dispuse simetric, asociate cu diverse sindroame.
- Adenolipomatoza cervicala (ceafa de bizon) – cu depuneri de grăsime pe părţile laterale ale gâtului, sub bărbie şi ceafă. Mai pot fi depuneri de grăsime şi în partea superioară a trunchiului, precum şi lipoame izolate în alte regiuni ale corpului. În multe cazuri se asociază cu obezitate. E mai frecventă la bărbaţi;
- Boala Dercum (neurolipomatoza dureroasă) – obezitate asociată cu mase grăsoase subcutanate, dureroase spontan şi la palpare. Aceste mase adipoase pot fi prezente în orice zonă a corpului, cu excepţia feţei, gâtului, mâinilor, picioarelor şi spaţiilor interarticulare. Apare de obicei la femeile obeze în preajma menopauzei.
Care sunt cauzele aparitiei lipomului?
S-a observat ca lipoamele apar cel mai frecvent la persoanele de varsta a doua si isi pot face aparitia in diferite zone ale corpului. Acestea sunt majoritar nedureroase si au o crestere foarte lenta ( pe parcursul mai multor ani). De asemenea s-a observat ca exista o predispozitie genetica, adica se transmite genetic de la un membru la altul, iar posibilitatea de a mosteni o astfel de boala este destul de mare. O mică leziune poate determina apariţia lipomului. Acesta se mai poate asocia si cu dislipidemia (modificări în metabolismul grăsimilor – trigliceride, colesterol), cu rezistenţa la insulină și cu diabetul zaharat de tip 2.
Atunci cand lipomul se dezvolta pe zonele vizibile ale corpului ( fata, scalp, maini ), deformeaza aceasta zona si creeaza necesitatea estetica de a fi inlaturat. Nu prezinta alte complicatii, dar pot fi insotite de durere in cazul in care sunt pozitionate in zonele de iritatie permanenta, adica la nivelul centurii, al gulerului, sub brat sau pe picioare.
Cum se diagnosticheaza lipomul?
Lipomul se diagnostifica printr-un examen clinic, de catre doctorul specialist dermatolog sau chirurg si consta in palparea zonei si observarea unei consistente moi care se misca liber sub piele si care prezinta un contur bine definit. De asemenea diagnosticul se poate completa si printr-o ecografie care poate exclude varianta altor afectiuni.
Ce trebuie sa facem atunci cand se pune diagnosticul de lipom?
Daca se ia hotararea de a scapa de aceasta formatiune tumorala, mai exact de lipom, care in evolutie creste si deformeaza zona in care este prezenta, trebuie sa ne adresam unui medic chirurg. Acesta va face un consult in pozitie culcat si va prelucra zona afectata cu solutie dezinfectanta. Dupa acest pas se va face anestezia, aceasta fiind in general una locala daca lipomul este de dimensiuni mici, iar daca daca este de dimensiune mai mare (de peste 10 cm) si se afla pozitionat intr-o zona centrala (de ex: zona gatului, a fetei, etc.), atunci se va efectua anestezia generala.
Printr-o incizie de cativa centimetri la nivelul pielii se va extirpa lipomul impreuna cu capsula sa ( o capsula fina formata din tesut fibros), se sutureaza zona cu diferite fire (pentru a forma o cicatrice estetica), iar mai apoi pacientul poate fi externat urmand sa ia un tratament anti-inflamator si antialgic. Nu este necesara o antibioticoterapie, doar se ofera o doza profilactic. In tot acest timp se poate face dus si este necesara prelucrarea zonei cu o solutie dezinfectanta o data pe zi, precum si bandajarea acesteia pentru a evita eventualele infectari ale zonei. Dupa 7-10 zile se vor extrage firele de sutura de la nivelul pielii.
Recuperarea dupa Lipom
Recuperarea dupa o astfel de interventie est una usoara, ca dupa orice altfel de interventie mica, deci nu necesita metode speciale de recuperare si este una relativ rapida. Se poate relua activitatea fizica precum si activitatea profesionala imediat dupa interventie daca lipomul este unul de dimensiuni mici si nu se afla in zone sensibile ale corpului. In caz contrar, recuperarea va dura aproximativ una, doua saptamani.
Alte metode de inlaturare a lipoamelor.
Lipoamele se mai pot indeparta si prin liposuctie. Liposuctia este o metoda mai putin invaziva fata de cea clasica si este facuta de catre medicul chirurg estetician. Acest tratament presupune folosirea unui ac si a unei seringi mari, pentru a indeparta tumora de grasime.
De asemenea se mai pote elimina un lipom prin injectii cu steroizi. Acest tratament micsoreaza lipoamele, dar de obicei nu le elimina. Folosirea injectiilor inainte de indepartarea chirurgicala a lipoamelor este inca studiata.
Dr. Oleg Cebotari este doctorand in Stiinte Medicale cu teza de doctorat intitulata „Rezectiile intestinale in bolile inflamatorii intestinale nespecifice”. Acesta beneficiaza de o pregatire postuniversitara vasta, efectuand cursuri de specializare atat in tara cat si in strainatate (Germania Heidelberg).
Cu un spirit tanar si inovativ, Dr. Oleg Cebotari, realizeaza cu rezultate de exceptie proceduri chirurgicale atat in domeniul chirurgiei clasice, cat si al chirurgiei laparoscopice, fiind astfel considerat un nume de referinta in specialitatea sa.